HomeUrbanitiesLife guideΗ ατζέντα της Εβδομάδας ή αλλιώς 20+4...

Η ατζέντα της Εβδομάδας ή αλλιώς 20+4 λόγοι για να βγείς

Η Σαββατοκυριακάτικη ραστώνη μας παρέσυρε σε ένα αλαφιασμένο σκαρφάλωμα σε ταράτσες και ράφια με ζελατίνες και εξώφυλλα να εκλιπαρούν για ηδονικά οφθαλμόλουτρα και χασμωδικά τριπλαρίσματα πάνω σε άλλοτε νεόφερτα και άλλοτε retro πικ απ που μετρούσαν αδιάκοπα στροφές. Τύποι μανιακοί με την μυρωδιά του βινυλίου, τύποι βυθισμένοι στην ψυχεδέλεια της δισκοφρενικής κατάστασης, τύποι εναλλακτικοί με φαντασμαγορικά ρούχα και excentrique γυαλιά που κλυδωνίζονταν με κάθε ηλεκτρονική λούπα, τύποι κάθε στυλ και λάτρεις κάθε μουσικής κουλτούρας, όλοι κάτω από το ίδιο κάλεσμα. Όλοι συντονισμένοι και καθηλωμένοι σε ψυχορρυθμικά ραφιναρίσματα που χάρισε κάθε πικ απ σε κάθε δισκάδικο της πόλης. Και κάπως έτσι πέρασε το σαββατοκύριακο, γεμάτο μουσική, προσμονές, ακούσματα και υποταγές σε μυρωδιές, parties και ανθρώπους. Συγκυριακές funky στιγμές που δίνουν το προβάδισμα για μια ακόμα ανελέητη εβδομάδα στην μπετοστρωμένη σαλονικιώτικη άσφαλτο.

Όταν οι Happy
Mondays τόλμησαν να πουν το Hallelujah κάπου στις αρχές του '90 μας έκαναν να πιστέψουμε ότι και εμείς μπορούμε να νιώθουμε ευλογημένοι στις αρχές κάθε εβδομάδας. Εσείς που προτιμάτε τις κατάρες, αναγκαστικά θα σηκωθείτε από τα κρεβάτια σας, οπότε ξεκινήστε να σκέφτεστε τι θα κάνετε το βράδυ μιας τέτοιας μέρας στην άσωτη Θεσσαλονίκη…Η μέρα θα πάει αναγκαστικά καλύτερα! Και δεν θα μπορούσε η Δευτέρα να ξεκινήσει πιο αισιόδοξα από την παρουσία της «Lady Φαύστα» επί σκηνής. Η θεατρική ομάδα ''ΑΠΟ ΧΟΡΟ'' των Σχολών χορού Let's Dance, ερεθίζεται από την ιλαροτραγωδία του Μποστ ''Φαύστα και υπόσχεται μια παράσταση στο θέατρο Σοφούλη που θα κάνει κάθε τραγικό συμβάν να μοιάζει αστείο και κάθε λάθος όμορφο, βλέποντας παντού αισιοδοξία και καταστάσεις που έχουν να προσφέρουν μόνο προτερήματα. Αλλοπρόσαλλες σχέσεις, πολιτικές τοποθετήσεις, μηχανικές αντιδράσεις, ταξίδια, οικογένειες, συνοικέσια, ψάρια και γάτες. Ένα παρανοϊκό θεματικά αμάγαλμα που θα σας κάνει να… «την δείτε αλλιώς».

Το σανίδι συνεχίζει τα παραμιλητά με ένα ιπποτικό παραμύθι αυτήν την φορά. Μια πόλη που δεν θέλει να απελευθερωθεί και ένας ιππότης που δεινοπαθεί προσπαθούν να δώσουν το happy end στην ιστορία. Ο «Δράκος» του Ευγκένι Σβαρτς ανεβαίνει στο θέατρο Blackbox από την ομάδα «θέατρο εΦ» και συνδιαλέγεται με κοινό και ηθοποιούς σε μια αναζήτηση απαντήσεων και λύσεων σε ένα προκλητικό ερώτημα. «Μπορεί αυτό το παραμύθι να έχει happy end»; Αν δεν θέλετε να είσαστε άλλο τα κορόιδα, του αστικού αυτού θρύλου, που θέλει όλα τα παραμύθια να έχουν τρισευτυχισμένο τέλος, είναι μια ευκαιρία να βρεθείτε μάρτυρες ενός απρόσμενου finale-έκπληξη.

