HomeMind the art6+2 Παραστάσεις που πρέπει να δεις τον...

6+2 Παραστάσεις που πρέπει να δεις τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη

Η Άνοιξη είναι εδώ και οι θεατρικές σκηνές της πόλης μας περιμένουν. Να, λοιπόν μερικές από τις παραστάσεις που θα παρακολουθήσουμε.

“Οι Μάγισσες του Βάρντε”

(βασισμένο στην πραγματική ιστορία της δίκης των μαγισσών, της Νορβηγίας) στις 31 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2023 στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ.

Το 1617 στο παραθαλάσσιο Βάρντε της Νορβηγίας ξέσπασε μια φονική καταιγίδα που έπνιξε 40 άνδρες του μικρού χωριού. Οι γυναίκες της περιοχής κατηγορήθηκαν για μαγεία. Η Νορβηγία που είχε ήδη εξαπολύσει σταυροφορία για την απάλειψη της μαγείας, πραγματοποίησε πάνω από 140 δίκες στην περιοχή του Φίνμαρκ. Τουλάχιστον 91 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, κρίθηκαν ένοχοι μαγείας και κάηκαν στην πυρά ή βασανίστηκαν μέχρι θανάτου. Η Μαρία Ράπτη γράφει ένα συγκλονιστικό θεατρικό έργο για την ιστορία των γυναικών του Βάρντε και το Θέατρο του Άλλοτε γράφει ξανά την Ιστορία των Γυναικών, από την αρχή.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δουμανίδου

Κείμενο: Μαρία Ράπτη

Κίνηση: Δημήτρης Βασιλειάδης

Τραγούδι: Νατάσα Κοψαχείλη

Σκηνικά – Κοστούμια: Θέατρο του ‘Αλλοτε

Δημιουργία αφίσας: Φωτεινή Φιλοξενίδου

Προωθητικό video: Τόμης Βρακάς

Φωτογραφίες: Λάμπρος Καζάν

Διανομή

Mari Jogensdatter: Θεοδώρα Κωστάκου

Kirsti Sorensdatter: Τατιάνα Οικονόμου

Else Knutsdatter: Βάλια Γκαγκάτση

Maren Olsdatter: Μαρία Σεμερτζίδου

Ingeborg Iversdatter: Βαρβάρα Δουμανίδου

Anne Larsdatter: Νατάσα Κοψαχείλη

John Cunningham: Στέργιος Κωνσταντζίκης

Jens Randulf: Δημήτρης Βασιλειάδης

Peter Magnus: Δημήτρης Ελιάς

Πληροφορίες

www.avlaiatheater.gr

Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ: Τσιμισκή 136, (Πλατεία ΧΑΝΘ)

Τηλέφωνο: 2310 230013

Ημερομηνίες παραστάσεων: 31 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2023

Ημέρες – ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο 21:00 & Κυριακή 20:00

Διάρκεια: 90 λεπτά

Εισιτήρια: 15€ κανονικό, 13€ φοιτητικό, ανέργων, ομαδικό

Κατάλληλο για ηλικίες: 16+

“Photograph 51”

