Ανώνυμος

(Anonymous)

Δράμα, 2011, ΗΠΑ/Γερμανία, 130 λεπτά

Σκηνοθεσία: Ρόλαντ Έμεριχ

Παίζουν: Ρις Ιφάνς, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Τζόλι Ρίτσαρντσον

Βρισκόμαστε στην Αγγλία της Ελισαβετιανής περιόδου, σε μια εποχή όπου οι πολιτικές ίντριγκες, οι ερωτικές ατασθαλίες και οι κάθε είδους δολοπλοκίες αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας της Βασιλικής Αυλής. Όταν ο πολυγραφότατος συγγραφέας και διανοούμενος Edward De Vere, Κόμης της Οξφόρδης, χάνει την εύνοια της Βασίλισσας Ελισάβετ εξαιτίας ενός ατυχούς περιστατικού, αποφασίζει να υποκινήσει εξέγερση εναντίον της. Όμως, στην προσπάθειά του να κινηθεί παρασκηνιακά, θα εξασφαλίσει τις υπηρεσίες κάποιου William Shakespeare…

Θέλοντας να κινήσει το ενδιαφέρον των συνομωσιολόγων για την πλοκή του, αλλά και των περίεργων γενικότερα για την εμπλοκή του Έμεριχ, ο Ανώνυμος μπλέκει ουσιαστικά την ιστορία με τον Σαίξπηρ ως δόλωμα και ασχολείται περισσότερο με τις κακές συνήθειες των Tudors και κυρίως με το χρονικό της αποδοχής του θεάτρου από τις ανώτερες κοινωνικά τάξεις. Άλλωστε και ο λόγος που ο υποτιθέμενος αληθινός συγγραφέας των έργων, ο Κόμης De Vere, κρύβεται πίσω από τον έναν άγνωστο, είναι η ντροπή που κρύβει μέσα του ένας Κόμης για το γεγονός πως είναι συγγραφέας έργων για το θέατρο, που θεωρείτο ως τότε ευτελές και λαϊκό θέαμα.
Ο Έμεριχ πλαισιώνει την ιστορία του με τη συνήθη αφήγηση του, έχοντας και πάλι 2-3 βασικούς ήρωες στους οποίους ξοδεύει ισότιμα τον χρόνο του φιλμ, αλλά μπερδεύει τους πάντες με τα ανισόρροπα flashbacks που κυριαρχούν στην προσπάθεια αφήγησης ιστορίας μιας ολόκληρης γενιάς. Βάζοντας πάντως πλάτη στον εγωισμό και την μεγαλομανία του, ξεφεύγει από ένα ενδεχόμενο Βατερλό, καθώς αψηφά φτάνοντας προς το τέλος την περίσσεια δράση και κοιτά με συμπάθεια τον χαρακτήρα του De Vere (εξαιρετικός ο Ρις Ιφάνς), μια ιδανική γέφυρα ανάμεσα στον λαό και την εξουσία.

Related stories

Φεστιβάλ Επταπυργίου: Πρεμιέρα με Ρεμπούτσικα, επί σκηνής 270 καλλιτέχνες

Επτά παραγωγές και 15 παραστάσεις στις οποίες συμμετέχουν συνολικά...

Τραπεζάκια έξω: 3 επιλογές για τα ανοιξιάτικα ποτά σου

Είμαστε έτοιμοι για την άνοιξη και όπως φαίνεται και...

Μια διαφορετική trattoria στα ανατολικά που δεν μοιάζει με τις άλλες

Το όνομά σημαίνει τηγάνι στα Ιταλικά – συνδυάζει την...

Το νεανικό ταβερνείο στην πόλη που έχει και δικό του κόμικ

Στην καρδιά των Λαδάδικων, στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται μια κρυμμένη...

Υπερδιπλάσια η έκταση που θα απαλλοτριωθεί στο Σέιχ Σου για το Flyover

Τροποποιητική μελέτη από το ΥΠΕΝ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...