HomeΘέματαΆγρια Μοναξιά

Άγρια Μοναξιά

Άγρια Μοναξιά

Από την Καλλιτεχνική Ομάδα “Perros

Την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012, στις 21.00 στο Θέατρο Όρα (Αντωνίου Καμάρα 3 και Τσιμισκή, έναντι Χ.Α.Ν.Θ) κάνει πρεμιέρα το έργο «Άγρια Μοναξιά» βασισμένο στο έργο του Μάρτιν Μακ Ντόνα “Τhe Lonesome West” από την καλλιτεχνική ομάδα Perros, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Αθηναίου.

 

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν για τέσσερις εβδομάδες.

 

Δύο Ιρλανδοί αδελφοί, ο Κ και ο Β, ζουν μαζί στο πατρικό τους σπίτι. Μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του πατέρα τους από τον μεγάλο αδελφό (Κ), έχουν μοναδικό σκοπό να πληγώνει ο ένας τον άλλο. Οι προσπάθειες του ιερέα Γ και της μικρής Γκ, να συμφιλιώσουν τα δύο αδέλφια δεν καρποφορούν. Έτσι οι δύο οδηγούνται σε ένα μονόδρομο πρωτοφανούς αντιπαλότητας.

 

Το έργο «Άγρια Μοναξιά»  ανήκει στην τριλογία του Λήνεην, κι είναι γραμμένο κατά τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας του Μάρτιν Μακ Ντόνα. Το κείμενο χαρακτηρίζεται από τους έντονους διαλόγους, την αμεσότητα και τη ζωντάνια του αγγλικού θεάτρου των τελευταίων χρόνων. Ωστόσο, κάτω από την αδρή επιφάνεια του κωμικού, αποκαλύπτονται οι τραγικές πτυχές του σύγχρονου κόσμου.

Ταυτότητα της παράστασης

Συντελεστές
Μετάφραση: Βασιλική Τζάμου
Σκηνοθεσία: Σπύρος Αθηναίου
Διασκευή – προσαρμογή: Σπύρος Αθηναίου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Λιάσιος
Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος
Σκηνογραφία: Ηλένια Δουλαδίρη
Βοηθός Σκηνογράφου: Κώστας Πασχαλίδης
Ενδυματολογία: Ηλένια Δουλαδίρη

Σχεδιασμός φωτισμού: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Stage Fighting: Bαγγέλης Μανιτάκης

Τεχνική Υποστήριξη: Κώστας Πασχαλίδης, Ανδρέας Αθηναίου

 

Παραγωγή: Perros 2012

Ηθοποιοί
Κ______ Γρηγόρης Παπαδόπουλος
Γ______ Σταύρος Ευκολίδης
Β______Κίμων Κουρής
Γk_____ Βασιλική Τζάμου

Info

Πρεμιέρα: Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ημέρες Παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή

Ώρα: 21:00

Διάρκεια Παραστάσεων: Τέσσερις εβδομάδες

Εισιτήρια: 12€ & 10€ μειωμένο

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310232799 (Ώρες λειτουργίας ταμείων, Θέατρο Όρα (Αντωνίου Καμάρα 3 και Τσιμισκή, έναντι Χ.Α.Ν.Θ)

 

Λίγα λόγια για την παράσταση…

Η διασκευή για μας είναι κάτι σαν διακόσμηση.

 

Αρχικά η ύπαρξη οποιουδήποτε είδους διασκευής συνίσταται στο να δοθεί βάση σε σημεία οπού ήταν σκοτεινά, να σκοτεινιάσουν άλλα που δεν χρειάζονταν. Αλλά με βάση ποιόν; Με βάση την ιδέα και το όραμα. Με βάση, λοιπόν, τη συγκεκριμένη εκδοχή κάτω από τα δικά μας κάτοπτρα, δεν θα μας εξυπηρετούσε το έργο αυτό κάθε αυτό.

 

Το κείμενο έχει διασκευαστεί για να χλευάζει τους ‘ευτυχιομανείς’ και όσους αναζητούν καινούριες δεξιότητες απόλαυσης με σκοπό την αφύπνιση τους απ τον λήθαργο. Για να συντηρεί στο μυαλό του θεατή την ιδέα ότι δεν γίνεται να εξετάζουμε τα πάντα γύρω μας με χρησιμοθηρικούς όρους, χωρίς συνέπειες.

