HomeCinemaΟι ταινίες της εβδομάδας 16.05-22.05.2024

Οι ταινίες της εβδομάδας 16.05-22.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης

Η Eurovision καθήλωσε το ελληνικό κοινό στα σπίτια του (έφτασε μέχρι και 80% τηλεθέαση), με αποτέλεσμα τα εισιτήρια για ακόμα μία εβδομάδα να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα κι αν δεν γίνει κάτι άμεσα να επιστρέψει ο κόσμος στους κινηματογράφους, οι αιθουσάρχες θα έχουν μεγάλο πρόβλημα. Συνολικά κόπηκαν 59.500 εισιτήρια, με τον “Γκάρφιλντ” να βρίσκεται στην πρώτη θέση (λογικό με κλειστά σχολεία) με σχεδόν 18.000 εισιτήρια. Στην δεύτερη θέση η συνέχεια του σύμπαντος των πιθήκων: “Βασίλειο του πλανήτη των πιθήκων” με 15.400 εισιτήρια. Στην τρίτη θέση ο “Κασκαντέρ” με 8.870 εισιτήρια και σύνολο μέχρι στιγμής τα 18.000 εισιτήρια (από τη Δευτέρα του Πάσχα που προβάλλεται), έμεινε πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες που είχαν οι άνθρωποι της διανομής και οι αιθουσάρχες. Τέλος, στην τέταρτη θέση έπεσε το “Μην ανοίγεις την πόρτα”, το Ελληνικό “θρίλερ” που έκανε ότι ήταν να κάνει την πρώτη εβδομάδα προβολής του και μετά απογοήτευσε με την τεράστια πτώση του στα εισιτήρια. Η ταινία δεν άρεσε σεναριακά και ερμηνευτικά στους περισσότερους θεατές, παρά την πολύ καλή προσπάθεια σε τεχνικό επίπεδο (εικόνα, ήχος, μουσική). Την εβδομάδα που μας πέρασε πρόσθεσε ακόμα 6.700 εισιτήρια, για να φτάσει στο εντυπωσιακό νούμερο για Ελληνική ταινία “θρίλερ”, των 134.000 εισιτηρίων. Την νέα κινηματογραφική εβδομάδα έξι νέες ταινίες έρχονται στις ελληνικές αίθουσες:

 

  1. Πολύδροσο

Η νέα ταινία του “The Boy” ή αλλιώς Αλέξανδρου Βούλγαρη, έρχεται στις Ελληνικές αίθουσες μετά το πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε το Βραβείο του Ιδρύματος Κωστοπούλου και με 7 υποψηφιότητες στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Σοφία Κόκκαλη και η Βίκυ Καγιά. Σύμφωνα με τα λόγια του σκηνοθέτη: “Είναι μία ταινία για ανθρώπους τρυφερούς σε έναν όχι τρυφερό κόσμο”.

Σύνοψη: Η Σοφία, η κόρη, επιστρέφει στο Πολύδροσο για να φροντίσει τη Σοφία, την μητέρα της. Στη γειτονιά που μεγάλωσε την περιμένουν όλοι οι λόγοι που την έκαναν κάποτε να θέλει να φύγει. Το Πολύδροσο είναι ένα απομονωμένο προάστιο και οι Σοφίες περνάνε τις μέρες τους σκοντάφτοντας σε φαντάσματα του παρελθόντος. Μια ταινία για ανθρώπους τρυφερούς σε έναν μη τρυφερό κόσμο.

Διάρκεια: 84’

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy)

Σενάριο: Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy)

Πρωταγωνιστούν: Σοφία Κόκκαλη, Βίκυ Καγιά, Έλσα Ζάρρη, Μαίρη Γιαννούλα, Κάρλα Φουρ

  1. Boy Kills World

Ο Sam Raimi, άρχοντας του cult αλλά και εκείνος που άνοιξε τον δρόμο για τις επιτυχίες της Marvel (Τριλογία Evil Dead, Τριλογία Spider-Man, Doctor Strange in the Multiverse of Madness, τηλεοπτικές σειρές “Ζήνα” και “Ηρακλής”), επιστρέφει ως παραγωγός μιας εξωφρενικής περιπέτειας με πρωταγωνιστή τον Bill Skarsgard (Το Κοράκι, Το Αυτό, John Wick 4).

