HomeMind the artΘεατρικός Μάης στην πόλη μας! 9 παραστάσεις...

Θεατρικός Μάης στην πόλη μας! 9 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε

 

Ο ΤΟΡΝΟΣ του Γιάννη Κεντρωτά
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κοιλάκος

«Ο Τόρνος»* του Γιάννη Κεντρωτά είναι μια μαύρη κωμωδία, ένα οξύ κοινωνικό σχόλιο πάνω στην καθημερινή βία. Έργο βαθιά τραγικό, με σουρεαλιστικά στοιχεία και περισσότερο μαύρο από ότι κωμικό, «Ο Τόρνος» αντλεί το υλικό του από την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, το περιστρέφει μέσα από 8 σκηνές, διεισδύει, παθαίνει εμπλοκή και ανατινάσσεται μπροστά μας. Σαν ένα μικρό ατύχημα, σε ένα μικρό μηχανουργείο, που πέρασε στα ψιλά. Σαν ένα μικρό ανέκδοτο ή σαν αστείο. Η ζωή του Αλέξη. Η ζωή ενός αγοριού που μεγαλώνει μέσα στη θαλπωρή μιας παραδοσιακής οικογένειας στις παρυφές μιας ελληνικής πόλης και προσπαθεί να βρει τα πατήματα του για να σταθεί με περηφάνεια και αισιοδοξία στις αναποδιές της ζωής.

Το έργο γράφτηκε μέσα στην προηγούμενη δεκαετία της ελληνικής και διεθνούς οικονομικής και πολιτικής κρίσης και παρουσιάζεται για δεύτερη φορά από επαγγελματικό θίασο αποφοίτων λυκείου.

Συντελεστές παράστασης
Κείμενο: Γιάννης Κεντρωτάς
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κοιλάκος
Σκηνικά: Άννα Σάπκα
Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Κίνηση: Μαργαρίτα Τρίκκα
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Πρωτότυπη μουσική: Βασίλης Τζαβάρας
Κατασκευή σκηνικού: Νίκος Δεντάκης
Φωτογραφίες προώθησης και παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Γραφιστικά / Σχεδιασμός αφίσσας : Γιάννης Κεντρωτάς
Παραγωγή: «Ξανθίας» Α.Μ.Κ.Ε.
Οργάνωση παραγωγής / Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Ευθυμιοπούλου
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):
Ελισσαίος Βλάχος, Τάνια Παλαιολόγου, Σήφης Πολυζωΐδης, Φοίβος Συμεωνίδης

Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71, Βοτανικός. Στάση Μετρό Κεραμεικός. Τηλ: 2310
842509
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα 15 Μαΐου, Τρίτη 16 Μαΐου, Τετάρτη17
Μαΐου, Πέμπτη18 Μαΐου, στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος 15 €, Φοιτητικά 13 €, Άνεργοι και ΑμεΑ 10 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

«ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ»
Του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

Θεατρική διασκευή – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης

Πρωτότυπη μουσική: Στάμος Σέμσης

Η νουβέλα, σπουδή πάνω στην συν-ύπαρξη και το συναίσθημα, του κορυφαίου Ρώσου μυθιστοριογράφου. Η παράσταση που αγάπησε το κοινό ανεβαίνει στο θέατρο Φαργκάνη, Παρασκευή 5/5, Σάββατο 6/5, Κυριακή 7/5 & Παρασκευή 12/5, Σάββατο 13/5, Κυριακή 14/5.

Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης και η Αλεξάνδρα Αϊδίνη πρωταγωνιστούν σε ένα έργο – εγκώμιο στη φιλία και την αγάπη, με φόντο τις ονειρικές Λευκές Νύχτες της Αγίας Πετρούπολης. Πάνω από τα νερά του ποταμού Νέβα, σε μια προκυμαία, δύο μοναχικοί νέοι, θα ζήσουν μία ιστορία ενηλικίωσης!

