Αμνηστία

Κοινωνικό δράμα, Αλβανία-Ελλάδα-Γαλλία, 2011, 90 λεπτά

Σκηνοθεσία: Μπουγιάρ Αλιμάνι

Πρωταγωνιστούν: Λούλι Μπίτρι, Καραφίλ Σένα

Δυο άγνωστοι φυλακισμένοι του έξω κόσμου επισκέπτονται μια φορά το μηνα τις φυλακές των Τιράνων για σωματική επαφή με τους φυλακισμένους συζύγους τους, χάρη σε έναν νέο νόμο που τίθεται σε ισχύ. Η τύχη τους φέρνει να κάνουν το καθήκον τους την ίδια ημέρα του μήνα και μοιραία γνωρίζονται.

Κάπου στα μέσα της ταινίας, ένα μπουκάλι ποτού που μπλέκεται στα πόδια των πρωταγωνιστών, πέφτει στο πάτωμα και το περιεχόμενο του χύνεται τόσο ώστε να υπάρχει απόλυτη ισορροπία μεταξύ αυτού και του κενού. Δεν υπάρχει καλύτερο πλάνο για να χαρακτηρίσει την “Αμνηστία”, μια ταινία που αμφιταλαντεύεται και τελικά ισορροπεί απόλυτα μεταξύ του προσωπικού δράματος και μιας αρκετά διεξοδικής μελέτης μιας κοινωνίας φτωχής, που έχει ξεμείνει από ελπίδες και όνειρα. Οι δύο ήρωες συναντιούνται κάθε 5 του μήνα στις φυλακές των Τιράνων, προσφέροντας μια ώρα σωματικής επαφής στους συντρόφους τους που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα. Και την προσφέρουν χωρίς να πάρουν ως αντάλλαγμα την ευχαρίστηση, αντιθέτως κάνουν μηχανικό σεξ, προς ικανοποίηση των συντρόφων τους (το πρόσωπο των οποίων δε θα δούμε ποτέ στην οθόνη), σαν μια ακόμη υποχρέωση της ούτως ή άλλως μίζερης καθημερινότητάς τους.

Η μεταξύ τους γνωριμία ενώ μοιάζει με όαση, είναι απλά η αρχή μιας σύγχρονης τραγωδίας που οφείλεται στις ξεκάθαρα ειδικές συνθήκες της τοπικής κοινωνίας.
Αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία του Αλιμανί, να παρουσιάσει μέσα από τις ζωές των 2 πρωταγωνιστών την Αλβανία του σήμερα, όπου η ανάπτυξη μοιάζει να έχει σταματήσει. Οι ουρές στα ταμεία ανεργίας ,το μονίμως χαλασμένο πλυντήριο, οι ατέλειωτες ώρες μοναξιάς του ήρωα που αντιμετωπίζονται με αλκοόλ και πορνό, ο δεσποτικός πεθερός της ηρωίδας, όλα είναι κομμάτια του παζλ της σύγχρονης Αλβανίας. Έξω από τις φυλακές των Τιράνων, η ίδια η χώρα μοιάζει σαν μια τεράστια φυλακή για την οποία καμιά αμνηστία δεν αναμένεται στον ορίζοντα, αφήνοντας ως μοναδικό τρόπο διαφυγής της δραπέτευση, πράξη που εμπιερέχει τεράστιο ρίσκο καθώς πιθανή αποτυχία της μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Related stories

Υπερδιπλάσια η έκταση που θα απαλλοτριωθεί στο Σέιχ Σου για το Flyover

Τροποποιητική μελέτη από το ΥΠΕΝ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...

Είναι οι “Στενές επαφές με τον Διάβολο” το θρίλερ της χρονιάς;

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η ταινία “Στενές επαφές με τον...

Θεσσαλονίκη: Πρωινή επίσκεψη από δελφίνια στον Θερμαϊκό

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλους όσοι βρέθηκαν το πρωί...