HomeMind the artΕικαστικάΑγιοποιημένοι σταρ στους τοίχους σας!

Αγιοποιημένοι σταρ στους τοίχους σας!

Κάθε άλλο παρά στρατευμένη θα χαρακτήριζε κανείς την τέχνη του αρχιτέκτονα Θόδωρου Μπρουσκομάτη στα έργα του οποίου συναντούμε μία άκρως ενδιαφέρουσα αισθητική και ένα συνονθύλευμα στοιχείων που συνδέει με τόση καθαρότητα την αυθεντική λαϊκή τέχνη με την σύγχρονη και υπερρεαλιστική. Ο εμπνευστής και δημιουργός του
animAtheca αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στη δημιουργία τρισδιάστατων κουτιών που απεικονίζουν κατά κύριο λόγο πορτραίτα διασημοτήτων που δεν βρίσκονται εν ζωή, όμως έχουν αφήσει το στίγμα τους στο πέρασμα των χρόνων.

Ο ίδιος μας μίλησε για την πρωτότυπη και γοητευτική τέχνη του που εντυπωσιάζει, διεγείρει και προβληματίζει.

Είστε αρχιτέκτονας πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτή τη μορφή τέχνης;


Εργαζόμουν για πάνω από μια δεκαετία σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία όταν, στην αρχή κιόλας της κρίσης, ήταν απο τις πρώτες που κλείσανε λόγω πτώχευσης. Αλλά και πριν την κρίση, διέβλεπα ότι ο κατασκευαστικός τομέας στην Ελλάδα είχε φτάσει σε σημείο κορεσμού. Με όλο αυτό το επαγγελματικό αδιέξοδο γύρω μου αποφάσισα να ασχοληθώ με κάτι που πάντα ήθελα να κάνω αλλά ήταν απαγορευμένο. Έτσι ενώ έψαχνα να βρω τι θα ήταν ακριβώς αυτό που θα έκανα είχα επισκεφθεί μια μικρή γκαλερί στο Κάμντεν στο Λονδίνο με παραδοσιακά έργα απο το Μεξικό. Ήταν κουτιά διαφόρων μεγεθών που αναπαριστούσαν τρισδιάστατα διάφορα θρησκευτικά θέματα, όπως ο Αγ. Γεώργιος, Μαντόνες, Ιερές Καρδιές κλπ. Αμέσως μου ήρθε στο μυαλό η Amy Winehouse που είναι η αγαπημένη μου ever καλλιτέχνις και είπα να πειραματιστώ φτιάχνοντας ένα μικρό κουτί στη μνήμη της.
Το είδαν οι φίλοι μου, φάνηκε ότι πραγματικά τους άρεσε, ε και αυτό ήταν, από τότε δεν έχω σταματήσει.

Είναι πλέον το μόνο αντικείμενο απασχόλησής σας;


Ναι, πλέον μετά από δύο χρόνια που έκανα το πρώτο μου κουτί είναι το μοναδικό πράγμα που ασχολούμαι στο σύνολο του χρόνου μου.

Υπάρχει κάτι που σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με αυτό;


Σαφώς η πάγια έμπνευσή μου πηγάζει από την παραδοσιακή μεξικάνικη τέχνη, αλλά θαυμάζω απεριόριστα τον Joseph Cornell που ήταν από τους πρωτοπόρους που χρησιμοποίησαν αυτή τη μορφή τέχνης τις δεκαετίες '40 & '50 στην Ν. Υόρκη. Επίσης, πάντοτε προσπαθώ να κλέψω λίγο Jeff Koons ή Gilbert & George ή Pierre et Gilles, ή οτιδήποτε έχει πάνω του απενοχοποιημένη υπερβολή.

Πώς δημιουργήθηκε η AnimaTheca; Υπάρχει κάποια εξήγηση γι 'αυτό το όνομα;


Η animATheca δημιουργήθηκε από την ανάγκη μου να μπορέσω να επιβιώσω συναισθηματικά κάνοντας κάτι δημιουργικό σε μια εποχή που το να κάνεις τέχνη ακούγεται σαν ανέκδοτο. animATheca στα Λατινικά σημαίνει η θήκη της ψυχής γιατί τα κουτιά μου έχουν σαν θέμα πορτραίτα διάσημων νεκρών. Επίσης κάνω κουτιά με vintage γυμνά. Δηλαδή παίρνω το κεντρικό μου θέμα που είναι ένας άνθρωπος και προσπαθώ τοποθετώντας τον σ´ένα μικρό κουτί να σκηνοθετήσω κάτι από την ψυχή του.

Ποια είναι τα κριτήριά σας για την επιλογή των προσώπων που χρησιμοποιείτε; Συμβολίζουν κάτι για εσάς;


Δεν έχω συγκεκριμένο κριτήριο στην επιλογή των προσώπων είναι όλα προσωπικότητες που υπήρξαν στο χώρο τους γνωστοί, αγαπήθηκαν από τον κόσμο και άφησαν το έντονο στίγμα τους ο καθένας στον τομέα του.

Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιείτε για τα χειροποίητα έργα σας; Yπάρχει αυξημένη ζήτηση;


Τα κουτιά είναι σχετικά μικρά, έχουν διαστάσεις 11cm x 16cm x 5,5cm και είναι κατασκεύασμα από mdf, εφυαλωμένες φωτογραφίες, ύφασμα, διακοσμητικά χαρτιά, γυάλινες, ξύλινες κ μεταλλικές χάντρες, πλαστικά ζωάκια (τα οποία επεξεργάζομαι), υφασμάτινα και πλαστικά λουλούδια, σύρμα, ακρυλικά και γκλιτερ χρώματα, σιλικόνη, γυαλί, ταινίες αλουμινίου και επινικελωμένες γωνίες. Επίσης μου αρέσει, όσο το δυνατόν να εντάσσω found objects, που τυχαίνει να βρίσκω στα σκουπίδια ή μου χαρίζουν, όπου τις περισσότερες φορές είναι αυτά που θα δώσουν το στίγμα. Μέχρι στιγμής έχω κατασκευάσει γύρω στα εξακόσια (600) κουτιά από τα οποία έχουν πωληθεί γύρω στα 150 -κυρίως σε αγορές του Λονδίνου (Covent Garden, Spitalfields, Backyard Market & 101 Commercial street). Συνεχίζω καθημερινά να παράγω, αλλά η εμπορική τους δυναμική στην Ελλάδα και δη της κρίσης είναι πάρα πολύ μικρή. Είναι ένα αντικείμενο με πολύ ιδιαίτερη, αμφιλεγόμενη θα έλεγα αισθητική, που δεν το κάνει αποδεκτό σε πολλούς, αλλά ευτυχώς σε αυτούς που αρέσει, αρέσει αληθινά. Έτσι, τουλάχιστον θέλω να πιστεύω προς το παρόν, δεν μπορώ να ζήσω από αυτό, παρόλο που αφιερώνω το σύνολο του χρόνου μου. Ένα κουτί για να κατασκευαστεί στην τελική του μορφή και δεδομένου ότι όλη η κατασκευή γίνεται από μένα, απαιτεί μια με μιάμιση ημέρα και διατίθεται στα 50 €.

Τα κουτιά που φτιάχνετε διαθέτουν μία υπερβολή κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από κάποιους ως κάτι το προσβλητικό, συναντήσατε ανθρώπους που σας κατέκριναν ή σας εμπόδισαν να ασχοληθείτε με αυτό το αντικείμενο;

Αρνητικές κριτικές δεν είχα μέχρι στιγμής, ίσως φαίνεται εκείνοι που δεν τους άρεσαν τα κουτιά δεν έχουν εκφραστεί μέχρι σήμερα ανοιχτά, όμως σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι και τους καταλαβαίνω. Η αισθητική των έργων ανήκει σ´αυτό που λέμε καθαρόαιμο κιτς και δεν είναι πολύς κόσμος απενοχοποιημένος με αυτό. Τώρα το αν η αγιοποίηση κοινών θνητών προσβάλλει, αυτό είναι ένα θέμα προς συζήτηση, εάν όμως θεωρήσουμε ότι αφενός ουδείς αναμάρτητος και αφετέρου ο αποθανών δεδικαίωται τότε δεν νομίζω να έχει κανείς αντίρρηση και στο κάτω – κάτω ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αγιοποιεί και να λατρεύει όποιον θέλει, είτε βρίσκεται εν ζωή, είτε όχι!

***

Στην Ελλάδα, προς το παρόν τα έργα του Θόδωρου Μπρουσκομάτη διατίθενται στην Αθήνα σε:

matalou@home (Ηπίτου 5 & Βουλής / Σύνταγμα)

Coo (Καρόρη 13, Μοναστηράκι)

B612 / V612 (Καραϊσκάκη 35, Ψυρρή) & στα πωλητήρια
του μουσείου Μπενάκη Πειραιώς 138 / Αθήνα & Κουμπάρη 1 / Κολωνάκι.

***

Ο αρχιτέκτονας Θόδωρος Μπρουσκομάτης, δημιουργεί ποπ εικονοστάσια για τους Αγίους της καρδιάς μας. Θήκες της ψυχής ή αλλιώς… animATheca, έτοιμες να προσκυνηθούν από τους ζώντες. Ο Μπρουσκομάτης αφηγείται, μέσα από τα εικονοστάσιά του, ιστορίες αγάπης, λατρείας, ματαίωσης, εξορίας και υπαρξισμού. Οι ημερομηνίες της έκθεσης συμπίπτουν με τη διεθνή μεξικάνικη γιορτή των νεκρών, από την οποία άλλωστε έχει εμπνευσθεί.

Σας προσκαλούμε, να γίνουμε όλοι αλκοολικοί μάρτυρες, Κάτω από το ηφαίστειο της Πλατείας Καρύτση!

Comme il FauX Bar | Πλατεία Καρύτση 6

Εγκαίνια: Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου, 20.30

Related stories