HomeMind the artΚριτική Βιβλίου | Γιώργος Μητάς «Το σπίτι».

Κριτική Βιβλίου | Γιώργος Μητάς «Το σπίτι».

γράφει ο Τάσος Γέροντας

Γιώργος Μητάς «Το σπίτι». Εκδόσεις Κίχλη 2014.

Εξαιρετική έκδοση, σε υψηλής ποιότητας χαρτί 120 γραμμαρίων, άψογη επιμέλεια στο πολυτονικό, εξαιρετική εκτύπωση και βιβλιοδεσία σε έναν κομψό τόμο, ο οποίος μυρίζει όμορφα!

Ο βιολόγος Γιώργος Μητάς εμφανίστηκε στη λογοτεχνία με τη συλλογή διηγημάτων «Ιστορίες του Χαλ». Αυτό είναι το δεύτερο έργο του.

Ο χαμηλόβαθμος υπάλληλος Νίκος Βελισάρης αποφασίζει να κάνει ένα τεράστιο άλμα στη ζωή του. Παραιτείται από τη σταθερή δουλειά του και βάζει μπρος στο παιδικό του όνειρο: να γίνει συγγραφέας. Ένας φίλος του τον φέρνει σε επαφή με τον μυστηριώδη κύριο Κάλφογλου. Αυτός τον προσκαλεί στο σπίτι του στην Ύδρα, όπου τον προκαλεί σε μία εβδομάδα να γράψει μια ιστορία. Αν η ιστορία κριθεί καλή, τότε θα κερδίσει μια τρίμηνη υποτροφία για να αναπτύξει τις συγγραφικές του ικανότητες.

Ήδη η πρόσκληση η ίδια είναι μυστηριώδης, τόσο στο φραστικό μέρος, όσο και στους όρους και τις προϋποθέσεις. Όταν ο ήρωάς μας φτάνει στην Ύδρα, τον υποδέχεται ο εξίσου μυστηριώδης υπηρέτης του Κάλφογλου, ο πανύψηλος, ηλικιωμένος Συμεών. Η γνωριμία του Βελισάρη με τον σε αναπηρική καρέκλα οικοδεσπότη του θα του δημιουργήσει ανάμεικτα αισθήματα. Αφ’ ενός μεν θα συμπαθήσει τον λάτρη της λογοτεχνίας Κάλφογλου, αφ’ ετέρου θα φοβηθεί το ενίοτε τρομακτικό βλέμμα του.

Κάποια όνειρα και κάποιες φαντασιώσεις του Βελισάρη θα αποτελέσουν την έμπνευσή του για το διήγημα που θα γράψει. Άραγε θα κερδίσει το στοίχημα; Θα μπορέσει η ιστορία του να γοητεύσει τον μοναχικό οικοδεσπότη του και να κερδίσει την υποτροφία; Γιατί άλλαξε η στάση του Συμεών απέναντί του; Άραγε δικαίως τον τρομάζει το σκοτεινό βλέμμα του Κάλφογλου;

Ένα βιβλίο ύμνος στη λογοτεχνία και τους συγγραφείς, με πολλές αναφορές σε (υπαρκτούς και φανταστικούς) θησαυρούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, με πολλές και ενδιαφέρουσες αναφορές στην τζαζ.

Αναμενόμενα απρόσμενα το τέλος, όχι όμως ΑΥΤΟ το τέλος!

Συνοψίζοντας, πρόκειται για ένα βιβλίο αγωνίας, μεταφυσικού, με πολλές λογοτεχνικές αναφορές, ατμόσφαιρα gothic, παρότι διαδραματίζεται στην Ύδρα, με ενδιαφέροντες ήρωες, πλούσια πλοκή και απρόσμενο τέλος.

Related stories