Για εσάς που είσαστε ακόμα πιο ανυπόμονοι και από τα παιδιά σας για την έλευση των εορτών του Πάσχα, (ο καθένας για τον λόγο του) το νηπιαγωγείο της Χ.Α.Ν.Θ σας προσκαλεί στο πασχαλινό Bazaar του, με δημιουργίες, χειροτεχνίες και χειροποίητες κατασκευές να φέρνουν ένα άρωμα γιορτής και έμπνευσης. Be creative!

H Tρίτη ορκίζεται μόνο μουσικές από τον Νότο και shuffles από ιστορίες και ηχοχρώματα με τροπική διάθεση. Οι πύλες του WE ανοίγουν και τα λιοντάρια παίρνουν θέση στην αρένα. Reggae Unity Fest γι' αυτούς, αφορμή για νωχελικά λικνίσματα και ιδιόλεκτες οκτάβες που ζέχνουν από groove και ιστορία για εμάς. Η μάχη πρόκειται να διεξαχθεί μεταξύ των Stefannaty , SKG Dub Alliance, Wakaidi, Ras Chidy & Magma Dee, Jungle Bunny, Kako Sinapantima sound system, Dj Shy Nee Mc Sensee, Mellomood, Dj Morf, Tallawah υπογράφοντας ένα μανιφέστο ρυθμού και ανυπόταχτης διάθεσης. WE are getting reGGAE!

***

Γι' αυτούς ωστόσο που τα ράθυμα λικνίσματα και τα ορχηστρικά ηχοτρόπια είναι σύμβολο ρομαντισμού και άπραγης ρυθμικής αξίας, το La Doze εξυμνεί για μια ακόμα βραδιά τα υπόγεια και τα underground μπασίματα που φροντίζουν να υπενθυμίζουν τι εστί παλμός. Ο Μικρός Κλέφτης με τον Dj Stigma ρεφάρουν πάνω στην κονσόλα και επαναπροσδιορίζουν την έννοια του beat.

Μέση της εβδομάδας για εμάς, τέλη ωστόσο για το 17
ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Η συνεργασία του φεστιβάλ με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και Θεσσαλονίκης επαναφέρουν στις οθόνες του Ολύμπιον μια δόση αυθεντικού γαλλικού αρώματος, στόχος για κάθε έμπειρο κυνηγό όσφρησης και αισθήσεων. Μια ταινιοθήκη δεκατεσσάρων έργων αναβιώνει στα πανιά και μας καλεί να γίνουμε μέτοχοι μιας διαφορετικής πραγματικότητας. Η αυλαία πέφτει με δυο ανατρεπτικές ιστορίες που αποτελούν εχέγγυο για συναισθηματική τροφή και σκέψη.

***

Αυτήν την εβδομάδα το θέατρο έχει την τιμητική του και το παραλήρημα του παραμένει υπερφίαλο και σθεναρό. Έχει τόσα να πει και άλλα τόσα να δείξει… δυσανάγνωστη η κοινωνία βλέπετε. Και ο άνθρωπος ολοένα και πιο ερμητικά κλειστός και κρυμμένος στην ζοφερότητά του. Έναν ανθρωποκεντρικό άξονα στήνει και η παράσταση BETWWEN και πραγματεύεται ζητήματα που αντηχούν σπαρακτικά στην ανθρώπινη φύση. Το ζήτημα /αίσθημα της νιότης και το γεγονός του πένθους στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα καθώς και η δύσβατη μετάβαση προς την ενηλικίωση είναι μερικά από τα θέματα που ρίχνουν στο τραπέζι ο Γιώργος Κριθάρας και η Μυρσίνη Λινού, οι οποίοι σκηνοθετούν την παράσταση με στόχο την μύηση του θεατή, όπου μέσα από αυτόν τον «αισθητικό κώδικα της ποίησης της εικόνας και του λόγου, μέσω της λεπτομέρειας και των βασικών θεατρικών δομών, το θέατρο οφείλει να θεωρείται ιστορικό συμβάν». Ραντεβού λοιπόν στο «Μελίνα Μερκούρη».

