HomeUrbanitiesΟι ταβέρνες της πόλης που κοντεύουν να...

Οι ταβέρνες της πόλης που κοντεύουν να κλείσουν έναν αιώνα ζωής

της Δάφνης Τσάρτσαρου

Μπορεί να ξεπηδούν συνεχώς νέες προτάσεις στη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης, όμως υπάρχουν κάποιες σταθερές στο χάρτη των γεύσεων της πόλης, οι οποίες μετρούν σχεδόν 100 χρόνια ζωής. Εμείς σου θυμίζουμε τα 3 παλαιότερα εστιατόρια της πόλης, που άντεξαν στο χρόνο, προσπαθώντας να μη χάσουν την παλιά τους “αρχοντιά”, κάνοντας όμως αλλαγές και προσθήκες συμφωνα με τις επιταγές των νεότερων χρόνων.

Χαμόδρακας


Πιστός κάτοικος της παραλίας Νέας κρήνης, από το 1926, όταν ξεκίνησε να το λειτουργεί ο ιδρυτής του Λεωνίδας Χαμόδρακας. Το εστιατόριο “Χαμόδρακας” απέκτησε το 2005 το Σήμα Ελληνικής Κουζίνας από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, πιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις υπηρεσίες που παρέχει στους πελάτες του για 97 χρόνια πλέον. Δίπλα στη θάλασσα, προσφέρει φρέσκο ψάρι, αλλά και κυδώνια, στρείδια, γυαλιστερές, γαρίδες φαντασία με γιαούρτι, μύδια με άσπρο κρασί, χταπόδι και σουπιές κρασάτες σβησμένα με κόκκινο κρασί, μύδια με κόκκινη σάλτσα, ριζότο θαλασσινών, λιγκουίνι με όστρακα, φρέσκο φιλέτο σολωμού, καλκάνι φιλέτο με σπανάκι και πολλά ακόμη θαλασσινά.

Ίγγλις


Το Ίγγλις υπάρχει από το 1914, όμως στη γνωστή τοποθεσία Ηροδότου στην Άνω Πόλη, βρίσκεται από το 1950. Σε μαγεύει η περιοχή, αφού ξαφνικά από τη βαβούρα της πόλης βρίσκεσαι σε λίγα μόνο λεπτά σε μία ήσυχη περιοχή με όμορφα, γραφικά σπίτια και απόλυτη ησυχία. Προσφέρει απλά και νόστιμα πιάτα, κρεατικά όπως σπαλομπριζόλα, σουτζουκάκια, συκωτάκια, αλλά και μαγευρευτά και εξαιρετικούς μεζέδες για το ποτό σου.

Κρεωνίδης


Το μπαλκόνι του Κρεωνίδη εκτός από ιστορία 88 ετών έχει και υπέροχη θέα με τη Θεσσαλονίκη πιάτο. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Κρεωνίδης ξεκίνησε με τα θρυλικά “Βαρελάκια” το 1924, γρήγορα όμως τον κέρδισαν τα Κάστρα και η θέα του και δημιουργήθηκε το “Μπαλκόνι” το 1935. Τα πιάτα του είναι όλα εμπνευσμένα, με κρεατικά όπως το εξοχικό να είναι από τα πιο διαδεδομένα, το τρικούβερτο, τα συκωτάκια, αλλά και θαλασσινά όπως το χταπόδι σχάρας, τα καλαμαράκια και άλλοι νόστιμοι τσιπουρομεζέδες. Βρίσκεται στη λεωφόρο του ΟΧΙ, στον Άγιο Παύλο.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...