Σύνοψη: Ο “Boy”, ένα κωφό αγόρι που μεγαλώνει αναζητώντας εκδίκηση από την Χίλντα Βαν Ντερ Κόι (Famke Janssen), την σαλεμένη μητριάρχισσα μιας μετα-αποκαλυπτικής δυναστείας που δολοφόνησε τους γονείς του. Με τη βοήθεια ενός μυστηριώδη σαμάνου (Yayan Ruhian) και οδηγό την εσωτερική του φωνή, το αγόρι μετατρέπεται σε φονική μηχανή που απελευθερώνεται στη διάρκεια της ετήσιας σφαγής αντιφρονούντων. Με τον “Boy” να σκορπάει τον θάνατο, οι σφαγές και το αιματοκύλισμα οδηγούν σε ένα εφιαλτικό χάος. Ένα εξωφρενικό υπερθέαμα αιματηρής δράσης, εμπνευσμένo από αγαπημένες ταινίες δράσης, υπερηρώων και anime.

Διάρκεια: 115’

Σκηνοθεσία: Moritz Mohr

Σενάριο: Moritz Mohr, Tyler Burton Smith, Arend Remmers

Πρωταγωνιστούν: Bill Skarsgard, Jessica Rothe, Michelle Dockery, Brett Gelman, Yayan Ruhian, Famke Janssen

 

  1. Η Πόλη της Ασφάλτου (Asphalt City)

Ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Sean Penn πρωταγωνιστεί σε αυτό το περιπετειώδες δράμα που θυμίζει νουαρ , το οποίο συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ των Καννών 2023.

Σύνοψη: Ο νεοσύλλεκτος διασώστης Όλι Κρος ζει νύχτες γεμάτες αδρεναλίνη σε ένα ασθενοφόρο στο Μπρούκλιν, ενώ τις μέρες μελετάει για να μπει στην ιατρική σε μία τρώγλη της Τσαϊνατάουν. Μαζί με τον έμπειρο συνάδελφο του Τζιν Ρουτόφσκι (Sean Penn), ο Κρος ανακαλύπτει από πρώτο χέρι το χάος και το δέος ενός επαγγέλματος που κινείται ανάμεσα στον τρόμο και τον σπαραγμό.

Διάρκεια: 125’

Σκηνοθεσία: Jean-Stephane Sauvaire

Σενάριο:

Ben Mac Brown, Shannon Burke, Ryan King

Πρωταγωνιστούν: Sean Penn, Katherine Waterston, Tye Sheridan, Gbenga Akinnagbe, Michael Pitt, Mike Tyson

 

  1. Η άκρη του νήματος (Damaged)

Αστυνομικό θρίλερ με πρωταγωνιστές τους Samuel L. Jackson και Vincent Cassel, από τον τηλεοπτικό κυρίως σκηνοθέτη Terry McDonough (The street, Cold Feet, Killing Eve, Anthony), ο οποίος έχει βραβευτεί με τηλεοπτικό Bafta.

Σύνοψη: Ένας ντετέκτιβ της αστυνομίας του Σικάγο λαμβάνει μια κλήση ότι ένας κατά συρροή δολοφόνος εμφανίστηκε στη Σκωτία. Οι σκηνές του εγκλήματος ταιριάζουν με εκείνες των ανεξιχνίαστων δολοφονιών που χρονολογούνται εννέα χρόνια πριν, όταν πέντε γυναίκες που δολοφονήθηκαν βάναυσα στο Σικάγο, μία από τις οποίες ήταν η κοπέλα του.
Κληθείς να συμβουλευτεί, από τον Σκωτσέζο επικεφαλής επιθεωρητή Κέσλερ, ταξιδεύει στη Σκωτία. Ο Κέσλερ αναθέτει στον Λόουσον να εργαστεί μαζί με τον τοπικό ντετέκτιβ Γκλεν Μπόιντ, για να διαπιστώσει και να επιβεβαιώσει την πιθανή σχέση μεταξύ όλων των υποθέσεων εγκλήματος.
Ο Λόουσον ξεκινά μια προσωπική αποστολή για να λύσει την υπόθεση που τον διέλυσε και να απαλλαγεί από τους δαίμονές του, πιάνοντας τον υπεύθυνο. Η έρευνα παίρνει νέα τροπή όταν εμφανίζονται καινούρια στοιχεία. Τίποτα δεν είναι ποτέ όπως φαίνεται σε αυτό το σύγχρονο θρίλερ.