Άγνωστοι μεταξύ τους, συναντιούνται, γνωρίζονται και ανταλλάσσουν τα ανείπωτα ως τώρα μυστικά τους, τις αγωνίες και τα όνειρά τους. Μια επαφή πολύτιμη, από αυτές που δεν προγραμματίζουμε – συμβαίνει σπάνια – και είναι αρκετή για να καθορίσει το υπόλοιπο της ζωής μας. Το Πρωί που ακολουθεί τις Νύχτες, θα αναρωτηθούμε μαζί με τον συγγραφέα:
«Μια ολόκληρη στιγμή απόλυτης ευτυχίας: είναι μήπως λίγο αυτό, έστω και για ολόκληρη τη ζωή ενός ανθρώπου;»

Ταυτότητα παράστασης:
Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη – Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Πρωτότυπη μουσική : Στάμος Σέμσης
Σκηνοθεσία – Απόδοση: Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Μουσική: Στάμος Σέμσης
Σκηνικά – Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά – Φαμέλη
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου
Φωτογραφίες / Trailer – Artwork: Χρήστος Συμεωνίδης

Παραστάσεις:
Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:00
Εισιτήρια: Από 15€
Διάρκεια: 100λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

“Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ”  του Γιάννη Σκαραγκά

στο θέατρο Αμαλία, σε σκηνοθεσία Σταύρου Λίτιν

Στον ομώνυμο ρόλο η Φωτεινή Μπαξεβάνη

ΤΡΙΤΗ 2 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΜΑΪΟΥ στις 21:00

Η παράσταση βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του βραβευμένου Γιάννη Σκαραγκά, και είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της ελληνίδας χήρας που έγινε γνωστή ως Κυρά της Ρω από το όνομα του μικρού νησιού, στο οποίο έζησε μόνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα βαθιά γεράματά της. Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Δέσποινα Αχλαδιώτη έγινε μια ηρωική φυσιογνωμία. Ελάτε να ζήσουμε μαζί μια σπάνια θεατρική εμπειρία, φωτίζοντας από την αρχή τη ζωή μιας γυναίκας που έγινε θρύλος μέσα από την ελπίδα, τη γενναιότητα και την εξαιρετική της τρυφερότητα. Η Κυρά της Ρω είναι μια αξέχαστη παράσταση που τιμά όλα όσα αντιπροσωπεύει η κοινή μας ανθρωπιά. Πρόκειται για μια διαχρονική ιστορία για γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο χωρίς μνήμη και χώρο για αυτές. Γραμμένο με ιδιαίτερη ποιητικότητα, συμπόνια και χιούμορ, και με τον αέρα της καθηλωτικής ερμηνείας της Φωτεινής Μπαξεβάνη, η Κυρά της Ρω είναι μια συγκλονιστική παράσταση που ξεκινά από μια εποχή και έναν τόπο για να περιγράψει μια πανανθρώπινη ιστορία.

Η Κυρά της Ρω θα κάνει την καρδιά σας να χτυπήσει δυνατά.

Ταυτότητα παράστασης:
Ερμηνεία : Φωτεινή Μπαξεβάνη
Κείμενο: Γιάννης Σκαραγκάς
Σκηνοθεσία / Σκηνικά / Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας
Μουσική / Σχεδιασμός ήχου: Φωτεινή Μπαξεβάνη
Τα τραγούδια της παράστασης τραγουδάει η Βιολέτα Ίκαρη
Μουσικοί: Φώτης Σιώτας (Βιολί, Βιόλα),
Δημήτρης Λάππας (Κιθάρα, Τζουράς),
Νίκος Παραουλάκης (Νέι, Πνευστά),
Βαγγέλης Καρίπης (Κρουστά)
Σχεδιασμός Αφίσας: Δημοσθένης Γαλλής
Φωτογραφίες, Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας

Τιμές εισιτηρίων: 15 Ευρώ Γενική Είσοδος, 13 Ευρώ Μειωμένο(Ανέργων & Φοιτητών)

Προπώληση: Ταμείο Θεάτρου Αμαλία (Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη)

