HomeUrbanitiesUrbanities

Urbanities

Φέτος έχω δηλώσει πως θα νηστέψω. Θα κόψω τα γαλακτοκομικά δηλαδή, αφού από κρεατικό τρώω μόνο κάτι άτυχα πουλερικά. Το σκέφτηκα πολύ όμως διότι αυτού του είδους οι διατροφές είναι ταυτισμένες (στην Ελλάδα τουλάχιστον) με πολλούς υδατάνθρακες και σίγουρα δεν είμαι στην ηλικία που αντέχει κανείς πολλά carbs! Την προηγούμενη εβδομάδα έκανα την έρευνά μου – είναι και πολλές οι ημέρες, 40 στον αριθμό – και κατέληξα ότι εαν ο άνθρωπος θέλει να προκόψει (νηστέψει) πρέπει να μαγειρεύει στο σπίτι (του). Επειδή αυτό δεν προβλέπεται να συμβεί αυτό το διάστημα, δουλειά και πάλι δουλειά, βρήκα ένα ωραιότατο εστιατόριο εξ’ Αθηνών που θα με φιλοξενήσει στις μεγάλες πείνες.

Ο Χριστόφορος Πέσκιας, γέννημα θρέμα της Κύπρου, είναι ο σεφ που εδώ και λίγες μέρες τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της κουρασμένης πόλης μας – λίγο η βροχή και το μνημόνιο, λίγο οι ατελείωτες βόλτες στην παραλία, κάτι το χειμωνιάτικο τοπίο που δεν λέει να ανανεωθεί – μαθαίνω πως αυτό το μικρό restaurant στη Στοά Χιρς (notosgalleries) έχει φρεσκάρει λίγο τις γεύσεις μας. Το συγκεκριμένο – αδερφάκι των δύο εξίσου επιτυχημένων πbox των Αθηνών – έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα όλων αφού αποτελεί το τρίτο στη σειρά και όπως ξέρουμε αυτό αποτελεί δικαιολογία για προχειρότητες μερικές φορές. Όταν γευτείς το ρεβανί με ginger όμως θα ξεχάσεις την κάθε αμφιβολία που πιθανόν να είχες και σίγουρα θα ξεπλύνεις τη φάβα με λάδι τρούφας και χταπόδι με μια γουλιά λευκό κρασί.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους – καταφθάνεις με μεγάλες ιδέες για το που θέλεις να καθήσεις και σου λένε οτι το μαγαζί είναι φίσκα, προτίμησε το bar. Εκεί θα δεις και ιδίοις όμμασι πως φτιάχνουν τα αριστουργήματα στην κουζίνα αφού είναι open plan και προωθεί την οικειότητα μέσα από τις νηστίσιμες αλλά και τις άλλες, τις αμαρτωλές μυρωδιές. Θα πρότεινα να πάρεις ένα ποτήρι λευκό κρασί, ελληνικό κατά προτίμηση, και να παραγγείλεις ταραμοσαλάτα με crackers γαρίδας, την εξαιρετική καλαμαράδα και σίγουρα τα αχνιστά μύδια που αναπόφευκτα σου κλείνουν δωμάτιο σε ξενώνα πάνω στο κύμα και σου κλείνουν το μάτι λάγνα και με πολλές υποσχέσεις για ένα καλοκαίρι γεμάτο αλάτι και καρπούζι. Παρόλο που δήλωσα πριν πως αυτή η διατροφή είναι γεμάτη με υδατάνθρακες αυτή τη θυσία πρέπει να την κάνεις, πάρε μια πατατοσαλάτα (χωρίς bacon) και θα με θυμηθείς.

Στο μεταξύ, ο Χριστόφορος μας κέρασε μια έκτακτη bruschetta και ένα τύπου πιτσάκι που προκάλεσε ομηρικούς καυγάδες για το ποιος δεν θα φάει το τελευταίο. Επίσης, πρόσεξα τη συλλογή με ελληνικές μπύρες της νέας ζυθοποιίας Santorini Brewing Company, ένα project του Γιάννη Παρασκευόπουλου της Γαίας Οινοποιητικής που αξίζει να δοκιμάσεις.

Till next week
Να θυμάσαι την Ελλάδα μέσα σου.

Related stories

Ραντεβού στα λουλουδάδικα: Σε αυτή τη γειτονιά, είναι όλα ανθισμένα

γράφει η Έλλη Πελίτη/ Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου "Κρύβομαι μες στο...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Στέφανος Σκαρλακίδης

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Το Challengers αποτελεί την καλύτερη επιλογή στις αίθουσες αυτή την περίοδο που διανύουμε

γράφει ο Γιώργος Δημητρόπουλος CHALLENGERS (2024) του Λούκα Γκουαντανίνο Διάρκεια: 132’ Η...

Αφιερώματα στον Ελληνικό Κινηματογράφο

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Με αφορμή τοπικές προβολές και αφιερώματα,...

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...