Διάρκεια: 97’

Σκηνοθεσία: Terry McDonough

Σενάριο: Paul Aniello, Gianni Capaldi, Koji Steven Sakai

Πρωταγωνιστούν: Samuel L. Jackson, Laura Haddock, Gianni Capaldi, Brian McCardie, Nicolette McKeown, Vincent Cassel, John Hannah

  1. Κλειδωσες; Οι Αγνωστοι (The Strangers Chapter 1)

Ακόμα μία ταινία τρόμου στις Ελληνικές αίθουσες, με τον αδιανόητο τίτλο: “Κλείδωσες; Οι Άγνωστοι”. Πραγματικά απορώ κάποιες φορές ποιοι άνθρωποι βρίσκονται πίσω από τα γραφεία τους στις εταιρείες διανομής στην Ελλάδα. Γνωρίζουν από κινηματογράφο, από marketing, από το τι θέλει το κοινό ή το κάνουν απλά για το κέρδος; Και δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με την συγκεκριμένη ταινία ή την συγκεκριμένη εταιρεία διανομής (αφορμή από έναν ακόμα άστοχο τίτλο παίρνω). Έχει να κάνει με τους διανομείς στην Ελλάδα γενικότερα. Βλέπουμε κατά καιρούς και αδιανόητες μεταφράσεις τίτλων ταινιών (ποιος θα ξεχάσει το γελοίο “Απόκαλιψ”, την ταινία των X-men που μεταφράστηκε έτσι πριν κάποια χρόνια) και κυρίως βλέπουμε ότι δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των διανομέων με το τι θα φέρουν στις αίθουσες. Επί τρεις μήνες τώρα έχουν κατακλυστεί οι αίθουσες με ταινίες τρόμου. Το μεγαλύτερο σε ηλικία κοινό, ψάχνει να βρει με τα κιάλια κάτι που να του τραβήξει το ενδιαφέρον, αλλά μάταια, ενώ και το νεανικό κοινό, γυρνάει την πλάτη στον κατακλυσμό ταινιών τρόμου δεύτερης ή και τρίτης κατηγορίας και ανοίγει την πόρτα μαζικά (έστω και για μία εβδομάδα, με 130.000 εισιτήρια βέβαια μέχρι στιγμής) σε Έλληνες YouTubers που αποφάσισαν να μπουν στον χώρο του κινηματογράφου και πολύ καλά έκαναν αφού είχαν σίγουρο κοινό που θα τους έβλεπε. Στα της ταινίας πάλι, η σκηνοθεσία είναι του Renny Harlin, σκηνοθέτη της ταινίας “Αποστολή στην Ελλάδα” (The Bricklayer) που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη και προβλήθηκε πριν λίγους μήνες στις Ελληνικές αίθουσες.

Σύνοψη: Αφού χαλάσει το αυτοκίνητό τους σε μια απόκοσμη μικρή πόλη, ένα νεαρό ζευγάρι αναγκάζεται να περάσει τη νύχτα σε μια απομακρυσμένη καμπίνα. Ακολουθεί πανικός καθώς τρομοκρατούνται από τρεις μασκοφόρους άγνωστους που χτυπούν την πόρτα και εισβάλουν, φαινομενικά χωρίς κίνητρο στην ταινία ΚΛΕΙΔΩΣΕΣ; ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ – το ανατριχιαστικό πρώτο κεφάλαιο της επερχόμενης σειράς ταινιών τρόμου.

Διάρκεια: 91’

Σκηνοθεσία: Renny Harlin

Σενάριο: Alan R. Cohen, Alan Freedland

Πρωταγωνιστούν: Madelaine Petsch, Gabriel Basso, Rachel Shenton, Ella Bruccoleri, Richard Brake, Ema Horvath, George Young, Froy Gutierrez

 

  1. Λώξη

Ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ζάχου και Θανάση Καφετζή. Η ταινία προβλήθηκε στο πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου οι προβολές του ήταν sold out και απέσπασε το βραβείο προσβασιμότητας της Alpha Bank.

Η ταινία προβάλλεται με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους.

Σύνοψη: Η Λωξάνδρα, μια νέα γυναίκα με σύνδρομο Down, γίνεται το πρώτο ανάπηρο άτομο που υπογράφει συμβόλαιο ηθοποιού με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας. Αφήνει την πόλη και τη γνώριμη καθημερινότητά της και ταξιδεύει στην Αθήνα για να γίνει μέλος του επαγγελματικού θιάσου του Εθνικού. Για τους επόμενους 6 μήνες η Λώξη κάνει πρόβες και φίλους, ερωτεύεται, διασκεδάζει, απογοητεύεται και συνεχίζει ξανά και ξανά να διεκδικεί προσβασιμότητα στην πράξη, ανατρέποντας ένα στερεότυπο τη φορά.

Διάρκεια: 87’

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζάχος & Θανάσης Καφετζής

Ηθοποιοί: Λωξάνδρα Λούκας, Ελένη Δημοπούλου

 

 

 

 

 

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...