HomeCinemaΑντίο Δρ Ζιβάγκο

Αντίο Δρ Ζιβάγκο

Ο Omar Sharif, ο γοητευτικός Αιγύπτιος και κορυφαίος ηθοποιός της δεκαετίας του 60' που έμεινε στην ιστορία με ρόλους σε εξαίρετα έργα όπως το Δρ Ζιβάγκο και Λώρενς της Αραβίας, απεβίωσε σε ηλικία ογδοντατριών χρονών αφότου υπέστη καρδιακή προσβολή σε νοσοκομείο του Καΐρου την περασμένη Παρασκευή. Τον περασμένο Μάιο είχε ανακοινωθεί επίσημα πως ο ηθοποιός έπασχε από Αλτσχάϊμερ.

Με την διεθνή επιτυχία του περίφημου Λώρενς της Αραβίας, με τον Peter O'Tool σε πρωταγωνιστικό ρόλο το 1962, ο Sharif έγινε ο πρώτος Άραβας ηθοποιός που κατέκτησε την διεθνή επιτυχία, αποκομίζοντας μία υποψηφιότητα για Όσκαρ για τον ρόλο του ως Sherif Ali. Σύντομα η καριέρα του εκτοξεύθηκε, αναλαμβάνοντας ρόλους από όλον τον κόσμο, με κορυφαίο εκείνον που του χάρισε την Χρυσή Σφαίρα, τον Δρ Ζιβάγκο, ενώ αποτέλεσε από τις ελάχιστες εξαιρέσεις στο Χόλιγουντ που απέφυγε το στερεοτυπικό casting και του δόθηκε η ικανότητα να υποδυθεί ρόλους διαφόρων εθνικοτήτων και ποιοτήτων.

Παρόλα αυτά η πορεία του δεν υπήρξε χωρίς απρόοπτα, χαρακτηριστικό παράδειγμα η αντίδραση που προέκυψε για τον ρόλο του στο Funny Girl με συμπρωταγωνίστρια την αμερικανοεβραία Barbra Streisand, της οποίας ταινίας τα γυρίσματα συνέπεσαν με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των Αραβικών χορών- συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου. Οι υπεύθυνοι της Columbia είχαν σκεφτεί το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν τον Sharif για πολιτικούς λόγους, πράγμα που εν τέλη δεν έκαναν. Αργότερα όμως όταν μία ερωτική σκηνή της ταινίας μεταξύ του ηθοποιού και της Streisand δημοσιεύτηκε, ο Αιγυπτιακός τύπος ξεσήκωσε κίνημα για απαλλαγή του Sharif από την Αιγυπτιακή υπηκοότητα.

Από το 1980 και ύστερα από δύο δεκαετίες δόξας, ο Σαρίφ επέστρεψε στο Αιγυπτιακό σινεμά απ'όπου ξεκίνησε, ενώ επαναφέρθηκε στο διεθνές σκηνικό για σύντομο χρονικό διάστημα το 2003 με το κινηματογραφικό διαμάντι του Francois Dupeyron Ο Κύριος Ιμπραήμ και τα Λουλούδια του Κορανίου. Έκτοτε συνέχισε την ενεργή του καριέρα μέχρι πρόσφατα.

Υπήρξε πρωταθλητής του Μπριτζ και τον Νοέμβριο του 2005, ο ηθοποιός παρέλαβε το μετάλλιο του Sergei Eisenstein, από την UNESCO, για την σημαντική του συνεισφορά στον παγκόσμιο κινηματογράφο αλλά και την συμβολή του στην πολιτιστική πολυμορφία.

Related stories