19 – 23 Απριλίου 2023

στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς

Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Μαγγίνας, Μάνος Στεφανάκης

Το πολυβραβευμένο έργο της Anna Ziegler, μετά τη θριαμβευτική του πορεία στο West End του Λονδίνου (βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την Νικόλ Κίντμαν) έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα να μας αφηγηθεί την αληθινή ιστορία της Ρόζαλιντ Φράνκλιν, της ερευνήτριας που τον Μάιο του 1952 κατάφερε πρώτη να αποτυπώσει σε μία φωτογραφία το ανθρώπινο DNA, ανοίγοντας το δρόμο στις εντυπωσιακές ιατρικές ανακαλύψεις, φάρμακα, θεραπείες και εμβόλια που έχουν γίνει σήμερα κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όλοι οι συνεργάτες της Ρόζαλιντ έγιναν διάσημοι, πήραν Νόμπελ, αποτελούν σήμερα σημεία αναφοράς στην επιστημονική έρευνα. Η Ρόζαλιντ όμως όχι. Ίσως γιατί δεν πρόλαβε. Ίσως γιατί η ίδια δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τη δόξα. Ίσως επειδή ήταν γυναίκα. Ένα έντονα πολιτικό μα και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ευαίσθητο έργο γύρω από την κοινωνική ευθύνη της σύγχρονης επιστήμης, γύρω από τον αγώνα μιας γυναίκας να βρει ισότιμη θέση σε μια ανδροκρατούμενη κοινότητα, γύρω από την αφοσίωση του επιστήμονα σε ένα ευρύτερο όραμα που μπορεί να δικαιολογήσει ακόμα και την αυτοθυσία του προς χάριν της κοινής προόδου, και εν τέλει γύρω από την αυθεντικότητα του χαρακτήρα και την αναζήτηση του νοήματος στη δημιουργία και στην προσφορά. Ένα ιστορικό πρόσωπο και μια αληθινή ιστορία προς σκέψη, ανάλυση και περαιτέρω συζήτηση. Το Photograph51 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο αναλόγιο του STAGE International Script Competition το 2008, όπου και απέσπασε το 1 ο βραβείο, έκανε πρεμιέρα το 2010 στη Νέα Υόρκη αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και πλήθος διακρίσεων, για να μεταφερθεί το 2015 στο Noel Coward Theatre του Λονδίνου, δίνοντας την ευκαιρία στη Νικόλ Κίντμαν να ενσαρκώσει την Φράνκλιν και να λάβει πολλά και σημαντικά βραβεία Α΄ Γυναικείου Ρόλου. Στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ιστορικό Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, από 28 Νοεμβρίου 2022 έως 4 Απριλίου 2023 (40 παραστάσεις).  Με αφορμή την παράσταση και σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης, τις εκδόσεις Ευρασία και την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας θα διοργανωθεί στις 19 και 20 Δεκεμβρίου 2022 στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, διημερίδα με τίτλο: «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» και αντικείμενα: α) τη συζήτηση γύρω από τον τρόπο που επηρεάζει η αλματώδης πρόοδος της βιοτεχνολογίας όχι μόνο την καθημερινότητά μας αλλά και τον τρόπο αντίληψης της κοινωνικής μας θέσης και ευθύνης, και β) την ειδικότερη θέση της γυναίκας μέσα σε αυτές τις ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Anna Ziegler

Μετάφραση: Αντώνης Πέρης

Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς

Σκηνικά / Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος

Μουσικός Σχεδιασμός: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νεφέλη Βλαχοπαναγιώτη

Φωτογράφος: Σπύρος Περδίου

Επιστημονικός Σύμβουλος: Γιάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος Ογκολόγος, πρώην

πρόεδρος της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας

Παραγωγή: LEADINARTS ΑΜKE

Trailer: https://youtu.be/Rk2_KH1JU3A

Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ: Τσιμισκή 136, (Πλατεία ΧΑΝΘ)

Τηλέφωνο: 2310 230013

Παραστάσεις: 19 – 23 Απριλίου 2023

Ημέρες – ώρες παραστάσεων: Τετάρτη – Κυριακή στις 21:00

Εισιτήρια: 18€ κανονικό, 14€ φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ

Διάρκεια: 90 λεπτά

“ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΛΕΝΕ”

26 Απριλίου – 7 Μαΐου 2023

στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης στην Αθήνα και τις εξαιρετικές κριτικές που τη συνόδευσαν την περίοδο που παρουσιάστηκε στην Αθήνα, το έργο της Σοφίας Αδαμίδου – που αποτελεί ένα αφήγημα με στιγμές και αναμνήσεις από τη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου, της σπουδαίας γυναικείας μορφής του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού – ανεβαίνει στο θέατρο Αυλαία, στη Θεσσαλονίκη, από την Τετάρτη 26 Απριλίου για 10 μόνο παραστάσεις. Τη σκηνοθεσία, τη διασκευή και  τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφει ο Γιώργος Παπαγεωργίου. Στο ρόλο της Σωτηρίας Μπέλλου, η Κάτια Γκουλιώνη. Ζωντανή μουσική επί σκηνής από τον Αντώνη και τον Θοδωρή Ξηντάρη. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Σοφίας Αδαμίδου και της Ντίνας Κώνστα.

