Ανώνυμος

(Anonymous)

Δράμα, 2011, ΗΠΑ/Γερμανία, 130 λεπτά

Σκηνοθεσία: Ρόλαντ Έμεριχ

Παίζουν: Ρις Ιφάνς, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Τζόλι Ρίτσαρντσον

Βρισκόμαστε στην Αγγλία της Ελισαβετιανής περιόδου, σε μια εποχή όπου οι πολιτικές ίντριγκες, οι ερωτικές ατασθαλίες και οι κάθε είδους δολοπλοκίες αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας της Βασιλικής Αυλής. Όταν ο πολυγραφότατος συγγραφέας και διανοούμενος Edward De Vere, Κόμης της Οξφόρδης, χάνει την εύνοια της Βασίλισσας Ελισάβετ εξαιτίας ενός ατυχούς περιστατικού, αποφασίζει να υποκινήσει εξέγερση εναντίον της. Όμως, στην προσπάθειά του να κινηθεί παρασκηνιακά, θα εξασφαλίσει τις υπηρεσίες κάποιου William Shakespeare…

Θέλοντας να κινήσει το ενδιαφέρον των συνομωσιολόγων για την πλοκή του, αλλά και των περίεργων γενικότερα για την εμπλοκή του Έμεριχ, ο Ανώνυμος μπλέκει ουσιαστικά την ιστορία με τον Σαίξπηρ ως δόλωμα και ασχολείται περισσότερο με τις κακές συνήθειες των Tudors και κυρίως με το χρονικό της αποδοχής του θεάτρου από τις ανώτερες κοινωνικά τάξεις. Άλλωστε και ο λόγος που ο υποτιθέμενος αληθινός συγγραφέας των έργων, ο Κόμης De Vere, κρύβεται πίσω από τον έναν άγνωστο, είναι η ντροπή που κρύβει μέσα του ένας Κόμης για το γεγονός πως είναι συγγραφέας έργων για το θέατρο, που θεωρείτο ως τότε ευτελές και λαϊκό θέαμα.
Ο Έμεριχ πλαισιώνει την ιστορία του με τη συνήθη αφήγηση του, έχοντας και πάλι 2-3 βασικούς ήρωες στους οποίους ξοδεύει ισότιμα τον χρόνο του φιλμ, αλλά μπερδεύει τους πάντες με τα ανισόρροπα flashbacks που κυριαρχούν στην προσπάθεια αφήγησης ιστορίας μιας ολόκληρης γενιάς. Βάζοντας πάντως πλάτη στον εγωισμό και την μεγαλομανία του, ξεφεύγει από ένα ενδεχόμενο Βατερλό, καθώς αψηφά φτάνοντας προς το τέλος την περίσσεια δράση και κοιτά με συμπάθεια τον χαρακτήρα του De Vere (εξαιρετικός ο Ρις Ιφάνς), μια ιδανική γέφυρα ανάμεσα στον λαό και την εξουσία.

Related stories

Ποιος είναι ο γλυκατζής διαρρήκτης της πόλης που κλέβει… παγωτά από τα ψυγεία;

Ο νεαρός την Παρασκευή και το Σάββατο «χτύπησε» διαδοχικά...

O Aριστοτέλης ζει ανάμεσα σε Βερολίνο, Μόναχο και Βιέννη αλλά επιστρέφει πάντα στη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφία: Όλγα Δέικου Ο Αριστοτέλης Χαϊτίδης αφού πέρασε όλο το...

Café Palermo: Ετοιμάζει το απόλυτο πάρτυ με φόντο το Λευκό Πύργο

Το Café Palermo γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια από...

Ο «πύργος της αγάπης» στη Χαλκιδική που λίγοι γνωρίζουν την ιστορία του

Ο Πύργος Προσφορίου, το έμβλημα της Ουρανούπολης. Η τελευταία...