HomeUrbanitiesΟ Γιάννης Ευσταθίου μιλάει στον Εξώστη για...

Ο Γιάννης Ευσταθίου μιλάει στον Εξώστη για το φετινό επετειακό Street Mode Festival

Το
Street Mode Festival, το μεγαλύτερο open- air φεστιβάλ δρόμου της Β. Ελλάδας, σβήνει φέτος 10 κεράκια και για να το γιορτάσει, μας «κερνάει» ακόμα περισσότερα δρώμενα, επεκτείνοντας το πρόγραμμά του κατά μία μέρα και μας «καλεί» να το ζήσουμε, από τις 30/08 μέχρι και τις 02/09 στο Fix OpenAir Multiplex.

Με αφορμή τη φετινή, επετειακή εκδοχή του, μιλήσαμε με το
Γιάννη Ευσταθίου (Nox), τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση του Street Mode Festival για την ιδέα, την ιστορία, την υλοποίηση και την εξέλιξη του αγαπημένου φεστιβάλ.


1)Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Street Mode Festival

Όλα ξεκίνησαν το 2009, στην Θέρμη, μετά την επιστροφή μου από τη Μυτιλήνη όπου σπούδασα Πολιτισμική Τεχνολογία και Επικοινωνία, μια επιστήμη που αφορά την προβολή πολιτισμικών προϊόντων. Επίσης, ασχολούμουν με το graffiti από μικρός και από τα 18 μου εργαζόμουν ως γραφίστας, χωρίς να το έχω σπουδάσει. Και μιας που εκείνη την περίοδο το skate είχε πάρει τα πάνω του και η πλατεία της Θέρμης είχε διαμορφωθεί ανάλογα, αυθόρμητα σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν κάναμε μια εκδήλωση γύρω από αυτό. Έτσι και έγινε, με ένα διαγωνισμό skate, graffiti και μια συναυλία με τους Vodka Juniors.

Επειδή κατείχα το θέμα του επικοινωνιακού ανέλαβα την εικόνα, δηλαδή ότι φαίνεται (γραφικά, βίντεο κτλ) κάτι που κάνω ακόμα στο φεστιβάλ, και από εκεί και πέρα όποιος φίλος ήξερε και μπορούσε να κάνει κάτι το έπιανε, όλοι βοηθούσαμε για όλα.


2)Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για την οργάνωση του φεστιβάλ;

Καταρχήν είναι κάτι που διαρκεί όλο τον χρόνο. Και πλέον σε όλους τους τομείς υπάρχουν οι υπεύθυνοι για το κάθε τι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε τελειοποιήσει το σύστημα. Να τονίσω ότι αυτός ο τύπος φεστιβάλ δεν υπήρχε στην Ελλάδα, για να μάθουμε από κάπου αλλού πως γίνεται, οπότε σιγά σιγά και εμείς μαθαίνουμε. Βλέπουμε πολλές φορές το project να μας «ξεπερνάει» αλλά το προλαβαίνουμε πάντα οριακά. Στο στάδιο που βρισκόμαστε τώρα κοιτάμε να βρίσκουμε τρόπους οργάνωσης και «μηχανογράφησης» για να βγαίνουν όλες οι πληροφορίες σωστά, να πραγματοποιούνται όλα τα events χωρίς προβλήματα κτλ. Το ανθρώπινο δυναμικό χωρίζεται σε ομάδες, όπως η ομάδα των συναυλιών, των μπαρ, των street dance events, των χορηγιών κοκ, οι οποίες λειτουργούν ανεξάρτητα, σύμφωνα με ένα κεντρικό πλάνο – timetable. Η κάθε ομάδα οργανώνεται για κάθε φεστιβάλ έχοντας για γνώμονα την προηγούμενη χρονιά, με σκοπό να αποφευχθούν τυχόν λάθη και να γίνουν όλα λίγο καλύτερα από πέρυσι. Είμαστε μαζί για 10 χρόνια και υπάρχει μεγάλη εμπειρία και εμπιστοσύνη μεταξύ μας.