Το έργο:

Βράδυ. Η Σωτηρία βρίσκεται στο νοσοκομείο λίγο πριν την εγχείρηση που θα της στερήσει τη φωνή. Η ζωή της θα περάσει σαν ταινία μπροστά από τα μάτια της. Οι δικοί της άνθρωποι, η οικογένειά της, ο άντρας της, τα πάθη της. Άνθρωποι που αγάπησε και την αγάπησαν κι άλλοι που την πίκραναν ή την στήριξαν όταν πρωτοξεκίνησε. Η Σοφία Βέμπο που χωρίς να το γνωρίζει τη μύησε στο τραγούδι, Ο Βασίλης Τσιτσάνης που της άνοιξε το δρόμο, ο Παπαϊωάννου που αγάπησε βαθιά. Φτάνει μέχρι τον Ανδριόπουλο και τον Σαββόπουλο που την έφεραν πιο κοντά στις νεότερες γενιές. Αυτό το βράδυ η Σωτηρία θα «βουτήξει» σε μια ζωή που επηρεάστηκε σημαντικά από συνθήκες και γεγονότα μιας ολόκληρης εποχής.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Σοφία Αδαμίδου

Σκηνοθεσία-Διασκευή – Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Παπαγεωργίου

Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης

Φωτισμοί: Χάρης Δάλλας

Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου

Βοηθός σκηνογράφου: Αλέγια Παπαγεωργίου

Στο ρόλο της Σωτηρίας η Κάτια Γκουλιώνη

Στο ρόλο της νοσοκόμας η Ιωάννα Μονέδα.

Παίζουν οι μουσικοί: Αντώνης και Θοδωρής Ξηντάρης

Φωτογραφίες παράστασης: Εβίτα Σκουρλέτη

Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ: Τσιμισκή 136, (Πλατεία ΧΑΝΘ)

Τηλέφωνο: 2310 230013

Παραστάσεις: 26 Απριλίου – 7 Μαΐου 2023

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21:00

Κυριακή: 19:00

Εισιτήρια: Α΄ ζώνη πρώτη σειρά 25€

κανονικό: 18€, Φοιτητικό, ΑμεΑ και ομαδικά 15€

Διάρκεια: 75 λεπτά

«ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ»

του Πάολο Τζενοβέζε

Από 21 – 30 Απριλίου 2023

Eπτά φίλοι, τρία ζευγάρια και ένας «ελεύθερος», συναντιούνται για γεύμα στο σπίτι ενός εκ των ζευγαριών. Αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι. Αφήνουν όλοι τα κινητά τους στη μέση του τραπεζιού και μοιράζονται μεταξύ τους το περιεχόμενο από κάθε μήνυμα, email ή τηλέφωνο που λαμβάνουν. Μυστικά έρχονται στην επιφάνεια που διαταράσσουν την ισορροπία στις σχέσεις. Γιατί όπως είπε και ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, «Ο καθένας από εμάς έχει τρεις ζωές, μία δημόσια, μία προσωπική και μία μυστική.» Και σαν να μην έφταναν οι τρεις ζωές, έχει και Πανσέληνο…

Το έργο «ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ», με τις ξεκαρδιστικές ανατροπές και τις απρόσμενες εξελίξεις του, έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό και έχει γίνει επίσης πολύ επιτυχημένη κινηματογραφική ταινία. Από τον Οκτώβρη 2022, με το έργο αυτό άνοιξε το πρόγραμμα του θεάτρου ΑΘΗΝΑ σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Στην Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Κολοσσαίον η παράσταση θα ανέβει για δέκα παραστάσεις, από την Παρασκευή 21 Απριλίου έως και την Κυριακή 30 Απριλίου.

Συντελεστές :

Σκηνοθεσία: Πέτρος Λαγούτης, Γιώργος Πυρπασόπουλος

Μετάφραση/Απόδοση: Ελεονώρα Μελέτη

Σκηνικά: Νότης Χριστοδούλου

Κοστούμια: Κέλλυ Σταματοπούλου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Σγουράκη, Καλή Βοϊκλή

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Μυρτώ Αλικάκη, Ντάνη

Γιαννακοπούλου, Πέτρος Λαγούτης, Δημήτρης Λιόλιος, Κατερίνα

Μισιχρόνη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Γιώργος Χρανιώτης και στον ρόλο