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310842509

Ζωρζ Σαρή

Ο θησαυρός της Βαγίας

Σκηνοθεσία: Αθανασία Καλογιάννη

Θέατρο Κολοσσαίον

7 Μαΐου – 11:30 και 14:30

Ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα της Ζωρζ Σαρή, που συντρόφευσε πολλές γενιές παιδιών από την πρώτη του έκδοση έως και σήμερα, ανεβαίνει φέτοςγια πρώτη φορά στο θέατρο. Ο θησαυρός της Βαγίας, μία παράσταση που αγαπήθηκε όσο λίγες τον φετινό θεατρικό χειμώνα, σημειώνοντας διαρκή soldoutκαι μετρώντας μέχρι στιγμής πάνω από 30.000 θεατές, ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, για δύο παραστάσεις, την Κυριακή 7 Μαΐουστο Θέατρο Κολοσσαίον. Ο θησαυρός της Βαγίας, μας μεταφέρει με μοναδικό τρόπο την υπέροχη περιπέτεια μιας παρέας παιδιών στο όμορφο νησί της Αίγινας. Η Αθανασία Καλογιάννη σκηνοθετεί την αγαπημένη ιστορία, με εξαμελή θίασο, πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ζωντανή ερμηνεία της Ζωής Τηγανούρια. Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει!

Το έργο

Το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Ζωρζ Σαρή, μία από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς των παιδιών, που διακρίθηκε όχι μόνο για το λογοτεχνικό της έργο, αλλά και για τον διαρκή της αγώνα της για ελευθερία και δικαιοσύνη. Κατά τη γερμανική κατοχή συμμετείχε ενεργά στην Αντίσταση ενώ έγραψε τον Θησαυρό της Βαγίας, το πρώτο της μυθιστόρημα, το 1969, όταν είχε σταματήσει να εργάζεται ως ηθοποιός και να αποσυρθεί στην Αίγινα ως αντίδραση στο δικτατορικό καθεστώς. Απομονωμένη στο νησί, η Σαρή άρχισε να γράφει το έργο ως παιχνίδι με τα παιδιά της, με υλικό από την πραγματική ζωή. Ήρωες του βιβλία είναι τα παιδιά της συγγραφέως μαζί με τους φίλους τους, ενώ όλα τα μέρη που αναφέρονται είναι υπαρκτά.

Μια παρέα παιδιών βρίσκονται στο νησί της Αίγινας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Εκεί συναντούν μια οικογενειακή φίλη από το Παρίσι, όπου εργάζεται ως βοηθός ψυχιάτρου και έχει υπό τη φροντίδα της έναν Γερμανό ασθενή, τον Χανς, ο οποίος πάσχει από αμνησία μετά την έκρηξη μιας νάρκης που πάτησε στην Αίγινα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Από τότε, ο ασθενής επαναλαμβάνει σκόρπιες λέξεις από τις οποίες τα παιδιά προσπαθούν να βγάλουν νόημα. Η αναζήτησή τους τα οδηγεί στη Βαγία και στο σπίτι της οικογένειαςΧαλδαίου, όπου έμενε ο Χανς στη διάρκεια του πολέμου. Όταν μαθαίνουν πως ο Χανς έχει κλέψει από την οικογένεια χρυσές λίρες, ξεκινούν την αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού, που τα οδηγεί σε συναρπαστικές περιπέτειες!

Μέχρι και σήμερα, το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, ενώ διδάσκεται και στα σχολεία (στο μάθημα της Φιλαναγνωσίας). Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε και σε μορφή graphicnovel, και πάλι από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε εικονογράφηση του Kanellos Cob. Παρότι αγαπήθηκε πολύ από τους μικρούς αναγνώστες και στο παρελθόν έγινε τηλεοπτική σειρά (ΕΡΤ, 1984), είναι η πρώτη φορά που το έργο ανεβαίνει στο θέατρο!

