HomeUrbanitiesUrbanities

Urbanities

Περπατούσα τις προάλλες στην παραλία εκεί κοντά στον Μπαξέ, ανάμεσα στη μεσημεριανή ξάπλα και τον απογευματινό καφέ, όταν το φθινόπωρο μου μίλησε. Ήμουν τυλιγμένος με ένα κασκόλ και φορούσα ένα φούτερ που αγόρασα καιρό τώρα από την Ιωάννα του Kitchen 29o, θωρακισμένος από το μουντό κρύο και φορτωμένος με πολλά τσιγάρα και χαοτικές σκέψεις. Το μυαλό μου (και το δικό σου είμαι σίγουρος) βομβαρδίζεται καθημερινά με εικόνες από «κουρέματα» που δεν είναι πολύ στη μόδα, ξένες λέξεις και γλώσσες απειλητικές, ειδήσεις από τη «Χώρα του Λουκάνικου και της Μπύρας» και άλλα πολλά μπερδεμένα λόγια. Σκέφτηκα πως το μάλλινο που με τύλιγε ήταν το χάδι ενός εραστή, το χάιδεψα και μύρισα το απορρυπαντικό (σου), σάστισα με τη δύναμη του φόβου και έβαλα στόχο να επισκεφτώ ξανά την Ιωάννα.

Η Ιωάννα είναι ένα νέο κορίτσι που έφυγε από τη Γερμανία για να έρθει στην Ελλάδα (το 2006). Την αγαπάει λέει, είναι όμορφα εδώ και μάλλον της αρέσει πολύ αφού έμεινε τόσα χρόνια συγκάτοικος με τις δυσκολίες και την αυθάδεια του κράτους τον τελευταίο καιρό. Η αλήθεια είναι οτι δεν ξέρω πόσο χρονών είναι, δεν κάνει να ρωτάμε ένα κορίτσι πόσο είναι – έχω μάθει από τη γιαγιά μου – αλλά είναι ταλαντούχα και ευφάνταστη σαν χαρακτήρας. Ράβει από μικρή, φτιάχνει κοσμήματα από πλεξιγκλάς και φούστες από παλιά υφάσματα. Έχει μία καταπληκτική αίσθηση του χρώματος και με χαλαρώνει πάντα μια επίσκεψη στο μαγαζί της. Κατασκευάζει χειροποίητες κονγκάρδες και τα κουμπιά στα ρούχα της είναι από μόνα τους έργα τέχνης. Θυμίζει λίγο μια μεταμοντέρνα Κοκό Σανέλ που κάθεται στο εργαστήρι της στην Ισαύρων και καθώς ράβει μιλάει με τους περαστικούς, τηλεφωνεί σε φίλους να φέρουν μια μπουγάτσα να φάει και σκαρφίζεται τρόπους για να ταξιδέψει σε άλλες χώρες για να δει και να θαυμάσει διάφορα. Εκεί θα βρεις ρούχα για κορίτσια, ρούχα για αγόρια μα κυρίως αγγελικά πλασμένα παιδικά ρούχα που εύχεσαι να υπήρχαν στο νούμερό σου. Όσοι με ξέρουν θα καταλάβουν πόσο ωραία είναι όντως αυτά τα ρούχα γνωρίζοντας τη «λατρεία» που έχω στα παιδιά!

Επίσης, η σειρά από αξεσουάρ, φιόγκους φτιαγμένους από πλαστικό, μπρελόκ και καρφίτσες από ύφασμα καθώς και τα καθωσπρέπει υλικά της είναι λίγοι από τους λόγους που θα πας αύριο κιόλας στο Kitchen 29o. Θα την βρεις καθισμένη μπροστά στον πάγκο της στον πεζόδρομο της Ισαύρων – ρώτησε την για τις εκδηλώσεις και τα events που οργανώνει, θα μάθεις να ράβεις αλλά και να χαμογελάς!

Till next week.
Να φοράς κασκόλ.

Related stories

Πού θα βρεις τα πιο νόστιμα τσουρέκια στην πόλη

Αναμφίβολα, τα τσουρέκια αποτελούν από τα πιο αγαπημένα γλυκά...

Ραντεβού στα λουλουδάδικα: Σε αυτή τη γειτονιά, είναι όλα ανθισμένα

γράφει η Έλλη Πελίτη/ Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου "Κρύβομαι μες στο...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Στέφανος Σκαρλακίδης

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Το Challengers αποτελεί την καλύτερη επιλογή στις αίθουσες αυτή την περίοδο που διανύουμε

γράφει ο Γιώργος Δημητρόπουλος CHALLENGERS (2024) του Λούκα Γκουαντανίνο Διάρκεια: 132’ Η...

Αφιερώματα στον Ελληνικό Κινηματογράφο

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Με αφορμή τοπικές προβολές και αφιερώματα,...