3)Φέτος, το φεστιβάλ κλείνει 10 χρόνια. Πώς φαντάζεστε τη συνέχεια του;

Ιδανικά θα ήθελα να συνεχίσουμε με τους ίδιους ανθρώπους να κάνουμε το ίδιο πράγμα, όλο και καλύτερο, με ακόμα καλύτερες προδιαγραφές και acts. Το θέμα του χώρου είναι πάντα πρόβλημα οπότε θα ήθελα κάποτε το φεστιβάλ να αποκτήσει τον δικό του χώρο, και επίσης να οι φορείς της πόλης να καταλάβουν κάποια στιγμή τι είναι (τους προτείνω να έρθουν να το δουν), ώστε να λύσουν τα προβλήματα που εμείς δεν έχουμε την δικαιοδοσία να λύσουμε (όπως το πρόβλημα με την τεράστια κίνηση από τον κόσμο που δημιουργείται έξω από το πρώην εργοστάσιο του ΦΙΞ, σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, κάτι το οποίο μόνο ο Δήμος και η Αστυνομία μπορεί να παρέμβει – λύσει).

4)Ποια χρονιά θυμάστε πιο έντονα από το φεστιβάλ και γιατί;

Χμμμ καλή ερώτηση. Μάλλον τις χρονιές από τότε που το φεστιβάλ πήγε στο Λιμάνι και μετά. Ίσως γιατί οι πρώτες 5 χρονιές που γινόταν στην πλατεία της Θέρμης δεν είχαν τόσο ραγδαίες αλλαγές όπως οι επόμενες 4.

5)Υπάρχει κάποια μπάντα που θα θέλατε να φιλοξενηθεί στο φεστιβάλ και δεν έχει επιτευχθεί ακόμη;

Φυσικά, και πολλές μάλιστα. Αλλά έχουμε υπομονή, όλα θα γίνουν!

6)Τι διαφορετικό θα δούμε φέτος στο Street Mode, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές;

Καταρχάς, η μεγαλύτερη αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι το φεστιβάλ μεγαλώνει κατά μια ημέρα και από 3, πηγαίνει στις 4 ημέρες (Πέμπτη 30/08-Κυριακή 02/09). Ως συνέπεια, αλλάζει και ο αριθμός των συναυλιών, που για πρώτη φορά θα φτάσουν τις 100, αλλά και τον αριθμό όλων των παράλληλων εκδηλώσεων, στις οποίες θα προστεθούν για πρώτη φορά οι κινηματογραφικές προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ γύρω από την street κουλτούρα και την ιστορία της. Φυσικά, όποια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πέρυσι, θα γίνει και φέτος βελτιωμένη και ανανεωμένη. Για όλες τις αλλαγές, μπορείτε να ενημερωθείτε μέσα από τη σελίδα του φεστιβάλ www.streetmode.gr

7) Θα θέλατε, κάποια στιγμή, να μεταφερθεί το event στην πρωτεύουσα;

Όχι, γιατί να γίνει αυτό?

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

www.streetmode.gr

Eισιτήρια:

4ήμερο: 30€ (μέχρι εξαντλήσεως) | 3ήμερο: 24€ (μέχρι εξαντλήσεως) | 2ήμερο: 20€ (μέχρι εξαντλήσεως) | Ημερήσιο: 10€ (περιορισμένη διάθεση)

Προπώληση:

Germanos, Seven Spots & Media Markt.

Related stories

Το πολυσύμπαν του Mpelafon ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και κανείς δεν ξέρει πού θα βγάλει

Γράφει η Μαρία Τσεκούρα Στη Θεσσαλονίκη τα πάντα κυλάνε χαλαρά,...

Ένα βράδυ στη ντίσκο που χορεύουν όλοι ακόμη ως το πρωί

Όλοι εμείς οι νοσταλγοί των 70s και 80s ξέρουμε...

Πού θα βρεις τα πιο νόστιμα τσουρέκια στην πόλη

Αναμφίβολα, τα τσουρέκια αποτελούν από τα πιο αγαπημένα γλυκά...

Ραντεβού στα λουλουδάδικα: Σε αυτή τη γειτονιά, είναι όλα ανθισμένα

γράφει η Έλλη Πελίτη/ Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου "Κρύβομαι μες στο...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Στέφανος Σκαρλακίδης

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...