 

Όσο αφορά την προσαρμογή.. η διαδικασία των προβών και η σοβαρή μελέτη που έχει γίνει πάνω στο έργο, έχουν βάλει τη παράσταση σε έναν δρόμο οπού τα πάντα, ό,τι περιέχει το κείμενο, η διαδικασία της εκτέλεσης και η άποψη πάνω στον τρόπο που προσεγγίστηκαν κάποιες ερμηνείες έχουν να κάνουν με 2 πλάσματα. Τον Πίθηκο, και τον Λύκο. Και ο,τι πρεσβεύουν. Για παράδειγμα.. (λύκος=λευκός στα αρχ. ελληνικά -> φωτεινός. wolf ->white) ο Λύκος είναι το ξέφωτο στα δάση της ανθρώπινης ψυχής. Πρεσβεύει την ιδέα ότι ΔΕΝ μπορούν τα πάντα να υπολογιστούν, να αγοραστούν, να πουληθούν, να μετρηθούν. Για τον Πίθηκο το να είσαι ζωντανός σημαίνει να περιμένεις τη στιγμή που να ¨χτυπήσεις¨.

Πρόκειται για έναν υπόκωφο επαναπροσδιορισμό των ρόλων με βάση την προσαρμογή, έτσι ώστε να φτάσει η σκηνοθετική ιδέα στην πραγμάτωση της άθικτη, ενισχυμένη, και σαφώς προσαρμοσμένη. Όχι απαραίτητα σε κάποιο μέρος της Ιρλανδίας. Αλλά μέσα μας.

 

Κλείνοντας λίγα λόγια για τους Perros…

Η ομάδα  Perros δημιουργήθηκε το 2011 ως ένας πυρήνας καλλιτεχνών  με στόχο να προβάλλουν τις εφαρμοσμένες τέχνες, το θέατρο, τον  κινηματογράφο, τον χορό, τη ζωγραφική, τη  γλυπτική και  το  video art.

 

Ιδρυτικά μέλη της είναι οι: Σπύρος Αθηναίου, Κίμων Κουρής, Βασιλική Τζάμου, Γιώργος Λιάσιος, Δημήτρης Κουρής.

Πιστεύοντας ότι στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, η Τέχνη, και ειδικά ο συνδυασμός διαφορετικών μορφών  και εκφράσεων της, μας βοηθά να ασκήσουμε τη «θετική μας ματιά» απέναντι στα πράγματα, oι Perros φιλοδοξούν να αποδείξουν ότι το θέατρο μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά απέναντι στα προβλήματα αλλά και στην ίδια την κοινωνία.

 

 Έτσι  τον Οκτώβριο του 2011 ξεκίνησαν τη δραστηριότητα τους ανεβάζοντας το έργο «Ο Συγγραφέας και ο αδερφός του Συγγραφέα» στο θέατρο Studio Vis Motrix,  μια παράσταση η θερμή αποδοχή της οποίας τους έδωσε τη δύναμη να προχωρήσουν στη φετινή για την οποία δουλεύουν με επιμονή, κέφι, συνέπεια και επαγγελματισμό.  

 

Σύνδεσμοι

Facebook

Group Καλλιτεχνικής Ομάδας Perros http://www.facebook.com/GroupPerros

Event παράστασης http://www.facebook.com/events/143990539073993/

 

Youtube

Trailer http://www.youtube.com/watch?v=KGrag_o0Zss

 

Υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης


Με την υποστήριξη του Εξώστη

Related stories

Ο πρώτος ηλεκτρικός ανεμιστήρας που εμφανίστηκε στην Eλλάδα

Αργύρης Τσιάπος Όταν η πολλή ζέστη καθιστά το σπίτι δύσκολα...

Τέσσερις ιστορίες Ελλήνων ηθοποιών που κλέφτηκαν για να ζήσουν τον έρωτά τους

Αργύρης Τσιάπος Τα παλιά κακά χρόνια, τότε που οι γονείς...

Τα παιδικά μου καλοκαίρια στην Καλλικράτεια: Στα κεραμίδια της κυρίας Κωνσταντίας

Θυμάται και γράφει ο Χρήστος Σατανίδης Τα παιδικά μου καλοκαίρια,...

Βιβλιοπρόταση: Όσιν Φέιγκαν “Νόμπερ”

Βιβλιοπρόταση: Όσιν Φέιγκαν "Νόμπερ" (μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου) , Eκδόσεις:...