της μικρής κόρης η Λυδία Σγουράκη

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       21:00

ΣΑΒΒΑΤΟ        18:00  KAI 21:00

ΚΥΡΙΑΚΗ         18.00 ΚΑΙ 21.00

Διάρκεια 120’ (με διάλειμμα)

Εισιτήρια: 25 €, 20 € & 15 €

Προπώληση: viva.gr & Ταμείο Θεάτρου Κολοσσαίον (τηλ. 2310 834 996)

«Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» με τον Γιώργο Κιμούλη
ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ SOLD OUT ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Από Δευτέρα 17 Απριλίου και ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 21:00

«Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» του Stephen Belber, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη με πρωταγωνιστές τον ίδιο, την Άννα Μονογιού και τον Στάθη Παναγιωτίδη, με την πολύ ξεχωριστή μουσική του Διονύση Τσακνή, «ντυμένη» με τα κουστούμια της Σοφίας Νικολαϊδη θα συνεχίσει τις παραστάσεις της στο Θέατρο Αμαλία , και τον Απρίλιο.

Το έργο:
Ένας ηλικιωμένος πρώην διάσημος χορογράφος, ο οποίος έχει αποσυρθεί πλέον από την ενεργό δράση και τώρα ζει εντελώς μοναχικά, δέχεται στο χώρο του, την επίσκεψη ενός ζευγαριού που του ζητά μία συνέντευξη για το πώς λειτουργούσε ο καλλιτεχνικός χώρος στη δική του εποχή. Καθώς όμως εξελίσσεται η “συνέντευξη” αυτή, ο μοναχικός χορογράφος αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπος μ’ ένα μεγάλο θαμμένο μυστικό του παρελθόντος του.
Η πρεμιέρα του έργου έγινε στη Νέα Υόρκη το 2004 με τους Frank Langella, Ray Liotta και Jane Adams, ενώ το 2014 o Stephen Belber σκηνοθέτησε το έργο για τον κινηματογράφο με τους Patrick Stewart, Carka Gugino και Matthew Lillard.

H “Συνάντηση” είναι έργο που αποδεικνύει πως κανενός το παρελθόν δεν μπορεί διαγραφεί,
υπενθυμίζοντας τη φράση του Σαίξπηρ στην Τρικυμία: “Το παρελθόν είναι πρόλογος”.

Πληροφορίες:
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης, Άννα Μονογιού , Στάθης Παναγιωτίδης
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης
Σκηνικά – Κουστούμια : Σοφία Νικολαΐδη
Μουσική: Διονύσης Τσάκνης
Φωτισμοί: Θύμιος Γουδέλης
Παραγωγή: Πόλις Πολιτισμού
Τιμές Εισιτηρίων: 17 Ευρώ Γενική Είσοδος – 15 Ευρώ Μειωμένο (Ανέργων , Φοιτητών)
Παραστάσεις:
Δευτέρα 17 Απριλίου στις 21:00

Τρίτη 18 Απριλίου στις 21:00
Tετάρτη 19 Απριλίου στις 21:00
Πέμπτη 20 Απριλίου στις 21:00
Παρασκευή 21 Απριλίου στις 21:00
Σάββατο 22 Απριλίου στις 21:00
Κυριακή 23 Απριλίου στις 20:00
Προπώληση : Ταμείο Θεάτρου Αμαλία
Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71
Καθημερινά: 10:30 – 14:30 &1 7:30 – 21:30
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 2310 842 509

«ΑΘΩΟΣ Η ΕΝΟΧΟΣ»

Το δυνατό δικαστικό δράμα του Βρετανού θεατρικού συγγραφέα  Τζέφρι Άρτσερ, που
ξεσήκωσε με την πλοκή του το θεατρικό Λονδίνο, ανεβαίνει από την Παρασκευή 17 Μαρτίου
κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως στις 9 Απριλίου στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ.
Μια ανατρεπτική παράσταση που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών, οι οποίοι
καλούνται για δύο ώρες, να γίνουν ένορκοι στη δίκη και να αθωώσουν ή να καταδικάσουν τον κατηγορούμενο, βγάζοντας την τελική απόφαση. Ένας διακεκριμένος γιατρός κατηγορείται ότι δολοφόνησε την γυναίκα του για να κληρονομήσει την περιουσία της. Ο καλύτερος του φίλος, γνωστός ποινικολόγος αναλαμβάνει την υπεράσπιση του. Μια γιατρός ισχυρίζεται ότι είχαν ερωτική σχέση και πως το βράδυ του φόνου ήταν μαζί. Τα στοιχεία της ενοχής είναι εξίσου ισχυρά με τα στοιχεία της αθωότητάς του.