Cinefan και ηδονοβλεψίες των φιλμ και των μπομπίνων… αυτό είναι αφιερωμένο σε εσάς. Σε εσάς και την βαρετή ίσως, μέχρι τώρα, Πέμπτη σας. «Βασικά Κινηματογραφικά Είδη και οι Ταινίες τους» και «Οχτώ Αντισυμβατικά Κινηματογραφικά Ρεύματα». Αυτά είναι ότι προσφέρει ο Κήπος. Δύο δελεαστικότατες προτάσεις, δύο κύκλοι εργαστηρίων που απεμπολούν αμιγώς την αγάπη του για την 7η Τέχνη. Ο ApoDec και η Λένα Βρούσσια σας περιμένουν. Δηλώστε συμμετοχή και το ταξίδι στην ιστορία της εικόνας ξεκινάει!

Ήρθε η στιγμή να δώσετε στο βράδυ σας την αξία που του πρέπει. Θα πούμε ένα όνομα και θα αφήσουμε εσάς να διατυπώσετε γνώμη και τους τοίχους του Principal να μιλήσουν μέσα από την ταραχή τους. Sivert Hoyem, ladies and gentlemen! Ο μύθος της Σκανδιναβίας ψιθυρίζεται ακόμα από χείλη σε χείλη και από stage σε stage αφήνοντας πίσω του στάχτη από ιστορίες, συναισθήματα και θαυμασμό. Δεν είναι μια ακόμα συναυλία, είναι μια υποχρεωτική εμπειρία. Σπεύσατε!

***

Και πώς θα κλείσει ένα τέτοιο μουσικοπερπάτημα; Όπως του αξίζει… Παρέα με μπανάνες που γκρουβάρουν σε danse/pop σφυρίγματα και extravagande τύπους που φλερτάρουν με κάθε beat στην κονσόλα και φυσικά με κάθε κοπέλα στο μαγαζί. Το Bord de L'eau φέρθηκε τολμηρό και αποφάσισε να στεγάσει αυτήν την τρέλα. Την τρέλα που προσωποποιείται και ακούει στο όνομα Bananaboys. Τάζουν χορό, ιδρώτα, πύρινους ρυθμούς, λαγούς, πετραχήλια και σίγουρα μπανανόφλουδες! Μεταξύ μας… δεν γίνεται να το χάσεις!

***

Φτάσαμε σχεδόν αβίαστα και σχεδόν αρτιμελείς στην Παρασκευή. Ξεχάστε τα σχεδόν. Το Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη θέλει ολότητα. Θέλει ψυχή και σώμα άκρως υγιή και προετοιμασμένα για παν ενδεχόμενη απώλεια… Ξεκινάμε chill λοιπόν, με μια αναδρομή και μια ιστορική αφήγηση δώδεκα χρόνων. Δώδεκα τεμαχισμένων σε κομμάτια χρόνων. Ένα Illusion προβληματισμών, αλλαγών και εμμονών πάνω σε ένα φωτογραφικό μωσαϊκό. Ο Γιώργος Μπογιατζίδης δένει δώδεκα χρόνια θεματικών ενοτήτων σε ένα κολάζ με πρώτη ύλη την φωτογραφία, δημιουργώντας ένα βιτρό προσωπικών εναποθεμάτων και προβληματισμών απομονώνοντας τα κομμάτια μιας δικιάς του πραγματικότητας. Το Duende Jazz Bar θα σας περιμένει για την παραισθησιογόνα αυτή αναδρομή!

