Ανώνυμος

(Anonymous)

Δράμα, 2011, ΗΠΑ/Γερμανία, 130 λεπτά

Σκηνοθεσία: Ρόλαντ Έμεριχ

Παίζουν: Ρις Ιφάνς, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Τζόλι Ρίτσαρντσον

Βρισκόμαστε στην Αγγλία της Ελισαβετιανής περιόδου, σε μια εποχή όπου οι πολιτικές ίντριγκες, οι ερωτικές ατασθαλίες και οι κάθε είδους δολοπλοκίες αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας της Βασιλικής Αυλής. Όταν ο πολυγραφότατος συγγραφέας και διανοούμενος Edward De Vere, Κόμης της Οξφόρδης, χάνει την εύνοια της Βασίλισσας Ελισάβετ εξαιτίας ενός ατυχούς περιστατικού, αποφασίζει να υποκινήσει εξέγερση εναντίον της. Όμως, στην προσπάθειά του να κινηθεί παρασκηνιακά, θα εξασφαλίσει τις υπηρεσίες κάποιου William Shakespeare…

Θέλοντας να κινήσει το ενδιαφέρον των συνομωσιολόγων για την πλοκή του, αλλά και των περίεργων γενικότερα για την εμπλοκή του Έμεριχ, ο Ανώνυμος μπλέκει ουσιαστικά την ιστορία με τον Σαίξπηρ ως δόλωμα και ασχολείται περισσότερο με τις κακές συνήθειες των Tudors και κυρίως με το χρονικό της αποδοχής του θεάτρου από τις ανώτερες κοινωνικά τάξεις. Άλλωστε και ο λόγος που ο υποτιθέμενος αληθινός συγγραφέας των έργων, ο Κόμης De Vere, κρύβεται πίσω από τον έναν άγνωστο, είναι η ντροπή που κρύβει μέσα του ένας Κόμης για το γεγονός πως είναι συγγραφέας έργων για το θέατρο, που θεωρείτο ως τότε ευτελές και λαϊκό θέαμα.
Ο Έμεριχ πλαισιώνει την ιστορία του με τη συνήθη αφήγηση του, έχοντας και πάλι 2-3 βασικούς ήρωες στους οποίους ξοδεύει ισότιμα τον χρόνο του φιλμ, αλλά μπερδεύει τους πάντες με τα ανισόρροπα flashbacks που κυριαρχούν στην προσπάθεια αφήγησης ιστορίας μιας ολόκληρης γενιάς. Βάζοντας πάντως πλάτη στον εγωισμό και την μεγαλομανία του, ξεφεύγει από ένα ενδεχόμενο Βατερλό, καθώς αψηφά φτάνοντας προς το τέλος την περίσσεια δράση και κοιτά με συμπάθεια τον χαρακτήρα του De Vere (εξαιρετικός ο Ρις Ιφάνς), μια ιδανική γέφυρα ανάμεσα στον λαό και την εξουσία.

Related stories

Καλοκαιρινές σειρές για τα μεσημέρια που θες κάτι καλό να παίζει

Ξανάρχονται λοιπόν τα καλοκαιρινά μεσημέρια. Εκείνα τα λουσμένα στο...

Το ρετσινάδικο στα ανατολικά, που γεμίζει με παρέες από νωρίς

Ήταν κάποτε μια γειτονιά που δεν είχε κάτι για...

Για να φας το καλύτερο μπιφτέκι του βορρά, πρέπει να οδηγήσεις 1,5 ώρα, αλλά αξίζει τον κόπο

  Τις περισσότερες φορές, τα καλύτερα κρύβονται στα απλά. Το...

8+1 λόγοι για να επισκεφτείς αυτή την εποχή, την Άνω Πόλη

Η Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης είναι μια περιοχή με...

Για αυτό το ντίσκο καφενείο, έρχονται από παντού στο Λιτόχωρο

Σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του χωριού (για...