HomeMind the artΒιβλίο | Rebecca Yarros «Τέταρτη πτέρυγα».

Βιβλίο | Rebecca Yarros «Τέταρτη πτέρυγα».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας

Rebecca Yarros «Τέταρτη πτέρυγα». Μετάφραση Νοέλα Ελιασά. Εκδόσεις Διόπτρα 2023.

544 σελίδες σε υπόλευκο, ελαφρύ, αλλά όχι πολύ λεπτό χαρτί βελούδινης υφής, με πολύ καλή μετάφραση και επιμέλεια, εξαιρετική εκτύπωση και κορυφαία βιβλιοδεσία σε σκληρό εξώφυλλο και χρυσή κουβερτούρα. Η εντυπωσιακή έκδοση ολοκληρώνεται με τα μαύρα άκρα των σελίδων, διακοσμημένα στη μεγάλη πλευρά με πέντε δράκους εν πτήσει.

Βρισκόμαστε στην Ήπειρο. Όπως φαίνεται στον χάρτη στα εσώφυλλα του βιβλίου, είναι ένα νησί χωρισμένο σε τρεις μεγάλες περιοχές, τη Ναβάρ, την Πόρομιελ και την Άγονη. Εμείς βρισκόμαστε στη Ναβάρ. Πρωταγωνίστρια και αφηγήτρια είναι η Βάιλοτ Σόρενγκεϊλ. Η αφήγηση ξεκινά από την Ημέρα Στρατολόγησης. Τότε που θα δοκιμαζόταν για την εισαγωγή της σε μία από τις τέσσερις πτέρυγες της Στρατιωτικής Σχολής Μπασγκάιαθ. Και όχι σ’ αυτήν που ήθελε η ίδια και ο πατέρας της, αλλά σ’ αυτήν που επέλεξε και επέβαλε η μητέρα της.

Κατά τη διάρκεια των «εισαγωγικών» εξετάσεων για την τέταρτη πτέρυγα, την πτέρυγα των ιππέων, αλλά και κατά τη διάρκεια των σπουδών της Βάιλοτ, θα γνωρίσουμε τους ήρωες του βιβλίου, συμμαθητές, καθηγητές, παιδικούς φίλους και έρωτες. Θα γνωρίσουμε καλύτερα την οικογένεια της Βάιλοτ, τη σκληρόκαρδη μητέρα, την ικανότατη ιππέα αδελφή, τον σκοτωμένο στον πόλεμο αδελφό. Θα μάθουμε για τον εμφύλιο πόλεμο που έγινε πριν από λίγα μόλις χρόνια, αλλά και για την έχθρα που χωρίζει τη Ναβάρ με την Πόρομιελ. Κυρίως όμως θα μάθουμε γιατί οι της τέταρτης πτέρυγας λέγονται ιππείς. Τα «υποζύγια» που ιππεύουν οι ιππείς είναι δράκοι. Δεν έχουν καμία σχέση με «υποζύγια». Είναι υπερήφανα, αιωνόβια, αλλά όχι αθάνατα πλάσματα, διαφορετικών χρωμάτων και κατηγοριών, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας, που απλώς συμβιώνουν με τους ανθρώπους για δικούς τους, ιδιοτελείς λόγους.

Η εκπαίδευση των ιππέων είναι πολύ σκληρή σωματικά. Η μικροκαμωμένη Βάιλοτ υστερεί σωματικά αλλά υπερτερεί σε πείσμα. Πέρα από τις κακουχίες της εκπαίδευσης, έχει να αντιμετωπίσει συμμαθητές της, οι οποίοι θέλουν να τη δολοφονήσουν, αλλά και μεγαλύτερους μαθητές με εμφανώς εχθρικές διαθέσεις, λόγω της προϊστορίας της μητέρας της στον εμφύλιο.

Οι αψιμαχίες με τους κατοίκους της Πόρομιελ, οι οποίοι ιππεύουν γρύπες, δεν έχουν σταματήσει. Όμως όταν η Βάιλοτ φτάνει στο τελευταίο έτος σπουδών, ξεσπά πόλεμος. Και ξεσπά κατά την πιο απρόσμενη, την πιο ακατάλληλη στιγμή για τη Βάιλοτ, την οικογένειά της, τη Ναβάρ.

Μέχρι να φτάσουμε στο τέλος θα έχουμε διαβάσει μια συναρπαστική περιπέτεια. Αγωνία για την εξέλιξη της εκπαίδευσης, αγωνία για τις συμμαχίες και τις διαμάχες στη σχολή, αλλά και στην κοινωνία της Ναβάρ, αγωνία για την έκβαση του πολέμου, αγωνία για τους δράκους. Η συγγραφέας έχει καταφέρει αριστοτεχνικά να χτίσει μια πλοκή με σταθερή εξέλιξη, με σταθερές δόσεις αγωνίας και χιούμορ. Έπλασε ενδιαφέροντες ήρωες, όχι με ιδιαίτερο βάθος, πλην της Βάιλοτ και του Ζέιντεν, αλλά όλους με σημαντικούς ρόλους, έχτισε έναν υπέροχο κόσμο δράκων, τους οποίους εμπλούτισε με πολλές δυνάμεις και πλούσιο χαρακτήρα. Ευφυείς οι ανατροπές, τόσο στη μορφή όσο και στη χρονική στιγμή που γίνονται.

Τέλειο, λοιπόν; Όχι ακριβώς. Κάποιες σκανδαλιστικά λεπτομερείς περιγραφές ερωτικών σκηνών προς το τέλος του βιβλίου είναι εντελώς έξω από την υπόλοιπη ροή και δεν προσφέρουν τίποτε απολύτως στην πλοκή. Φτάνοντας ενοχλητικά κοντά στην πορνογραφία με ενόχλησαν και μου κατέστρεψαν την ατμόσφαιρα που μέχρι τότε είχε διαμορφωθεί. Πέραν αυτών των δύο πολυσέλιδων σκηνών, το βιβλίο είναι εξαιρετικό, η αγωνία σταθερή και η λαχτάρα για τον επόμενο τόμο ισχυρή.

Related stories

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...