Συντελεστές

Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή

Σκηνοθέτης : Αθανασία Καλογιάννη

Θεατρική Διασκευή: Μαρία Σούμπερτ

Πρωτότυπη Μουσική-Συνθέτης-Σολίστ Ακορντεόν:  Ζωή Τηγανούρια

Ενορχηστρώσεις, Ηχητικά εφέ: Στέλιος Γενεράλης

Στίχοι: ΓιάνννηςΠαναγόπουλος Γιάννης Φιλίππου

Β΄Σκηνοθέτης: Γιάννης Παναγόπουλος

Σκηνογράφος/Videoart: Σάντυ Σιέμπου

Ενδυματολόγος: Ευγενία Βησσαρίου

Χορογραφίες: Βαγγέλης Πιτσιλός

Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης

Trailer: Κωνσταντίνος Θάνος

Επικοινωνία: Μάρθα Κοσκινά

Παίζουν (αλφαβητικά):

Ευγενία Βησσαρίου, Αλεξάνδρα Κολαΐτη, ΜέλανιΜαρχάινε, Νεφέλη Παπαδερού, Κωνσταντίνος Ρόδης, Γιάννης Φιλίππου

Διάρκεια: 90 λεπτά

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Θέατρο Κολοσσαίον

Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 150, Θεσσαλονίκη

Κυριακή 7 Μαΐου 2023, στις 11:30 και στις 14:30

Εισιτήρια:

Γενική Είσοδος: 12€

Φοιτητικό-Ανέργων-Παιδικό: 10€

 

ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ του Ν.Β. Γκόγκολ

στο Ράδιο Σίτυ

Μετά από δυο αποθεωτικές χρονιές με αλλεπάλληλα soldout, οι “Παίxτες” του Ν.Β. Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή, με τους Γιάννη Νιάρρο/Προμηθέα Αλειφερόπουλο, Βασίλη Μαγουλιώτη, Ηλία Μουλά, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, Γιώργος Τζαβάρα, Γιώργο Μπουκαούρη και guest star τον Θανάση Δήμου, έρχονται στην Θεσσαλονίκη. Ζωντανή μουσική, αφηνιασμένοι ρυθμοί και σκοτεινό χιούμορ σε μια παράσταση – οφθαλμαπάτη, μια φαρσοκωμωδία καταστάσεων, για την τέχνη της εξαπάτησης: Παράσταση ή πραγματικότητα, ηθοποιός ή ρόλος, θύτης ή θύμα, αλήθεια ή ψέμα, όλα συγχέονται και τελικά, το μόνο που μένει είναι το παιχνίδι. Η αδρεναλίνη της κομπίνας, η μαεστρία και η αρρώστια του τζόγου, η κάψα να εξαπατήσεις τους πάντες, αλλά να μην εξαπατηθείς εσύ ο ίδιος και η εμμονή του ανθρώπου για την επικράτηση απέναντι στον οποιονδήποτε «δίπλα», κυριεύουν την πένα του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ κάπου στο 1836, για να γράψει μια δαιμονισμένη μυστήρια κωμωδία, που ακούει στο όνομα «Οι παίχτες». Σ’ ένα απομακρυσμένο πανδοχείο της Ρωσίας, καταφτάνει ένας δεινός χαρτοπαίχτης, απατεώνας, και πλαστογράφος. Στόχος του, να βρει τα επόμενα θύματά του, και να τα «γδάρει». Αλλά δε θα είναι τόσο απλή υπόθεση. Στο ίδιο πανδοχείο διαμένουν δύο εξίσου δεινοί κομπιναδόροι, που γυρεύουν το ίδιο ακριβώς πράγμα με τον πρώτο: ένα λαχταριστό, αθώο και, φυσικά, κεφαλαιούχο θύμα. Οι δύο συναντούν τον ένα και σύντομα ενώνουν τις δυνάμεις τους, οδηγώντας την παράσταση σε ένα πανδαιμόνιο γεμάτο μπλόφες, ρίσκο, ανταγωνισμούς, συμμαχίες, εκπλήξεις κι ανατροπές, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν σιγά-σιγά όλοι οι παράξενοι ένοικοι που τριγυρνούν σ’ αυτό το μικρό και ήσυχο πανδοχείο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία – μετάφραση – διασκευή: Γιώργος Κουτλής

Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Μαγουλιώτης

Σκηνικά: Άρτεμις Φλέσσα

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Μουσική: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Χορογραφία: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιάκωβος Μηνδρινός

Φωτογραφίες – video: Χρήστος Συμεωνίδης

Παίζουν: Γιάννης Νιάρρος/Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ηλίας Μουλάς, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Γιώργος Τζαβάρας και Γιώργος Μπουκαούρης, guest star ο Θανάσης Δήμου.

Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟΧΩΡΟΣ

Παραστάσεις :

Τετάρτη : 8.00 μμ

Πέμπτη – Παρασκευή : 9.00 μμ

Σάββατο : 6.00 μμ & 9.00 μμ

Κυριακή : 8.00 μμ

Εισιτήρια:

25 € (Α ΖΩΝΗ), 20 € & 18 € (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων) 15 € (ΕΞΩΣΤΗΣ)

 

«ΠAPAΣKEYH & 13»
του Αντώνη Καλομοιράκη
Τετάρτη 24 Μαΐου στις 21:00
& Πέμπτη 25 Μαΐου στις 21:15
στο θέατρο Σοφούλη 

Ο Τρύφωνας είναι ένας βραβευμένος φυσικός. Εξηγεί τα πάντα με βάση τη λογική και την επιστήμη. Καταδικάζει κάθε άνθρωπο που πιστεύει σε ζώδια, σε προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Τι συμβαίνει όμως όταν συναντάει την Παρασκευή; Μια κομμώτρια τρελαμένη με τα ζώδια, προληπτική και το χειρότερο… η γιαγιά της είναι μάγισσα; Τι συμβαίνει όταν μαθαίνει ότι τη σκεπάζει μια κατάρα; Μια κατάρα που θα επηρεάσει άμεσα και τον ίδιο;

Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά)

Προπώληση εισιτηρίων: Κανονικό: 14 ευρώ, μειωμένο: 12 ευρώ (ΑΜΕΑ, Φοιτητικό, Ανέργων, Παιδικό έως 12 ετών)

Συντελεστές

Κείμενο: Αντώνης Καλομοιράκης

Σκηνοθεσία: Ευθύμης Χρήστου

Μουσική Επιμέλεια: Ars Artis

Σκηνικά: Τερέζα Καζιτόρη, Ευθύμης Χρήστου

Ενδυματολογία: Μαρία Καββαδία

Ηχοληψία – Ραδιοφωνικό σποτ: Άκης Μελής

Φωτογραφίες: Λευτέρης Γαϊτάνιος

Video: Στέλιος Καζιτόρης

Γραφιστικά: Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Στέλιος Καζιτόρης

Επικοινωνία – Δημ. Σχέσεις: Άντζυ Νομικού

Παίζουν:

Αντώνης Καλομοιράκης

Εύη Κολιούλη

Τερέζα Καζιτόρη

Χρήστος Ματσιαρόκος

Ξένη Βασιλάκη

Παραγωγή: LIFEWORKS PRODUCTIONS – ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΛΛΙΝΟΣ

Το Θέατρο Σοφούλη διαθέτει πρόσβαση για ΑμεΑ.

 

