HomeUrbanities«Χορέψτε γιατί χανόμαστε» @ Kapani Project 2016

«Χορέψτε γιατί χανόμαστε» @ Kapani Project 2016

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, έρχεται το
Kapani Project στην πόλη μας για μία μέρα γεμάτη χρώματα, εκπλήξεις, συναισθήματα, ιστορίες και αναμνήσεις. Η λαϊκή αγορά «Καπάνι» βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελείται από πεζοδρόμους. Έχει μεγάλη ιστορική και εμπορική αξία, γι αυτό και στο παρελθόν ήταν σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη, λόγω της παλιάς της αίγλης έχει το κατάλληλο υπόβαθρο για να μας ταξιδέψει σ' ένα μακρινό και μαγικό παρελθόν και να μας χαρίσει μια μοναδική μέρα κάνοντας μας να θέλουμε όλες μας οι μέρες να είναι τόσο γεμάτες.

Το
Kapani Project είναι μια καινοτόμα δράση πολιτισμού, στο δυναμικό της έχει μουσικούς, ηθοποιούς, χορευτές, καλλιτέχνες εικαστικούς που θα μας προσφέρουν θέαμα μέσα σε ένα οικείο καθημερινό περιβάλλον μιας αγοράς. Οι πάγκοι με τα φρούτα, ψάρια και υφάσματα φέρνουν στο μυαλό κάποιου γεύσεις, μυρωδιές και παραδόσεις που σε συνδυασμό με τους καλλιτέχνες στα Stages φέρνουν στο μυαλό μας εικόνα παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Αν θέλετε να ταξιδέψετε μαζί μας δεν έχετε παρά να κάνετε τη βόλτα σας από την αγορά την ερχόμενη Τετάρτη από τις 11 το πρωί ως τις 12.

Ορισμένοι από τους performer που γνωρίσαμε και θα δούμε την Τετάρτη είναι οι εξής:

  • Στις 17.00-18.00, στην Οδό Ασκητού & Μενεξέ (ψαραγορά) παρακολουθούμε την παράσταση «ΧΧΧΥ» από Aniline DanceTheatre. Οι εικόνες και η κίνηση δομούνται πάνω στις διαφορετικές εκφάνσεις τους, τη δυαδικότητα που δημιουργούν στον κόσμο όπως τον ξέρουμε, αλλά και στο ανθρώπινο σώμα.


Οι ίδιοι δηλώνουν:

Αλέξανδρος Γκουντινάκης: Από εμάς θα δείτε ένα ντουέτο σύγχρονου χορού με στοιχεία αλληλεπίδρασης με τον κόσμο. Ο τίτλος είναι ΧΧΧΥ και έχει να κάνει με τα χρωμοσώματα xx και xy, που καθορίζουν το φύλο.

Νατάσσα Αραμπατζή: Είναι μέρος μιας ολοκληρωμένης παράστασης που παρουσιάστηκε πέρσι σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και σχεδιάζουμε να την ξανανεβάσουμε μέσα στο '17. Αυτό που θα δείτε έχει προσαρμοστεί για τις ανάγκες ανοιχτού χώρου και άμεσης επαφής με το κοινό.

Τα παιδιά θέλουν να περάσουν στον κόσμο το μήνυμα:
«Χορέψτε γιατί χανόμαστε», όπως είπε και η Pina Bausch και πιστεύουν, όπως κι εμείς, ότι το Kapani Project θα μπορούσε να γίνει θεσμός. Ίσως χρειάζεται και άλλες τέτοιες δράσεις η πόλη και με την κατάλληλη υποστήριξη από το Δήμο ώστε να μπορέσουν να εδραιωθούν.

  • Στις 18.00-18.30, στην οδό Μενεξέ απολαμβάνουμε μία site specific Performance εμπνευσμένη απο τον μύθο της Αριάδνης και τους διθύραμβους του Διονύσου του Friedrich Nietzsche (Μαρία Λάππα, Αγγελική Μπιτζαράκη).



Τι σημασία και δύναμη έχει για εσάς το σώμα;

«Υμνώ το σώμα που πλάθει τη συνείδησή μου

που φυλάει σε μια κρυψώνα του όσα της ξεφεύγουν

που γεννάει αισθήσεις, σκέψεις, τη μιλιά μου. Το σώμα

που όταν χαθεί θα ζει μες στις δικές μου λέξεις

αυτό που μου γέννησε και τη λέξη
χρόνος

γιατί χωρίς το ανθρώπινο κορμί χρόνος δεν υπάρχει

ή κι αν υπάρχει ποτέ δεν αποχτάει νόημα.»

