HomeInterviewsΜέσα στο τελευταίο video club της Θεσσαλονίκης

Μέσα στο τελευταίο video club της Θεσσαλονίκης

 

Φωτογραφίες Μαρία Ευσταθιάδου

Θυμηθείτε τον εαυτό σας όταν πηγαίνατε με κάποιο άγχος ως το video club της γειτονιάς σας για να νοικιάσετε ταινία. Λες να τη βρω; Είναι διαθέσιμη; Δεν είναι; Πότε λέτε να την επιστρέψουν; Kαι δώστου ψάξιμο ανάμεσα στα ράφια, τσικ τσικ μια μία τις καρτέλες με τους τίτλους, και έπειτα στο ταμείο, καταγραφή ημερομηνίας, ονοματεπώνυμο, και έπειτα τρέξε να την επιστρέψεις μην την πληρώσεις χρυσάφι.

Κάποια στιγμή νοικιάσατε για τελευταία φορά ένα DVD και έπειτα τα ξεχάσατε. Κάποιοι όμως δεν τα ξεχασαν και δεν έφυγαν από τη ζωή τους. Αυτοί οι κάποιοι είναι σίγουρα η Ελένη και ο Χρήστος, που έχουν το τελευταίο Movieland της Ελλάδας, και το μοναδικό βίντεο κλαμπ που πουλάει αμιγώς ταινίες. Mας θύμισε κάτι από Empire Records, με εκείνη την αισθητική των late 90s early 2000.

Αρχές του 2000 όμως, είχαμε ακόμα και κυρίως κασέτες. Σιγά – σιγά ξεκινούσε η άνοδος του DVD και οι νέες γενιές άρχισαν να νοικιάζουν τα ασημί δισκάκια που έδωσαν τη θέση τους στα Blue Ray ώσπου το ίντερνετ μπήκε για τα καλά στη ζωή μας.

Η μεγάλη κίνηση ήταν το ΠΣΚ αλλά και τη Δευτέρα που οι περισσότεροι επέστρεφαν τις ταινίες του Σαββατοκύριακου. Η Ελένη θυμάται πως υπήρχαν περίοδοι που ήταν απαραίτητο να δουλεύουν δύο άτομα στο μαγαζί, μπορεί και τρία. Θυμάται μάλιστα πως πολλές φορές το μαγαζί είχε ως έξω ουρά που περίμεναν να νοικιάσουν DVD και πως για να μπορούν να εξυπηρετούν πιο γρήγορα, πρόσθεσαν και δεύτερο υπολογιστή για να σπάσουν την ουρά στα δυο.

Ατελείωτες στοίβες με κασέτες, μετά με DVD που περίμεναν κάποιον να τις πάρει σπίτι. “Το 2001 είχαμε μόνο ένα ράφι με DVD” λέει. Δεν άργησαν να γίνουν 2ράφια και μετά να πιάσουν όλο το μαγαζί!

Από το 2010 άρχισε να σπάει η κίνηση για τα καλά λόγω μαύρης αγοράς, ήρθε και η κρίση. Και φυσικά το ίντερνετ ήταν μέρος της ζωής μας.

Πριν 2 χρόνια ειχαν σκεφτεί να το κλείσουν. Ευτυχώς δεν το έκαναν, γιατί υπάρχει ακόμα κόσμος που αγοράζει DVD (και ενίοτε νοικιάζει) και τόσο η Ελένη όσο και ο Χρήστος είναι οι καλές νεράιδες του σινεμά – ψάχνεις κάποια ταινία; Θα στη βρουν, θα ψάξουν παντού και θα στην φέρουν.Έχουν πελάτες από όλη την Ελλάδα, που θέλησαν να φτιάξουν αρχείο, που αγαπάνε το σινεμά σε μια παλαιότερη μορφή. Και μην φαντάζεσαι πως έχουν μόνο τα blockbuster. Εχουν φέρει στο μαγαζί ταινίες ευρωπαϊκού σινεμά, σινεφίλ ταινίες, ασιατικό κινηματογράφο κ.ο.κ.

Αν μη τι άλλο, αυτό το μοναδικό βίντεο κλαμπ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση που αξίζει να επισκεφτείς έστω για βόλτα. Είναι ένα… σινεμουσείο μιας εποχής που πλέον δεν υπάρχει.

Aδαμαντίου Κοραή 9, Καλαμαριά

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...