Μιας και το Πάσχα είναι προ των πυλών και η μεγάλη εβδομάδα πάντα αφήνει να πλανάται στην ατμόσφαιρα μια αύρα καλλιτεχνικής ανησυχίας, πένθιμου οίστρου, υπαρξιακών δεδομένων και αναπάντητων καθόλα ερωτημάτων, η παράσταση «Friday Bloody Friday» παίρνει αφορμή από την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής διερευνώντας τη σχέση της κοινότητας με τον θάνατο. Θέτοντας ως δραματικό άξονα το Ευαγγέλιο και τη δομή του Εσπερινού της Αποκαθήλωσης, ανιχνεύει την έννοια του σώματος ως όριο της επικοινωνίας με τους άλλους, την προϊούσα φθορά του και την εν τέλει κατάργησή του. Με στοιχεία performance και εικαστικές και κειμενικές αναφορές, επτά ηθοποιοί βρίσκονται σε αλληλεπίδραση με τον παρόντα χρόνο και τον διάλογό τους με το ζωντανό μουσικό μέλος, προσεγγίζοντας το τρίπτυχο ζωντανό σώμα-θάνατος-μνήμη. Αν είσαστε σε dark mood εσωτερικής διερεύνησης, η ομάδα ΟΘΚ ΝΟΥΚ θα σας περιμένει στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών για μια ιδιάζουσα συνδιάλεξη.

Αν όμως είσαστε σε ανοιξιάτικη διάθεση και θέλετε να μείνετε μακριά από εσωστρεφικά ερωτήματα και ερμηνείες που τριβελίζουν το μυαλό, άνοιξη που είναι, περάστε μια βόλτα από το Fix Factory. Πολύχρωμα ρούχα και πλισέ φούστες θα ανεμίζουν σε gypsy jazz ρυθμούς, αναβιώνοντας μια γκαρνταρόμπα μεστή από λαϊκές και ρεμπέτικες διασκευασμένες επιτυχίες του '50 και του '60. Οι μπαλαμοί Gadjo Dilo, σφυρίζοντας αλά Manouche De Grec. Με τσιγκάνικο ταπεραμέντο και αδιάκριτο outfit θα σας παρασύρουν… ξυπόλυτους στ' αγκάθια.

Η βραδιά συνεχίζει να ανεβάζει τους σφυγμούς και οι τάσεις πικάρουν στο βολτόμετρο. Οι
The Real Rocknrolla & Soma Concept συμφιλιώνονται με deep Chicago και Detroit house ατασθαλίες και αφήνουν την μοίρα τους στα σπινιαρίσματα της Sabine Hoffmann. Η Βερολινέζα ηλεκτρομάγιστρος καταλαμβάνει το booth του Τhe Real Rocknrolla και μαζί με τον Tiki και τον Phon δεσμεύονται να μας παρενοχλήσουν με βλοσυρά ρυθμικά.

***

Αν είσαι τόσο τολμηρός και έχεις συνηθίσει να βαδίζεις πάνω σε ηλεκτροφόρα σύρματα, η νύχτα για σένα μοιάζει αβυσσαλέα και ταραχώδης. Η ασυγκράτητη Be Uncensored ρίχνει την αυλαία της χειμερινής σεζόν και βιάζει τα decks του Club Division, με guest τον Abdulla Rashim. Σε μια αναμέτρηση με techno ρυθμικά και σκοτεινά, μινιμαλιστικά ακούσματα, η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο και για ότι ακολουθήσει είσαστε εσείς υπεύθυνοι.

***

Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, υπάρχουν και αυτοί που απεχθάνονται την ηλεκτρονική ενέργεια που στοχεύει απευθείας στο νευρικό σύστημα και σε παρασέρνει σε αξιοπερίεργες καταστάσεις παραληρήματος. Μην σκάτε! Η ατζέντα είναι ατελείωτη… έχει για όλους! Και το WE έχει προνοήσει ακόμα μια φορά γι' αυτό. Όταν τα υπόγεια συναντιούνται και οι ήχοι τους σκάνε με ορμή στα μικρόφωνα και τις εξοργισμένες κονσόλες, το Open Partara ανοίγει σαμπάνιες και κόβει τούρτες γιορτάζοντάς το. Ένα party που ήρθε να ξεσηκώσει την πόλη με τα τραπ και Rnb εξανθήματα που απλώνονται σε όλο το σώμα της. Μην το χάσεις γιατί θα χάσεις!

