Πριν μου πείτε εσείς τι κουβαλήσατε από την Πόλη στο τελευταίο σας ταξίδι, θα σας πω εγώ: λουκούμια, μπακλαβάδες, ναργιλέδες και πασμίνες, άντε και κάνα πέτσινο παλτό. Τι θα λέγατε την επόμενη φορά να προμηθευτείτε κι ένα βαζάκι βδέλλες; Μιλάω γι' αυτά τα μίνι τερατάκια που τα βάζεις πάνω σου και σου ρουφούν το αίμα. Σε πολλά σημεία της Πόλης θα δείτε πωλητές βδέλλας, δίπλα σε πάγκους με σπόρους λουλουδιών, φυτοφάρμακα και λοιπά μαντζούνια. Αυτά τα υδρόβια σκουλήκια που κολυμπούν σε πλαστικά διάφανα βαρέλια έξω από την Αιγυπτιακή Αγορά του Εμίνονου και σε άλλα παζάρια, δεν είναι άλλο από αιμοβόρες βδέλλες, που πωλούνται για 1,5 λίρα έκαστη.
Αν και από τα αρχαία χρόνια η θεραπεία της αφαίμαξης ήταν γνωστή τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο για τα ευεργετικά της αποτελέσματα, τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της προόδου της ιατρικής και της φαρμακολογίας η χρήση της περιορίστηκε δραστικά. Μόνο που στις μέρες μας, αρχίζει να επανακάμπτει δυναμικά με ιατρικά κέντρα σε όλον τον κόσμο να ξανά-ανακαλύπτουν τις ωφέλειες της ποταπής βδέλλας.
Όσο γκραν γκινιόλ κι αν ακούγεται, στη σύγχρονη ιατρική οι βδέλλες χρησιμοποιούνται* για την αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος παθήσεων, όπως της υπέρτασης και ορισμένων αγγειακών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης για παθήσεις των οφθαλμών, όπως φλεγμονές του κερατοειδούς και του αμφιβληστροειδούς, αιματώματα στα μάτια, γλαύκωμα και καταρράκτη, αλλά και για ωτορινολαρυγγολογικές παθήσεις, για φλεγμονές του δέρματος, για αιμορροΐδες, έλκη, έκζεμα, αποστήματα δοντιών, φλεγμονές αρθρώσεων και για πόνους από φθορά αρθρώσεων, για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος έπειτα από συγκόλληση άκρων που έχουν αποκοπεί, για την αντιμετώπιση οιδημάτων, φλεγμονών και αιματωμάτων που οφείλονται σε τραυματισμούς.
Η Τουρκία μάλιστα κατέχει σημαντική θέση στις εξαγωγές βδέλλας σε χώρες της Ευρώπης και ιδίως στη Γερμανία, όπου υπάρχουν 300 ιατρικά κέντρα, που χρησιμοποιούν αυτό το ζωικό είδος για θεραπευτικούς σκοπούς. Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων, οι εξαγωγές βδέλλας από την Τουρκία, κατά την τελευταία τετραετία, ανήλθαν στους 8.344 τόνους. Μάλιστα, στην Τουρκία εφαρμόζεται ποσόστωση στις εξαγωγές βδέλλας, η οποία θεωρείται προστατευόμενο είδος, βάσει συμφωνίας για το διεθνές εμπόριο αγρίων ζώων και φυτικών ειδών, που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Αν και το τελευταίο διάστημα, πολλοί ίσως να σκέφτεστε ότι ήδη σας ρουφούν το αίμα από χίλιες δυο άλλες μεριές, δεν έχετε να χάσετε και τίποτα αν το κάνετε μια ακόμα, για καλό σκοπό! Μια παραφουσκωμένη από αίμα βδέλλα άλλωστε, μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα μεταμοντέρνο ζουμερό μπακλαβαδάκι. Το μπακλαβαδάκι του βρικόλακα.
*Χρήση στοιχείων από το www.webdaily.gr