HomeΘέματαFuture Library

Future Library

Μια Ιστορία τoυ Παρελθόντος και ένα Όραμα για το Μέλλον των Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών της Ελλάδας

Την ώρα που η κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού ζει ίσως τις μελανότερες στιγμές της ιστορίας της, όλοι λίγο ή πολύ αναζητούμε μια ηλιαχτίδα αισιοδοξίας που θα αλλάξει την πραγματικότητα, όπως τη ζούμε καθημερινά, αλλά και θα συμβάλει στην αλλαγή της κοινής γνώμης για τη χώρα, την πόλη, τη γειτονιάς μας.

Με αυτό το ελπιδοφόρο μήνυμα και με μεγάλες δόσεις θετικής ενέργειας που όλοι σήμερα χρειαζόμαστε, ξεκινάει από το Future Library μια πρωτοβουλία ενίσχυσης των Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών όλης της Ελλάδας μέσω μιας μεγάλης καμπάνιας στην Κεντρική Μακεδονία, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org).
Το Future Library που ευελπιστεί να αποτελέσει ένα κομμάτι της μελλοντικής Ελλάδας (Future Greece), οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας μας στην καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος, τόπο ανταλλαγής ιδεών κι εμπειριών, καταφύγιο δημιουργικότητας και ουσιαστικής, δια βίου μάθησης.
Με αυτούς τους ξεκάθαρους και γεμάτους νόημα στόχους το Future Library συνεργάζεται με τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, καθώς και με τις Δημόσιες Κεντρικές Βιβλιοθήκες Σερρών και Κιλκίς σε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης και αναβάθμισης των παιδικών τους τμημάτων.
Το πρόγραμμα ξεκινάει φέτος με την ανακαίνιση των παιδικών τμημάτων οκτώ βιβλιοθηκών στην Κεντρική Μακεδονία που θα βασιστεί στην ιδέα των Μαγικών Κουτιών της βραβευμένης Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας (βραβείο Bill Gates). Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των νέων παιδικών τμημάτων θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι με στόχο να εγκαινιαστούν το Σεπτέμβρη του 2012.
Πέρα από τον ανασχεδιασμό των βιβλιοθηκών και την προμήθεια του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την εξυπηρέτηση του κοινού, στα σχέδια είναι ο εμπλουτισμός και η αναβάθμιση των συλλογών τους. Επίσης, το πρόγραμμα στοχεύει μέσω βιωματικών σεμιναρίων στην κατάρτιση των βιβλιοθηκονόμων σε θέματα παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, οργάνωσης και διεξαγωγής δημιουργικών εργαστηρίων κι εμψυχωτικών δράσεων για παιδιά κι εφήβους, αλλά και προβολής κι επικοινωνίας των νέων παιδικών τμημάτων.
Απώτερος στόχος του Future Library είναι οι οκτώ αυτές βιβλιοθήκες, από το Σεπτέμβρη του 2012 και μετά, να αποτελούν μαζί με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, ένα πρότυπο δίκτυο βιβλιοθηκών βέλτιστης πρακτικής, το οποίο θα μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των νέων παιδικών τμημάτων, αλλά και να δώσει το παράδειγμα και τη σκυτάλη για τις βιβλιοθήκες στις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας.
Τώρα που τα φώτα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Ελλάδα, ας ρίξουμε κι έναν προβολέα στις βιβλιοθήκες της γειτονιάς, της πόλης, της χώρας μας!

«FUTURE LIBRARY: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» www.futurelibrary.gr

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...