Και οι θεατές καλούνται να γίνουν ένορκοι. Το κοινό πρέπει να αποφασίσει… Ένας
διακεκριμένος γιατρός κατηγορείται ότι δολοφόνησε την γυναίκα του για να κληρονομήσει την περιουσία της. Ο καλύτερος του φίλος, γνωστός ποινικολόγος αναλαμβάνει την υπεράσπιση του. Μια γιατρός ισχυρίζεται ότι είχαν ερωτική σχέση και πως το βράδυ του φόνου ήταν μαζί. Τα στοιχεία της ενοχής είναι εξίσου ισχυρά με τα στοιχεία της αθωότητάς του. Και οι θεατές καλούνται να γίνουν ένορκοι. Το κοινό πρέπει να αποφασίσει…
Ο Δρ. Σέργουντ δολοφόνησε τη γυναίκα του; Η Τζένιφερ Μίτσελ ήταν ερωμένη του;
Ποιο άλλοθι του να πιστέψεις;

Ένα ανατρεπτικό φινάλε ανάλογα με την ετυμηγορία των θεατών.

Ερμηνεύουν
Νόνη Ιωαννίδου- Αντώνης Ραμπαούνης- Γιώργος Φρατζεσκάκης-Αννέτα Παπαθανασίου-
Σαράντος Γεωγλερής- Κώστας Ζέκος- Βαρβάρα Λάρμου

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ,1 & 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023,ΩΡΑ19:00 & 21:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 21:00

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 8 & 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΩΡΑ 19:00 & 21:00

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : ΚΑΝΟΝΙΚΟ 15 ΕΥΡΩ – ΜΕΙΩΜΕΝΟ 13 ΕΥΡΩ
ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ Της ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 17 ΕΥΡΩ-ΜΕΙΩΜΕΝΟ 15 ΕΥΡΩ

«Ψηλά απ’ τη Γέφυρα»

Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλερ, «Ψηλά απ’ τη Γέφυρα». Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Έντι Καρμπόνε, ζωντανεύει τον τραγικό ήρωα, που το ανομολόγητο πάθος του για την νεαρή ανηψιά της γυναίκας του, πυροδοτεί μια συγκλονιστική εσωτερική σύγκρουση, η οποία τον οδηγεί στην αυτοκαταστροφή του. Η Ιωάννα Παππά υποδύεται την Μπέατρις ,τη σύζυγο του Έντι, η οποία καταλαβαίνει τι του συμβαίνει και προσπαθεί μέχρι τελευταία στιγμή να τον βοηθήσει να βγει απ’ το αδιέξοδο του. Τον ρόλο του Αλφιέρι, δικηγόρου αλλά και αφηγητή της παράστασης, ερμηνεύει ο Δημήτρης Μαυρόπουλος. ΟΔημήτρης Καπετανάκος, στον ρόλο του Μάρκο, ενός από τους δυο μετανάστες που φιλοξενεί η οικογένεια Καρμπόνε στο σπίτι της.
Ο  Ρένος Ρώτας στο ρόλο του Ροντόλφο -αδελφού του Μάρκο- που ερωτεύεται την ανηψιά του Έντι,  την Κάθριν, τον ρόλο της οποία κρατάει η πρωτοεμφανιζόμενη Ευγενία Ξυγκόρου.

Μετάφραση – Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης

Πρωταγωνιστούν:Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ιωάννα Παππά, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκος, Ρένος Ρώτας, Ευγενία Ξυγκόρου

Κοστούμια: Dante

Σκηνικός χώρος – Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Παρασκευή 21:00
Σάββατο 18:00 & 21:00
Κυριακή 18.00 & 21:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ : 25 €, 20 €, 18 €

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ : Viva.gr & Ταμείο θεάτρου (Tηλ. 2310 262 051)

ΠΑΡΑΓΩΓΗ Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

«Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτσή» της Κικής Μαυρίδου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη με τη Ράνια Σχίζα στο ρόλο της Έλλης Ζάχου Ταχτσή

Μετά την θριαμβευτική υποδοχή από κοινό και κριτικούς στην Αθήνα, ο μονόλογος της Κικής Μαυρίδου «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή», βασισμένος στη ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη, με τη Ράνια Σχίζα στον ομώνυμο ρόλο, έρχεται στη Θεσσαλονίκη για δύο μόνο παραστάσεις, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Απριλίου στο θέατρο Metropolitan.