Ξεκιναώ, λοιπόν,με αυτόν το στίχο του Τίτου Πατρίκιου και λέω ότι
«To Σώμα είναι ένας τόπος συνάντησης θαυμάτων, είναι μια αχαρτογράφητη ευφυΐα που χρειάζονται πολλές χιλιετίες για το αποκωδικοποιήσουμε». Η Αγγελική και εγώ του έχουμε χαριστεί εξ ολοκλήρου. Όλο τον χρόνο θα μας βρεις στο Αβγό του Μουσικού Χωριού να παλεύουμε για την «αποφυλάκιση» του σώματος.


Πως συλλάβατε τη συγκεκριμένη ιδέα και πως εμπνευστήκατε από το μύθο της Αριάδνης;

Η Αγγελική ήρθε μια μέρα με ένα έργο του Καζαντζάκη που γράφτηκε τον Απρίλη 1949 με πρωτότυπο τίτλο Θησέας πρόκειται για το γνωστό μύθο τού Θησέα και του Μινώταυρου, δοσμένο μέσα από μια ψυχαναλυτική ερμηνεία. Μας γοητεύει ο αποσυμβολισμός , καθώς οι μύθοι αποτελούν βιωμένες ψυχικές φόρμες. Διαλέξαμε τα φορέσουμε τα μάτια της Αριάδνης και να περιπλανηθούμε με τον Μίτο της στα άδυτα του υποσυνείδητου. Ξεκινήσαμε την έρευνα τον Χειμώνα του 2015. Όσο και αν οι μύθοι συνδέονται με τα πεδία του φαντασιακού, ο πυρήνας τους παραμένει διαχρονικά δεμένος με την πραγματικότητα.Τα πρόσωπα είναι καθόλα συμβολικά και σε όλα αντικατοπτρίζονται πτυχές τις ανθρώπινης φύσης που χτίζει λαβυρίνθους, κατασκευάζει και σκοτώνει Μινώταυρους, εγκαταλείπει συντρόφους και ανθρώπους στην Θάλασσα, χαρίζει Μίτους και όλα στο όνομα μιας Ελευθερίας, που καταντά τελικά ανθρωποθυσία.


Τι ακριβώς θα δούμε στο Kapani Project από εσάς;

Στο Kapani Project θα στήσουμε μια εγκατάσταση ειδικά προσαρμοσμένη στον Χώρο της ψαραγοράς, με τα σώματά μας να αποτελούν μέρος της. Η παράσταση μας εμπεριέχει κάποιους συμβολισμούς -όχι κάτι το ηθικοπλαστικό-, θα θέλαμε να διεγείρει συνειρμούς στους ανθρώπους που θα το δούνε. Γενικά, πιστεύουμε ότι η τέχνη είναι σημαντικό να βρίσκεται στον δρόμο και να είναι προσβάσιμη σε όλους.

Τα κορίτσια έχουν προσκληθεί από το ΟddDance Theater της Αγίας Πετρούπολης για ένα εργαστήριο σχετικά με το Project και μια παράσταση. Με πολύ ενθουσιασμό αναμένουν τον Μάρτιο, μέχρι τότε, όμως, μπορείτε να τις επισκεφτείτε στο Kapani Project.

Συνεχίζοντας,

  • Στις 19.00-19.30 (Οδός Κυδονιάτου με Ασκητού) θα παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα Improving Darwin από The girls. Διαβάζουμε: «Τρία σώματα στο χώρο. Το πρώτο σώμα στέκεται, ενώ το κοινό το περιεργάζεται και τοποθετεί post-it. Το δεύτερο σώμα πλένεται ασταμάτητα, ενώ το τρίτο στέκεται γυμνό περιμένοντας κάποιον να το ντύσει. Δύο εργάτες είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την δουλειά.»


Οι ίδιες μας λένε ότι το γυμνό σώμα δεν σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από τον ίδιο τον άνθρωπο στην καθαρή του μορφή και πως η συνεργασία μεταξύ τους είναι πολύ ευχάριστη. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ότι είμαστε ομάδα, καθώς η κάθε μια από εμάς μεταφέρει τις ιδέες της και τις ανησυχίες της. Αυτό είναι και η αλληλεπίδραση μεταξύ μας η συζήτηση και το πείραμα.