***

Κρατηθείτε! Έρχεται Σάββατο. Ο καθένας το μεταφράζει όπως θέλει και εμείς του αποδίδουμε την κραιπάλη και τις αμετανόητες βόλτες και στιγμές. Ξημερώνοντας ο Θεός την μέρα του, μας στέλνει ένα συνέδριο. Σκεφτόμαστε για λίγο ότι μας μισεί. Στην συνέχεια μαθαίνουμε ότι πρόκειται για την διεξαγωγή του πρώτου συνεδρίου σωματικών μεθόδων για μουσικούς. Εκεί συνειδητοποιούμε ότι τελικά μπορεί και να υπάρχει Θεός! Καταξιωμένοι Έλληνες μουσικοί διαβαίνουν τις πόρτες του Μεγάρου Μουσικής και μιλούν για τη φιλοσοφία, τη θεωρία και τις εφαρμογές των Σωματικών Μεθόδων στη βελτίωση της μουσικής ερμηνείας και απόδοσης, καθώς και στην αποφυγή και πρόληψη σωματικών, ψυχολογικών και νοητικών προβλημάτων των μουσικών. Κάτι σπουδαίο συντελείται στην πόλη και στην ιστορία της μουσικής και αξίζει σίγουρα να το ψάξετε.

***

Από την μία μεριά της παραλίας, διακτινιζόμαστε στην άλλη και από συνέδριο μουσικής βρισκόμαστε σε μια γκαρνταρόμπα που μυρίζει άνοιξη και μια κοσμηματοθήκη που ξέρει επακριβώς πώς να σετάρει το πασχαλινό συνολάκι. Το PillBOX επιστρέφει στο Kitchen Bar, εορταστικό και ανθισμένο με εμπνεύσεις και χειροποίητες δημιουργίες. Σταυροβελονιές και ασημόχρυσες νότες προτάσσουν για μια ακόμα φορά την καλλιτεχνική αδεία δεκάδων σχεδιαστών, μέσα από μια σειρά elegance συλλογών που φέρνουν την άνοιξη στις ντουλάπες σας!

Τα 80s και 90s δεν είναι για όλους μόδα. Για κάποιους είναι βίωμα, αναμνήσεις και μια αφορμή για αναπόληση. Έτσι ξεκίνησε και η αφορμή για το Cult Battles. Όποιος νιώθει καλά με το να σκαλίζει το παρελθόν και όποιος το διασκεδάζει ακόμα με τις glamour δεκαετίες, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να στηθεί στην ουρά του Principal Club Theater. Ένα μουσικό party αναβιώνει τον cult αέρα με έκθεση παλιών παιχνιδιών , bazaar vintage ρούχων, βινυλίων και κοσμημάτων να απεμπολούν λάμψεις του παρελθόντος, ενώ Arcade & παλιά Video Games για τους πωρωμένους με τις αείμνηστες κονσόλες. Be there… και ας μάθουν την ηλικία σου!

***

Για αυτούς που η ωδή σε ρετρό εποχές έχει επαναδιατυπωθεί και έχει καταντήσει ένα βαρετό εμπορευματοποιημένο πλέον repeat, οι επιλογές είναι ακόμα αμέτρητες. Εφόσον είσαστε έτοιμοι για σκληροπυρηνικές καταστάσεις που βρωμάνε υπόγειο και λυμασμένες οκτάβες που αφηγούνται ανείπωτα βιώματα, φορέστε κράνη και περιμένετε στην ουρά. Συλλαλητήριο Rap,Trap,Graffiti,Twerk,Visuals,Style συντελείται στο WE, με την κονσόλα να σκίζει τις στροφές οργισμένα και τα πατώματα να αποδέχονται κάθε αστείρευτο χτύπημα. Το μεγαλύτερο party της πόλης είναι γεγονός και εσείς θα είσαστε μάρτυρες! WE are Hustlin all night people!

