HomeMind the artΘέατροΚάθε εποχή χρειάζεται να εμφανίσει τον “Ιονέσκο”...

Κάθε εποχή χρειάζεται να εμφανίσει τον “Ιονέσκο” της

Όλος ο κόσμος μια σκηνή λέει κάπου ο Σαίξπηρ. Σε μια εποχή, όπως η δική μας, που αποτελεί κανονικό θέατρο του παραλόγου τι δουλειά μπορεί να έχει ένα θεατρικό κείμενο του Ε. Ιονέσκο επί σκηνής? “Οι Καρέκλες” πρωτοπαρουσιάστηκαν από την Ομάδα Μεταφορική Θεάτρου το 2010 με μεγάλη επιτυχία. Αποτέλεσαν μάλιστα την ενιαία διπλωματική εργασία σκηνοθεσίας-σκηνογραφίας, των Αλέκα Θεολόγου και Ελένη Θωμαΐδου, στο Τμήμα Θεάτρου της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου η Ομάδα ανεβάζει και πάλι το έργο για λίγες παραστάσεις στο Δημ. Θέατρο Καλαμαριάς. Η σκηνοθέτις Αλ. Θεολόγου κάθησε στις “Καρέκλες” του “Εξώστη” και μίλησε για την ετοιμασία και το ανέβασμα της παράστασης.

  1. Δύο γέροι, όπως τους περιγράφει ο Ιονέσκο, γίνονται 2 νέα παιδιά για τις ανάγκες μιας παράστασης. Είναι μια εναλλακτική ματιά πάνω στο έργο?

    A.Θ. Είναι πράγματι μια εναλλακτική ματιά πάνω στο έργο. Διατηρήσαμε σχεδόν ατόφιο το κείμενο του Ιονέσκο απλά το χωρίσαμε σε «κεφάλαια», που δίνουν ανάσες αφήγησης έξω από την ταύτιση με τους ρόλους. Αυτά τα μικρά μπες-βγες του ηθοποιού-ρόλου δημιουργούν ένα παιχνίδι με τις ηλικίες από τις οποίες περάσανε . Μια αναζήτηση μέσα από συνειρμούς ,ένστικτα, παρορμήσεις με εφηβική σχεδόν διάθεση. Αλλά ας μην τα αποκαλύψουμε όλα.

  2. Πόσο δύσκολη είναι τελικά η επικοινωνία και η συμβίωση των ανθρώπων με αφορμή το συγκεκριμένο κείμενο του Ιονέσκο?

    Α.Θ. Με τις ¨Καρέκλες” ήρθαμε σε επαφή με μια ελπιδοφόρα διάσταση της ανθρώπινης συμβίωσης. Την αφοσίωση και την αποδοχή. Όχι απλά, ούτε και ανώδυνα. Η συμβίωση, η ουσιαστική συνάντηση με τον Άλλον σίγουρα είναι μια δύσκολη υπόθεση. Κρύβει και φανερώνει διαρκώς συγκρούσεις , μοναξιά, θλίψη, χαρά. Εκεί κάπου όμως μπορεί να εμφανιστεί και το θαύμα.

  3. Το έργο γράφτηκε πριν 60 χρόνια. Χρόνος αρκετός για να ξεπεραστεί ή να κριθεί η διαχρονικότητα του. Σε μια εποχή όπως η σημερινή που τα πάντα είναι υπό αμφισβήτηση τι προσφέρει μέσα από τις Καρέκλες ο Ιονέσκο?

    Α.Θ. Προσθέτει μια ακόμη αμφισβήτηση πάνω στην αμφισβήτηση. Μας πρόσφερε μια σειρά ανοιχτών ερωτημάτων. Στα οποία δεν μπορείς να αυταπατηθείς αν δεν βιαστείς να τα απαντήσεις ή αυταπατάσαι μέσα στην αμφισβήτηση τους. Και κάπου εκεί ίσως το ανοιχτό ερώτημα να βρει την δικαίωση του.

  4. Τελικά ζούμε μια εποχή Ιονέσκο ή κάτι άλλο?

    Α.Θ. Ναι, νομίζω πως πάντα ζούμε μια “εποχή Ιονέσκο”. Και το θέμα είναι πως κάθε εποχή χρειάζεται να ‘εμφανίσει’ τον ‘Ιονέσκο’ της.

Info
Μετάφραση: Πέτρος Μαλαμίδης
Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Θεολόγου
Σκηνικά, κοστούμια, φωτισμοί: Ελένη Θωμαΐδου
Μουσική σύνθεση: Γιάννης Μαλλούχος
Ηθοποιοί: Κώστας-Conie Ισαακίδης, Άννα Γριβάκου, Γιώργος Κουτρότσιος
Μέρες – ώρες παραστάσεων: Τετάρτη – Κυριακή 20.00μμ & Πέμπτη-Σάββατο 21.15μ.μ. (2-6/11/2011) στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», Αργυρουπόλεως & Μεταμορφώσεως 7-9 (Παλιό Δημαρχείο)
Τιμές Εισητηρίων: 12(γενική), 8(φοιτητικό)
Πληροφορίες – Κρατήσεις Θέσεων: 2310 458591, ώρες 18.00-20.00

Related stories

Απλή Μετάβαση: Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης που συζητιέται σε όλες τις παρέες

πήγε, είδε, ενθουσιάστηκε και έγραψε η Ηλιάνα Ηλιάδου Απλή Μετάβαση:...

Παίξαμε bingo παρέα με δυο drag queens

έπαιξε και δεν κέρδισε ούτε μια φορά η Δέσποινα...

Η underground μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης, 4 μπάντες της πόλης στον Εξώστη

γράφει η Φιλαρέτη Χρηστίδη, φωτογραφίες Ευαγγελία Σταμνά Ένα ναυάγιο σε...