Στο συγκεκριμένο θέμα ιδιαίτερη σημασία έχει η σύλληψη της «ιδέας»:

Improving' Darwin είναι ο τίτλος της συγκεκριμένης δράσης. Αυτό συνειρμικά αν όχι αυτόματα, θέτει κάποια ερωτήματα. Μεταφέροντας το ερώτημα αυτό στη σημερινή εποχή είναι αρκετά τα θέματα τα οποία μπορούν να θιγούν, όπως «Ποια η θέση του ατόμου στην σημερινή κοινωνία τόσο ως μονάδα όσο και ως συλλογικότητα;» , «Κατά πόσο το άτομο έχει ελεύθερη βούληση;», «Ποια η διαδικασία ένταξης του ατόμου στα κοινωνικά πρότυπα;»,«Υπάρχουν συγκεκριμένες σταθερές στις οποίες το άτομο χρειάζεται να προσαρμοστεί προκειμένου να ενταχθεί στο κοινωνικό πλαίσιο;», «Ο τρόπος που ακολουθεί το σώμα μήπως είναι κατά προέκταση ο ίδιος με το περιβάλλον, το αστικό τοπίο στο οποίο ζούμε;» Τέλος, η τάση του κοινωνικού πλαισίου σήμερα ποια είναι; Και κατά πόσο είναι ανθρώπινη (ελεύθερη έκφραση, βούληση, ιδιαιτερότητα, ηθική, αισθήματα, προσαρμοστικότητα κ.α.);

Επίσης, αξίζει να σταθούμε στους συμβολισμούς των τριών αυτών σωμάτων πάνω στη σκηνή. Οι ίδιοι μας λένε: «Χρησιμοποιούμε τη συμβολική τάξη πραγμάτων στην οποία αναφέρεται ο Λακάν και προσπαθούμε να της δώσουμε μορφή. Ποια είναι αυτή η προυπάρχουσα συμβολική τάξη πραγμάτων που διαμορφώνει και καθορίζει τελικά το «Εγώ»; Συμβολισμοί που ακολουθούν την ανθρώπινη ιστορία και μεταλλάσσονται ανάλογα με το χρόνο. Είναι βασικά ανθρώπινα ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη.

Τέλος, μας εκμυστηρεύονται πως αισθάνονται όμορφα με την συμμετοχή μας στη δράση.
Το Kapani Project μπορεί να ξαναζωντανέψει κομμάτια της πόλης με την βοήθεια της τέχνης. Είναι μια καλή προσπάθεια για συζήτηση και αναθεώρηση του χώρου.

  • Στις 22.45 – 23.10 στην Οδό Bλάλη, παρακολουθούμε τους Rough|Cut (μία ομάδα από 10 χορευτές: Νεφέλη Γιώτη, Γιάννης Κοντός, Αναστασία Κωστοπούλου, Ορέστης Παλιαδέλης, Γιώργος Πανόπουλος, Σοφία Παπανικάνδρου, Δημήτρης Πολίτης, Αλέξης Τσιάμογλου, Αλεξάνδρα Τσοτανίδου, Σοφία Χατζηβασιλείου και χορογράφος: Σοφία Παπανικάνδρου).


Το «Groove Theory» δημιουργήθηκε για ένα πάρτυ.
Στόχος του είναι να αφήσει το σώμα απελευθερωμένο να χορέψει στη μουσική. Το κομμάτι αυτό είναι μια πρόσκληση για χορό από τους χορευτές στο κοινό. Η ομάδα Rough|Cut ιδρύθηκε το 2014, από τον Αλέξη Τσιάμογλου (χορευτής και χορογράφος) με την οποία δημιουργεί χορογραφικά έργα και ταινίες χορού μικρού μήκους. «Πυρήνας στη δημιουργία μας είναι η αντίληψη και γραφή με αρχές τεχνικών μοντάζ.» Το 2015 συνεργάζεται με τη Σοφία Παπανικάνδρου (χορεύτρια χορογράφο) και η Rough|Cut γίνεται κολεκτίβα. Παράλληλα με το χορογραφικό έργο, η Rough|Cut δημιουργεί προωθητικό υλικό και βίντεο για ομάδες χορού και θεάτρου.