Η ομάδα θεάτρου Male di Luna παρουσιάζει το: ΧΑΟΣ

Βασισμένο σε διηγήματα του Λουίτζι Πιραντέλλο

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Ρουμελιώτης

5 – 14 Μαΐου 2023, στο Θέατρο Τ

Μετά από τη Μητέρα του Σκύλου του Παύλου Μάτεσι, η ομάδα θεάτρου Male Di Luna επιστρέφει στο Θέατρο Τ και μας μεταφέρει στη Σικελία του νομπελίστα Λουίτζι Πιραντέλλο, μέσα από μια πρωτότυπη θεατρική διασκευή διηγημάτων του που εξερευνούν το δράμα της καθημερινής ζωής μέσα στο χάος που περιβάλλει τη ζωή μας. Πόσες φορές, αλήθεια, δεν έχουμε καθίσει παρέα με φίλους γύρω από ένα τραπέζι συζητώντας για το ΧΑΟΣ που επικρατεί παντού γύρω μας; Το ΧΑΟΣ στην πολιτική και την οικονομία, το ΧΑΟΣ στον πολιτισμό και την κοινωνία, το ΧΑΟΣ στις ανθρώπινες σχέσεις. Στην παράσταση της ομάδας Male di Luna, πέντε αεικίνητοι ηθοποιοί ζωντανεύουν τις γλυκόπικρες ιστορίες του Πιραντέλλο, ιστορίες απλών ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε καταστάσεις καθημερινού παραλογισμού. Αντιμέτωποι με συνθήκες όπου το πραγματικό σμίγει με το παράλογο, καθώς η ηθική συγκρούεται με τη λογική και το απρόβλεπτο της ανθρώπινης συμπεριφοράς, οι ήρωες του Πιραντέλλο αγωνίζονται να βάλουν σε τάξη το μικρό τους σύμπαν, να δώσουν σχήμα και μορφή στο χάος που περιβάλλει τη ζωή τους, άλλοτε με το γέλιο κι άλλοτε με το δάκρυ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενα: Λουίτζι Πιραντέλλο

Σκηνοθεσία / Δραματουργική επεξεργασία: Σωτήρης Ρουμελιώτης

Σκηνικά / Κοστούμια: Νίκη Αγγελίδου

Μουσική / Ηχητικά εφέ: Γιώργος Χρυσικός

Σχεδιασμός φωτισμών: Σωτήρης Ρουμελιώτης

Γραφιστικός σχεδιασμός: Χριστίνα Ελευθεριάδου

Φωτογραφίες: Κυριάκος Παπαστεργίου

Υπεύθυνη προβολής: Λία Κεσοπούλου

Οργάνωση παραγωγής: Νικολίνα Τσιμίνου

Παραγωγή: Male di Luna

Εκτέλεση παραγωγής: Θέατρο Τ

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

Πάνος Κεφαλούρος

Γιάννης Μονοκρούσος

Ανδρομάχη Μπάρδη

Άννα Ρίζου

Σωτήρης Ρουμελιώτης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χώρος: Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη

Πρεμιέρα: Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 στις 21:30

Παραστάσεις: Έως 14 Μαΐου 2023, κάθε Παρασκευή στις 21:30, Σάββατο στις 21:00 και

Κυριακή στις 20:00

Διάρκεια παράστασης: 90’

Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό | 10€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑμεΑ, & πολυτέκνων) 5€ σπουδαστών θεάτρου & ηθοποιών

Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr (https://www.viva.gr/tickets/theater/xaos/)

Πληροφορίες / Κρατήσεις: 2310 854 333

Προσβασιμότητα: Το Θέατρο Τ είναι προσβάσιμο σε αναπηρικά αμαξίδια.

“Κάποιος να με προσέχει”

(Someone who’ll watch over me)

