HomeMind the artΚριτική Βιβλίου | Harry Turtledove «Worldwar. Εισβολή».

Κριτική Βιβλίου | Harry Turtledove «Worldwar. Εισβολή».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας

Harry Turtledove «Worldwar. Εισβολή». Τόμοι Α’ και Β’. Μετάφραση Μαρία – Κασσιανή Ζώτου. Εκδόσεις Anubis 2023.

432 + 448 σελίδες στο τυπικό, μέτριας υφής χαρτί του εκδότη. Πολύ καλή μετάφραση, επιμέλεια, εκτύπωση και βιβλιοδεσία.

Βρισκόμαστε στο 1942. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Φωτιά, σίδερο, αίμα, θάνατος επικρατούν. Και τότε φάνηκε ο πραγματικός εχθρός. Οι «Σαύρες» ήρθαν από τα πέρατα του Διαστήματος για να κατακτήσουν τη Γη και να αυξήσουν την επικράτεια του Αυτοκράτορά τους. Οι ερπετόμορφοι, μικρόσωμοι εξωγήινοι (Σαύρες τους αποκαλούν οι Γήινοι), έχουν πολύ αναπτυγμένη τεχνολογία, ειδικά για πόλεμο, είναι όμως προσκολλημένοι σε παραδοσιακό και ιδιαίτερα αργό τρόπο σκέψης και λήψης αποφάσεων. Μπορούν πολύ εύκολα να ισοπεδώσουν τη Γη με πυρηνικά όπλα, όμως δεν θέλουν να μολύνουν το περιβάλλον, επειδή προσβλέπουν να την εποικίσουν. Ήδη έποικοι είναι καθ’ οδόν.

Οι εξωγήινοι, η Φυλή, όπως αποκαλούν εαυτούς, πιστεύουν πως εύκολα θα κατακτήσουν τη Γη (την αποκαλούν Τόσεβ 3, ο τρίτος πλανήτης από το άστρο-ήλιο Τόσεβ), επειδή έμαθαν από κατασκοπευτικό σκάφος ότι είναι σχεδόν πρωτόγονοι: μάχονται με ξίφη, πάνω σε άλογα. Όμως οι Γήινοι (Τοσεβίτες, ή Ασχημομούρηδες) θα τους ξαφνιάσουν. Όχι μόνον είναι πιο προοδευμένοι από όσο περίμεναν (αλλά και πάλι κατώτεροι τεχνολογικά), αλλά και αρνούνται να υποταχθούν στη μοίρα τους και στην ανωτερότητα της Φυλής.

Ήδη ετοιμοπόλεμοι οι Γήινοι, προβάλουν σθεναρή αντίσταση σε όλα σχεδόν τα μέτωπα. Σχεδόν; Ναι. Επειδή κάποιοι είδαν τους εξωγήινους σαν λυτρωτές. Απρόσμενο; Όχι, αν σκεφτούμε την εποχή που διαδραματίζονται αυτά.

Ο συγγραφέας περιγράφει τον πόλεμο, την αντίσταση, σε πολλά μέτωπα στη Γη. Ρωσία, Πολωνία, Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, ΗΠΑ. Και συχνά φλυαρεί. Έτσι, πολύ παραστατικά μάς αναπτύσσει τον διαφορετικό τρόπο σκέψης, ομιλίας και δράσης των Σοβιετικών (αξιωματούχων, στρατιωτών και λαού), Γερμανών ναζί (και όχι και τόσο φανατικών ναζί), Πολωνών, Εβραίων, Άγγλων, Αμερικανών (αξιωματούχων, πολιτών, επιστημόνων). Παρελαύνουν πολλά γνωστά ιστορικά πρόσωπα. Ο συγγραφέας έχει προτάξει κατάλογο με όλους τους ήρωες των δύο τόμων, όπου με κεφαλαία αναφέρονται ιστορικά πρόσωπα (π.χ. Στρατηγός Πάτον, κομισάριος Μολότοφ, Άρθουρ Κόμπτον, Ενρίκο Φέρμι, αμφότεροι επιστήμονες στο Σικάγο).

Ο συγγραφέας παραθέτει συχνούς διαλόγους μεταξύ των αξιωματικών και των απλών στρατιωτών της Φυλής. Μέσω αυτών αποκαλύπτεται  εντυπωσιακά η μεγάλη διαφορά στη δομή της οικογένειας και της κοινωνίας, στη διαπαιδαγώγηση, αλλά και η λατρεία στον Αυτοκράτορα.

Η «Εισβολή» κλείνει με μια μεγάλη αντεπίθεση των Γήινων. Προτάσσοντας τη γενναιότητα και την αυτοθυσία απέναντι στην τεχνολογική υπεροχή των εξωγήινων, οι Γήινοι αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος και να αφήνουν ίχνη αισιοδοξίας για τη συνέχεια.

Η «Εισβολή» είναι το πρώτο από τα τέσσερα μέρη. Κάθε μέρος εκτείνεται σε δύο τόμους. Το δεύτερο μέρος είναι η «Ανατροπή» και φαίνεται το ίδιο ενδιαφέρον. Θα επανέλθουμε.

Related stories

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...

Η Δήμητρα έχει ένα από τα ομορφότερα καφέ της πόλης, μπροστά σε ένα από τα ομορφότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης

συνέντευξη στη Μαρία Καρασπύρου Η Δήμητρα Γρηγοριάδου είναι η ιδιοκτήτρια...

Αποκάλυψη τώρα , το χάος γύρω από την παραγωγή του αντιπολεμικού έπους του Φρανσις Φορντ Κόπολα

γράφει η Φανή Εμμανουήλ Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η...

Πού θα συναντηθούν πέντε επιτάφιοι για πρώτη φορά στα χρονικά, στην πόλη

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της θρησκευτικότητας και...

“Baby Reindeer” ή αλλιώς η πιο ειλικρινής σειρά για την κακοποίηση

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Σειρές και ταινίες που βασίζονται σε...