Αυτά από χορό. Από μουσική τι γίνεται;

  • Στις 17.30 – 19.30 στο Stage 2 (Οδός Ασκητού) μας υποδέχονται ο Phon & John Karagiannis

O Phon συστήθηκε στο κοινό της πόλης μέσα από τις εμφανίσεις του στo Casablanca. Είναι μανιακός συλλέκτης δίσκων, ξεχωρίζει για την αισθητική του, με το ύφος του να χαρακτηρίζεται κυρίως από τις Disco επιρροές του και να συμπληρώνεται από επιλεγμένα House «στοιχεία». Ο Γιάννης Καραγιάννης έρχεται στο «Καπάνι Project» με μουσικές και πολλή θετική ενέργεια! Ο ίδιος κατοικεί και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Με τη μουσική ασχολείται από νεαρή ηλικία, είτε πίσω από μικρόφωνα, είτε κονσόλες παραγωγής. Είναι ιδρυτής της TechHead Recordings που μετράει 11 χρόνια ζωής, καθώς και του label project Dubaptism. Έχει εργαστεί ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον ANT1 97.5 και τον Safari FM και υπήρξε διευθυντής προγράμματος στον Biscuit Radio (2010-2015) και τον HYPERLINK
blankDeeptechno.fm (2013 – σήμερα). Σήμερα, τον Γιάννη θα τον βρείτε στο δισκοπωλείο του, Vinyl Salvation, στο ρετιρέ της Βίκτωρος Ουγκώ 14, να επιλέγει μουσικές και αναλογικές κυκλοφορίες για τους λάτρεις του βινυλίου, σαν τον ίδιο.

  • Στις 20.30 – 22.00 στο ίδιο stage τη διασκέδαση σας αναλαμβάνει ο Alex Nude.


Ο Alex Nude βρίσκεται στο προσκήνιο για πάνω από μία δεκαετία, με σταθερές εμφανίσεις και residencies στα πιο ενεργά venues της Θεσσαλονίκης, Αθήνας και Μυκόνου. Έχει συνεργαστεί με το Reworks Festival, Street Outdoors -Thessaloniki και είναι ιδρυτικό μέλος στο ανεξάρτητο project WINK! Τα τελευταία 2 καλοκαίρια έχει residancy στην Μύκονο, στο world-class Nightclub Moni & στο νέο Dayclub-Restaurant Scorpios. Ο ήχος που τον χαρακτηρίζει είναι Deep, Afro, Chicago house και Disco και αυτή την περίοδο ασχολείται με το νέο του project «Basic Blaq Theory».

  • Στο τέλος, μας συστήνεται ο Στέλιος Γαλατσόπουλος και κλείνει το Kapani Project με τις μουσικές του από τις 22.00 μέχρι τις 24.00 .


Ο Στέλιος Γαλατσόπουλος aka Stelio Gala, γεννήθηκε και ανδρώθηκε μουσικά στη Θεσσαλονίκη των 90's και των 00's. Οι μουσικές του επιρροές δεν περιορίστηκαν ποτέ στους αυστηρά ηλεκτρονικούς ήχους και στην συλλογή του μπορεί κάποιος να βρει από jazz, disco, rock, μέχρι acid house, techno και electro. Όλο αυτό το μουσικό φάσμα, έχει παίξει κυρίαρχο ρόλο στην προσωπικότητα του ως DJ/react-text.

Μετά το Project θα ακολουθήσει after party στο
Γορίλας Bar Βεροίας 3, Άνω Λαδάδικα.



Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.facebook.com/events/310137742657432/

Related stories

Η αστυνομική σειρά θρίλερ Reyka βλέπεται απνευστί από τους λάτρεις του crime drama

Πρωταγωνιστές είναι δύο μοναδικοί και αγαπητοί ηθοποιοί, που έχουμε...

Η δική μας μεταπολίτευση είναι η σειρά ντοκιμαντέρ που πρέπει να δεις στο Ertflix

Η ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ «Η δική μας μεταπολίτευση», παραγωγής ERTFLIX που επιμελούνται και...

Πού βρισκόταν το εξοχικό κέντρο Λουξεμβούργο

Ποιος θυμάται το Λουξεμβούργο; Τότε που η θάλασσα έγλειφε...

Πέθανε ο Ολιβιέρο Τοσκάνι, ένας από τους πιο εμβληματικούς φωτογράφους

Ο Ολιβιέρο Τοσκάνι, γεννημένος το 1942 στο Μιλάνο, ήταν...

Η Άνω Πόλη του Γιώργου Κόφτη

Για να αντιληφθεί κανείς την πόλη της Θεσσαλονίκης θα...