Στη μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης, όπου οι δρόμοι αντηχούν ποικιλία ήχων, γεννήθηκε η Tocatina Criola. Μια μπάντα που καταφέρνει να συνδυάσει το ρυθμικό πάθος της μουσικής του Cabo Verde με ελληνικές νότες και άλλες διεθνείς επιρροές, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό και ταυτόχρονα συγκινητικό μουσικό ταξίδι.
Ο Γιώργος, ο ντράμερ, κατάγεται από το Κιλκίς και είναι φοιτητής του Οικονομικού στο ΠΑΜΑΚ. Ο Αλέξιος, που παίζει καβακίνιο, είναι Θεσσαλονικιός, με μια ενδιαφέρουσα περίοδο ζωής στη Λισαβώνα, όπου επηρεάστηκε έντονα από την πορτογαλική κουλτούρα. Πέρα από τη μουσική, ασχολείται και με τη συγγραφή διηγημάτων.
Ο Άλεξ, που χειρίζεται το μπάσο, είναι επίσης Θεσσαλονικιός. Παράλληλα με τη μουσική του δραστηριότητα, σπουδάζει τοπογράφος μηχανικός στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ. Ο Χρήστος, που δίνει ζωή στις μελωδίες με το σαξόφωνό του, έχει καταγωγή από τη Χαλκιδική και εργάζεται ως προγραμματιστής στη Θεσσαλονίκη, ενώ παίζει μουσική σε διάφορα σχήματα της πόλης από το 2010. Τέλος, ο Κωστής, κιθαρίστας της μπάντας, είναι από την Κέρκυρα και, παρότι είχε ξεκινήσει σπουδές ως τοπογράφος, αποφάσισε να αφιερωθεί αποκλειστικά στη μουσική.
Η ιδέα ξεκίνησε από τον Αλέξιο, έναν Θεσσαλονικιό με πάθος για τη μουσική, που ήθελε να μοιραστεί με το ελληνικό κοινό τους ήχους και τα συναισθήματα του Cabo Verde. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη, βρήκαν στην κουλτούρα αυτή έναν καθρέφτη της δικής τους δημιουργικής αναζήτησης. Η Tocatina Criola – που σημαίνει «Κριόλικο Τζαμ» – δεν είναι απλά μια μπάντα. Είναι μια ζωντανή εμπειρία που σε προσκαλεί να χορέψεις στους ρυθμούς ενός “φουνανά” και να λικνιστείς με μια “μόρνα”.
Η βάση του μουσικού στυλ της μπάντας είναι οι ρυθμοί του Cabo Verde, εμπλουτισμένοι όμως με στοιχεία από μπλουζ και τζαζ. Η συλλογικότητα και οι ιστορίες που αφηγείται αυτή η μουσική αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για το συγκρότημα. Αν και σέβονται την παράδοση, εισήγαγαν νέα στοιχεία, όπως τα ντραμς, που απουσιάζουν από την παραδοσιακή μουσική του Cabo Verde, κάνοντάς τους να ξεχωρίζουν.
Η Θεσσαλονίκη, με την πολυπολιτισμική της αύρα, διαμόρφωσε επίσης τη μουσική τους πορεία. «Παρόλο που δεν προωθούνται αρκετά, υπάρχουν πολλά είδη μουσικής στη Θεσσαλονίκη», λένε τα μέλη. Αυτή η ποικιλία, είτε μέσα από συναυλίες σε μικρά μπαρ είτε μέσα από τον δρόμο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καλλιτεχνική τους ταυτότητα. Αν και βρίσκονται στα πρώτα βήματα των ζωντανών εμφανίσεων, η Tocatina Criola έχει ήδη αποσπάσει ενθουσιώδη σχόλια από το κοινό. Σε κάθε λάιβ, όπως στο καφενείο “Η Πρίγκηπος”, το κοινό ανταποκρίνεται θερμά, δείχνοντας ότι η μουσική τους έχει αρχίσει να χτίζει γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. «Ήταν η στιγμή που συνειδητοποιήσαμε πως αυτό στο οποίο δουλεύαμε επί μήνες αγγίζει τον κόσμο», μοιράζονται. Εκείνη τη νύχτα, οι ρυθμοί της Tocatina Criola ένωσαν ανθρώπους κάθε ηλικίας, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία που τα μέλη της μπάντας δεν θα ξεχάσουν ποτέ.
Η μουσική της Tocatina Criola είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον χορό. «Προσπαθούμε να δίνουμε το παράδειγμα, ώστε να παρασύρουμε το κοινό», εξηγούν, αν και αναγνωρίζουν τη δυσκολία του να παίζεις και να χορεύεις ταυτόχρονα 🙂