HomeMind the artΚριτική Βιβλίου | Amor Towles «Λεωφόρος...

Κριτική Βιβλίου | Amor Towles «Λεωφόρος Λίνκολν».

Του Τάσου Γέροντα
Amor Towles «Λεωφόρος Λίνκολν». Μετάφραση Ρηγούλα Γεωργιάδου. Εκδόσεις Διόπτρα 2022.
720 σελίδες σε πολύ καλής ποιότητας λεπτό υποκίτρινο χαρτί, με εξαιρετική επιμέλεια (πολλές και πάρα πολύ κατατοπιστικές υποσέλιδες σημειώσεις), εκτύπωση και βιβλιοδεσία.
Νεμπράσκα, Ηνωμένες Πολιτείες 1954. Ο 18χρονος Έμετ Γουάτσον αποφυλακίζεται νωρίτερα λόγω του θανάτου του πατέρα του. Ο διευθυντής των φυλακών τον πηγαίνει στο άδειο πια σπίτι του με το αυτοκίνητό του. Ο Έμετ θα βρει ένα σπίτι που έχει κατασχεθεί για χρέη, τον 8χρονο αδερφό του Μπίλι, ένα χαρισματικό παιδί, τη γειτόνισσα Σάλι, που φρόντιζε τον Μπίλι και τον πατέρα του. Όμως θα βρει και το παλιό του αυτοκίνητο, μια γαλάζια Studebaker, και κρυμμένα χρήματα κάτω από τη ρεζέρβα του. Προς μεγάλη του έκπληξη, θα βρει και δύο συγκρατούμενούς του, τον Ντάτσες και τον Γούλι, οι οποίοι κατάφεραν και τρύπωσαν στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του διευθυντή λίγο πριν ξεκινήσει με τον Έμετ. Ο Ντάτσες (Δούκισσα) είναι ασταθής, παρορμητικός, έξυπνος και ηθικός, αλλά με τον δικό του, ιδιόρρυθμο τρόπο. Ο Γούλι είναι ψυχικά ασταθής, από πολύ πλούσια οικογένεια. Αμφότεροι έχουν ρίζες στην περιοχή της Νέας Υόρκης.
Ο Έμετ με τον Μπίλι σκοπεύουν να φτάσουν στο Σαν Φρανσίσκο για να βρουν τη μητέρα τους, η οποία τους εγκατέλειψε πριν από χρόνια. Ο μικρός Μπίλι ονειρεύεται να κάνουν τη διαδρομή πάνω στη Λεωφόρο Λίνκολν, η οποία ο πρώτος δρόμος που κατασκευάστηκε και ενώνει τις δύο ακτές των ΗΠΑ. Όμως οι δραπέτες έχουν άλλα σχέδια, θέλουν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, να επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη. Θα βρουν απρόσμενο σύμμαχο τον Μπίλι, ο οποίος έτσι θα απολαύσει τη Λεωφόρο Λίνκολν από την αρχή της.
Κι έτσι αρχίζει η μεγάλη περιπέτεια. Ξεκινάει ένα μυθιστόρημα δρόμου, ενηλικίωσης, δικαίωσης και αυτοπραγμάτωσης. 10 ημέρες. 5.500 χιλιόμετρα. Πολυπρόσωπη η αφήγηση. Του Ντάτσες και της Σάλι είναι σε πρώτο πρόσωπο, των άλλων στο τρίτο πρόσωπο. Εκτός από τους πέντε, παρελαύνουν πολλοί άλλοι, με κυρίαρχο έναν θεόρατο μαύρο, τον Οδυσσέα· ο αγαπημένος συγγραφέας του Μπίλι, με μικρή αλλά κομβικής σημασίας εμφάνιση· ένας απατεώνας πάστορας· ένας αποτυχημένος σαιξπηρικός ηθοποιός (ο πατέρας του Ντάτσες), κορίτσια της νύχτας, φύλακες, διευθυντές φυλακών και ορφανοτροφείων.
Το ταξίδι δεν τελειώνει στο βιβλίο. Όμως μαντεύουμε την εξέλιξή του. Ή μπορεί και όχι.
Εξαιρετική απεικόνιση της εποχής, της ατμόσφαιρας της επαρχίας αλλά και των μεγαλουπόλεων. Καλοδουλεμένοι οι βασικοί χαρακτήρες, υπέροχοι οι διάλογοι. Τα φτωχικά μοτέλ, τα ξεχασμένα βενζινάδικα, ο περιφερόμενος θίασος, τα μεγάλα αυτοκίνητα, οι μουσικές, ο πλούτος, τα μεγαλόπρεπα εξοχικά, τα ορφανοτροφεία, οι φυλακές, όλα ζωντανεύουν πολύ παραστατικά, απεικονίζονται με πλούσια «χρώματα». Η πένα του Τόουλς άλλοτε φέρνει γέλιο, άλλοτε δάκρυα. Η μετάφραση της Γεωργιάδου αξεπέραστη, μεταφέρει με ιδιαίτερη ενάργεια και αγάπη το πνεύμα του συγγραφέα.

710 σελίδες, χωρισμένες σε δέκα μέρη, τις δέκα ημέρες. Κάθε μέρος χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια, με τους αφηγητές να εναλλάσσονται. Είναι από εκείνα τα βιβλία που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου πριν να τα τελειώσεις. Ένα σπουδαίο βιβλίο της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας, από έναν άξιο διάδοχο των μεγάλων αμερικανών συγγραφέων, το οποίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά σε πολύ όμορφη έκδοση και σε μετάφραση που αν την πω εξαιρετική, θα την αδικήσω.

Ο χρόνος είναι το μέτρο που χρησιμοποιεί ο Θεός για να διαχωρίσει τους νωθρούς από τους εργατικούς.
Η καλοσύνη αρχίζει εκεί που τελειώνει η ανάγκη.
Η πόλη του Λος άντζελες έχει τόσο στυλ που θα μπορούσε να το εμφιαλώσει και να το πουλάει στο εξωτερικό.
Η καχυποψία είναι παλιά όσο η αμαρτία.
“Απλώς διάβαζα”. Α, σκέφτηκα, βλέποντας την άκρη του βιβλίου να ξεπροβάλλει από τις πτυχές των σεντονιών. Έπρεπε να το καταλάβω. Ο κακομοίρης ο γέρος υποφέρει από τον πιο επικίνδυνο εθισμό.

Related stories

Η Δήμητρα έχει ένα από τα ομορφότερα καφέ της πόλης, μπροστά σε ένα από τα ομορφότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης

συνέντευξη στη Μαρία Καρασπύρου Η Δήμητρα Γρηγοριάδου είναι η ιδιοκτήτρια...

Αποκάλυψη τώρα , το χάος γύρω από την παραγωγή του αντιπολεμικού έπους του Φρανσις Φορντ Κόπολα

γράφει η Φανή Εμμανουήλ Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η...

Πού θα συναντηθούν πέντε επιτάφιοι για πρώτη φορά στα χρονικά, στην πόλη

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της θρησκευτικότητας και...

“Baby Reindeer” ή αλλιώς η πιο ειλικρινής σειρά για την κακοποίηση

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Σειρές και ταινίες που βασίζονται σε...

Oι πιο όμορφες και λουλουδιαστές αυλές: Oι εκκλησίες που αγαπάμε

Η Θεσσαλονίκη, κρύβει μέσα της μυστικούς κήπους που ανθίζουν...