Η παράσταση «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Vault τον Μάρτιο του 2022 και ύστερα από συνεχόμενα sold out ολοκληρώνει τη σεζόν στην Αθήνα στις 9 Απριλίου και ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη. Είναι μία από τις τρεις παραστάσεις με τις οποίες συνεχίζεται τη σεζόν 2022-23 το θεατρικό project «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ… ». Ένα θεατρικό φεστιβάλ μονολόγων, με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, που φέρνει επί σκηνής μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ     

Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή, υπήρξε μια ανυπόταχτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε πιο σκληρή από αυτήν.

«Η μάνα αυτουνού». Προσφώνηση απαξιωτική, ειρωνική, σαρκαστική, μα τόσο οικεία, τόσο γνώριμη. Ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα. Σχεδόν ψιθυριστά. Από αυτούς τους ψίθυρους που είναι μαχαιριές στην καρδιά. Που καμιά φορά όμως γίνονται και φονικά. «Ο γιος αυτηνής», ο Κώστας Ταχτσής, δολοφονήθηκε. Όπως «δολοφονείται» σ’ αυτόν τον κόσμο, ότι απειλεί να ξεσκεπάσει την υποκρισία του.

«Η μάνα αυτουνού». Το λιγότερο φωτισμένο πρόσωπο στον κυρίως αυτοβιογραφικό συγγραφικό κόσμο του Κώστα Ταχτσή. Στον οποίο βασίστηκε για να γράψει και το σημαντικότερο έργο του. Το «Τρίτο Στεφάνι». Που αποτελεί, πέρα από μια καταγραφή κι ένα ξεμασκάρεμα της αγίας ελληνικής οικογένειας. Εάν όμως το «Τρίτο Στεφάνι» ταυτίζεται με την ίδια την Ελλάδα, η ιστορία της μητέρας του, ταυτίζεται με όλα τα κρυμμένα μυστικά. Που κρατάμε καλά κλειδωμένα σε σκονισμένα μπαούλα, στοιβαγμένα στα υπόγεια της ψυχής μας.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Κική Μαυρίδου

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση : Μάνος Αντωνιάδης

Σκηνικό / Κοστούμι: Γιώργος Λιντζέρης

Κατασκευή κοστουμιού: Ειρήνη Αβζίδου

Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας

Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Αφίσα παράστασης : Γιάννης Κεντρωτάς

Trailer / Κινηματογράφηση: ORKI Productions

Πρόγραμμα παράστασης: Εκδόσεις  Αιγόκερως

Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση & Biri Biri Communications (B.B.C. Athens)

Παραγωγή: Team Vault AMKE

Στο ρόλο της Έλλης Ζάχου Ταχτσή η Ράνια Σχίζα

Την φωνή του χαρίζει στο ρόλο του Κώστα Ταχτσή ο Νίκος Καραθάνος

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Σάββατο και Κυριακή 22 και 23 Απριλίου 2023 στις 21:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

80′ (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Προπώληση Viva.gr:  https://www.viva.gr/tickets/theater/i-mana-aytounou-elli-zaxoutaxtsi/metropolitan/?fbclid=IwAR2ml0yGO4pbEJ7bSzYmpQu7XQFLimY2X45z1cqcqLFxe83pRX2bqtQlp5A

Γενική είσοδος: 15 ευρώ

Μειωμένο Εισιτήριο: 10 ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας) μόνο από τα εκδοτήρια του θεάτρου

* Το φεστιβάλ «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ… » πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Metropolitan: The Urban Theater

FB Page: https://www.facebook.com/Metropolitan.Theater.SKG

Instagram: https://www.instagram.com/metropolitan_urban_theater/

Βασιλίσσης Όλγας 65 και Αλ. Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη, 546 42

Τηλ.: 2311 284773, 6944638637

Email: [email protected]

Web site: www.metropolitan.theater

 

 

Related stories