του Frank McGuinness

Νέες παραστάσεις 12-14 Μαΐου 2023

                                                 στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

Μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων στην Αθήνα, το συναρπαστικό έργο του Frank Mc Guinness Κάποιος να με προσέχει (Someone who’ll watch over me), επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, από 12 έως 14 Μαΐου 2023, σε παραγωγή του Θεάτρου Αυλαία και σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Ερμηνεύουν ο Αντίνοος Αλμπάνης, ο Δημήτρης Μάριζας και ο Πήτερ Ράντλ. Το έργο, βασισμένο σε αληθινή ιστορία, μιλά για τρεις ομήρους (έναν Άγγλο, έναν Ιρλανδό κι έναν Αμερικανό) που είναι έγκλειστοι σ’ ένα κελί στο Λίβανο, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών – απαγωγέων τους. Η προσπάθειά τους ν’ αντέξουν τις κακουχίες και την αγωνία του θανάτου εκδηλώνεται με δαιμονικό χιούμορ ή «παιχνίδια» διαφυγής. Μέσα από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις, οι τρεις τους θα αγαπήσουν ο ένας τον άλλο και θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν. Το Κάποιος να με προσέχει διαδραματίζεται στο Λίβανο, την εποχή που τρομοκράτες και επαναστατικές ομάδες έκαναν τυχαίες και αιφνίδιες απαγωγές. Στην έναρξη του έργου βλέπουμε τον Ιρλανδό (Αντίνοος Αλμπάνης) και τον Αμερικανό (Πήτερ Ραντλ) στο κελί και αργότερα φέρνουν και τον Άγγλο (Δημήτρης Μάριζας). Ο Frank McGuinness περιγράφει τους μηχανισμούς που υιοθετούν για να αντέξουν την πλήξη του ατέρμονου εγκλωβισμού τους, τη φιλία και την εξάρτηση που αναπτύσσεται μεταξύ τους, τον τρόπο που και οι τρεις συμπεριφέρονται σαν μητέρα και πατέρας μαζί για τους άλλους, καθώς και τη συνταραχτική πραγματικότητα όταν ο αναπόφευκτος χωρισμός θα έρθει.«Θέλω το έργο μου να μιλήσει για το πώς τα ανθρώπινα όντα αντέχουν κάτω από φριχτές συνθήκες», λέει ο Φρανκ Μακγκίνες στο πιο πρόσφατο ανέβασμα του έργου στο Λονδίνο. «Αν και αληθινά τραυματικές και απειλητικές για τη ζωή τους, οι συνθήκες αυτές μπορούν να γίνουν κατανοητές ως προς τη φύση του κτήνους.

Συντελεστές

Μετάφραση: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Σκηνικά- Κοστούμια: Μαίρη Τσαγκάρη

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Παραγωγή: Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

Επικοινωνία: Γιάννης Δαλάκας

Ερμηνεία:

Αντίνοος Αλμπάνης

Δημήτρης Μάριζας

Πήτερ Ραντλ

Πληροφορίες

www.avlaiatheater.gr

Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ: Τσιμισκή 136, (Πλατεία ΧΑΝΘ)

Τηλέφωνο: 2310 230013

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, 21:00

Σάββατο 13 Μαΐου 2023, 18:00 & 21:00

Κυριακή 14 Μαΐου 2023, 18:00 & 21:00

Εισιτήρια:18€ κανονικό, 16€ φοιτητικό, ανέργων

Διάρκεια: 100 λεπτά

 

“Η Αναρχική” του David Mamet

στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ,

8 – 10 Μαΐου

Το έργο «Η Αναρχική» του David Mamet παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012 στο Broadway της Νέας Υόρκης και πυροδότησε αμφιλεγόμενες αντιδράσεις από κοινό και κριτικούς, ίσως λόγω των αιρετικών θεμάτων με τα οποία επιλέγει ο συγγραφέας να καταπιαστεί. Ο Mamet αφορμάται από τα πραγματικά γεγονότα που έπληξαν την Αμερική τη δεκαετία του ’70, με την δράση της επαναστατικής οργάνωσης Weather Underground και την ληστεία του Brink η οποία κατέληξε στον θάνατο δύο αστυνομικών. Χρησιμοποιώντας ως αφετηρία τα αιματηρά γεγονότα, ο Mamet ξεδιπλώνει την προβληματική του πάνω στην βία που προκύπτει με την ενηλικίωση των πολιτικών μας συνειδήσεων και από την στιγμή εκείνη που ερχόμαστε κατά πρόσωπο με το πολιτικά παράλογο.

