HomeMind the artΚριτική Βιβλίου | Μ. Καραγάτσης «Σέργιος και...

Κριτική Βιβλίου | Μ. Καραγάτσης «Σέργιος και Βάκχος».

γράφει ο Τάσος Γέροντας

Μ. Καραγάτσης «Σέργιος και Βάκχος». Εκδόσεις Εστία. Πρώτη έκδοση: 1981.

972 σελίδες σε δύο τόμους, σε εξαιρετικής ποιότητας λείο, υποκίτρινο χαρτί, με πολύ καλή επιμέλεια και εκτύπωση, εξαιρετική βιβλιοδεσία και ένα υπέροχο εξώφυλλο.

Τυπικά πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα. Ξεκινά περίπου το 250 μ. Χ.. Αφηγείται τη ζωή και τις περιπέτειες του Σέργιου και του Βάκχου, όταν ακόμα ήταν στρατιωτικοί. Το ενδιαφέρον είναι ότι η αφήγηση συνεχίζεται και μετά τον θάνατό τους και την αγιοποίησή τους. Έτσι φτάνουμε στο 1948, έχοντας κάνει στο ενδιάμεσο τρία άλματα, ενός αιώνα το καθένα. Έτσι, έχουμε τους δύο αυτούς αγίους να μας αφηγούνται 14 αιώνες ιστορίας του Βυζαντίου, της Ελλάδας και, ακροθιγώς, της Ευρώπης.

Μέσα από τις αφηγήσεις και τις περιπέτειες των αγίων γνωρίζουμε όλα τα σημαίνοντα πρόσωπα αυτών των 1400 ετών. Μετέχουμε σε σημαντικά γεγονότα, παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς δολοπλοκίες, ανίερες συμμαχίες, πολέμους. Κυρίως όμως παρακολουθούμε πολλές θεολογικές συζητήσεις. Τόσο με το αγαθό και καλόκαρδο βλέμμα του Βάκχου, όσο και το οξύ, ευρύ και καλλιεργημένο του Σέργιου, παρακολουθούμε ιερείς, πατριάρχες, α γίους, τον ίδιο τον Θεό, να συζητούν και να διαφωνούν για πολλά θέματα, όχι πάντα θεολογικά. Πόσο συμφωνεί ο Θεός με κάποιες αγιοποιήσεις; Τι άποψη έχει για τα θαύματα; Πότε τα επιτρέπει και πότε όχι; Πώς εκφράζεται όταν μιλάει στους αγίους; Ακούγεται βλάσφημο; Κι όμως, δεν είναι!

Ο Καραγάτσης, με λόγο άλλοτε καυστικό, άλλοτε σαρκαστικό, συχνά διασκεδαστικό, πάντοτε όμως απολαυστικό και με πολύ πλούσιο λεξιλόγιο, βγάζει αβίαστα τη μομφή του αναγνώστη προς το ιερατείο, αποδεικνύοντας συχνά πόσο έχουν ξεφύγει από την κύρια αποστολή τους, τη διδαχή του κηρύγματος της αγάπης του Θεού.

Τελικά είναι μια απολαυστικά γραμμένη θεολογική πραγματεία για την πορεία (και την κατάντια) του Χριστιανισμού, με κάποιες αναφορές και συγκρίσεις με τη μουσουλμανική θρησκεία. Είναι και κοινωνιολογική μελέτη, αφού παρακολουθούμε την εξέλιξη της κοινωνίας ανά τους αιώνες. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα ιδιαιτέρως απολαυστικό ανάγνωσμα, σε εξαιρετική έκδοση από την Εστία, μέρος της σπουδαίας σειράς «Νεοελληνική λογοτεχνία».

«μελιχρή αμφιλύκη», «αναμέλπουν ύμνους», «κοιμούνται το νήδυμο», «ώχετο απιών», «προτροπάδην».

«Σκληρά μοχθώντας ο άνθρωπος κερδίζει τη Γνώση, με τις ευλογίες του Θεού και τις κατάρες των λειτουργών Του»

Υ.Γ. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα, 7 Οκτωβρίου, τη μνήμη των μαρτύρων Σεργίου και Βάκχου.

Related stories

Ζώδια του μήνα: Δεκέμβριος

γράφει η Αστέρω ΚΡΙΟΣ Ο μήνας αυτός θα είναι η...

Ένα σουηδικό έγκλημα που αναβίωσε στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Με μεγάλη παράδοση στις αστυνομικές σειρές μυστηρίου, η Σουηδία,...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Μαρία Αμανατίδου

Επιμέλεια στήλης Φανή Χατζή    Κάθε εβδομάδα ένας συγγραφέας απαντά σε...

Το λουκουματζίδικο που έγινε ξακουστό: Μέσα στο φίνο και βίντατζ ζαχαροπλαστείο Δεληγεωργάκη

της Αγγελικής Παρασχά/ Φωτογραφίες: Νίκη Οργιανέλη και Μαρία Ευσταθιάδου Ανεβαίνοντας...