***

To Σαββατόβραδο κλείνει τα βλέφαρα με ένα συγκαταβατικό νεύμα. Συγκαταβατεί για αυτό που θα ακολουθήσει και σας αφήνει στο έλεος του Joshua Winkelman aka Josh Wink . Από την Φιλαδέλφεια έρχεται στο Decadence και προσδίδει το δικό του στίγμα στην techno και amp-house. Τον χαρακτηρίζει η ευελιξία του ανάμεσα σε αιχμηρά ρυθμικά και ατμοσφαιρικά sounds καθώς η μάχη του με την κονσόλα διέπεται από αστείρευτη ενέργεια και ηλεκτρίζων στόμφο. See you on the dancefloor!

***

Κυριακή, γιορτή και σχόλη να ήταν η εβδομάδα όλη είπε κάπου, κάποτε, ο σοφός λαός. Ας μην κοροϊδευόμαστε… δεν θα αντέχαμε. Ο λαός μάλλον δεν έβγαινε για μπύρες που να ξεχνάει να μαζέψει την σάρκα του, ούτε πήγαινε σε bazaar, parties και events που σε κάνουν να ξεχνάς για τι ξεκίνησες… Εμείς θα προτείνουμε μια βατή Κυριακάτικη τσάρκα για να μπορούν να μας ακολουθήσουν και οι χθεσινοβραδινοί και όποιος αντέξει. Το Χρωματοσκόπιο ανανεώνει το ραντεβού του με τους πάγκους του Rover Bar και μας χαρίζει ακόμα μια ηλιόλουστη Κυριακή με δημιουργίες και αρώματα που αντανακλούν την διάθεση και την ατελέσφορη έμπνευση είκοσι αγαπημένων καλλιτεχνών. Κάντε χώρο στην ντουλάπα σας, την κοσμηματοθήκη σας, τα ράφια και τα τραπεζάκια του σπιτιού σας, γιατί οι σακούλες μαίνονται βαριές.

***

Μετά από ένα cocktail ανανέωσης και χειροποίητης αναδόμησης, το sound check στον Θερμαϊκό έχει ήδη ξεκινήσει και ο αέρας της θάλασσας φέρνει μια γεύση από trip hop συγχορδίες. Είναι ο Hugo Kant και έχει παραβιάσει τα decks του «Thermaikos bar». Jazz και δυναμικά beats εναρμονίζονται τέλεια με τις ατελέσφορες στροφές και το αποτέλεσμα είναι… το συναίσθημα της Κυριακής! Feel the vibes!

***

Η αυλαία της εβδομάδας πέφτει με τους Gioumourtzina να πειραματίζονται αυτήν την φορά στο Coo. H ανήσυχη μπάντα μπαίνει πάλι στην πρίζα και ξεσηκώνει τα πλήθη με το electrofeeling τους και την γοητευτική experimental διάθεσή τους.

Φουτουριστική ατμόσφαιρα αποπνέει χαοτικά φωνητικά που δίνει στην μπάντα έναν λόγο ύπαρξης και διαφοροποίησης στην μουσική πιάτσα. Ψαχτείτε!

Και για να μην ξεχνιόμαστε, αν θέλετε να συνεχίσετε να επιβιώνετε σε τούτη την πόλη… Eat, Pray n' Love! Eίναι ότι καλύτερο μπορώ να σας συμβουλέψω.

Related stories

Ραντεβού στα λουλουδάδικα: Σε αυτή τη γειτονιά, είναι όλα ανθισμένα

γράφει η Έλλη Πελίτη/ Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου "Κρύβομαι μες στο...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Στέφανος Σκαρλακίδης

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Το Challengers αποτελεί την καλύτερη επιλογή στις αίθουσες αυτή την περίοδο που διανύουμε

γράφει ο Γιώργος Δημητρόπουλος CHALLENGERS (2024) του Λούκα Γκουαντανίνο Διάρκεια: 132’ Η...

Αφιερώματα στον Ελληνικό Κινηματογράφο

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Με αφορμή τοπικές προβολές και αφιερώματα,...

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...