Ο συγγραφέας αντιπαραβάλλει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες γυναίκες, σύμβολα δύο εκ διαμέτρου αντίθετων ιδεολογιών: η Ανν αντιπρόσωπος του κράτους, η Κάθι ηγετική μορφή μιας αντιεξουσιαστικής οργάνωσης. Τα ερωτήματα που εγείρονται από την συνύπαρξη ενός τέτοιου δίπολου είναι τόσο ουσιαστικά αλλά και τόσο περίπλοκα που δύσκολα θα τα έθετε στις μέρες μας κανείς δημόσια. Σε τι διαφέρει η βία που ασκεί το κράτος από την βία μιας επανάστασης; Οφείλει μια νέα γενιά να υποτάσσεται ή να επαναστατεί; Η εξουσία που διαχειρίζεται το κράτος είναι διάφορη από την εξουσία που διαχειρίζονται εκείνοι που επαναστατούν; Στην σύγχρονή μας πραγματικότητα που συχνά σπεύδουμε να χωριστούμε στα δύο και να συστρατευθούμε με τους μεν ή τους δε, να υποστηρίξουμε με πάθος ή να κατακεραυνώσουμε, ο Mamet σέβεται το κοινό του και προσδοκά από αυτό το μέγιστο: να μην απαντήσει και απλώς να σκεφτεί.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Φαχούρι, Όλγα Καπαγιορίδου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύα Μοσχολιδάκη

Ηθοποιοί: Κατερίνα Φαχούρι, Όλγα Καπαγιορίδου

Μετάφραση από τα αγγλικά: Μαριλού Ταμβάκη

Πρωτότυπος ήχος: Γιώργος Καραμανλής

Παραγωγή: Omikron3 και D’art – The Art Society

Φωτογράφος Αφίσας: Βλαδίμηρος Γιαννακάκος

Φωτογραφίες: Νάσια Τσιάμα

Πληροφορίες

Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ: Τσιμισκή 136, (Πλατεία ΧΑΝΘ)

Τηλέφωνο: 2310 230013

Τζον Μπάκαν

Τα 39 Σκαλοπάτια

Κωμική θεατρική μεταφορά της κλασικής ταινίας 

του Άλφρεντ Χίτσκοκ!

στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ 

29, 30, 31 Μαΐου

Σκηνοθεσία: Αννέτα Παπαθανασίου

«Τα 39 Σκαλοπάτια», η κωμική θεατρική μεταφορά της κλασικής ομότιτλης ταινίας του Άλφρεντ Χίτσκοκ, στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ στις 29, 30, 31 Μαΐου.

Τέσσερις ηθοποιοί ερμηνεύουν 100 διαφορετικούς χαρακτήρες προσπαθώντας να λύσουν το μυστήριο μιας δολοφονίας, με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα. 

Μια ξεχωριστή σάτιρα, μια ιστορία κατασκοπείας με στοιχεία μυστηρίου, χιούμορ, ρομαντισμού και περιπέτειας. Ένα αστυνομικό έργο για τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο, που αποτελεί πλέον παράδοση στο θέατρο Eliart. 

Ολόκληρη η ταινία του Χίτσκοκ μεταφέρεται με εντυπωσιακό τρόπο στη σκηνή και στηρίζεται στην ευρηματικότητα, τους αυτοσχεδιασμούς και την υποκριτική των ηθοποιών, που πρέπει να υποδυθούν τους 100 ρόλους.

Ένας γοητευτικός άντρας με βαρετή ζωή συναντά μια μυστηριώδη γυναίκα που λέει ότι είναι κατάσκοπος. Εκείνη δολοφονείται στο σπίτι του και αυτός προσπαθεί να διαφύγει από την κατηγορία ότι την σκότωσε. Ενώ προσπαθεί με απελπισμένο τρόπο να αποδείξει ότι είναι αθώος και συγχρόνως να ανακαλύψει την πραγματική ταυτότητα του δολοφόνου, μπλέκεται σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες. 

Το έργο γραμμένο ως μυθιστόρημα αρχικά από τον Τζον Μπάκαν (1915), μεταφέρθηκε στην οθόνη από τον Αλφρεντ Χίτσκοκ (1935) με την άδεια της ITV Global Entertainment LTD, ενώ η σύγχρονη θεατρική μεταφορά έγινε από τον Πάτρικ Μπάρλοου (2005), βασισμένη σε μία πρωτότυπη ιδέα των Simon Corble και Nobby Dimon. 

Έχει βραβευτεί με το βραβείο Laurence Olivier για την καλύτερη νέα κωμωδία (2007), έχει κερδίσει  to Drama Desk Award, το βραβείο Molière για την καλύτερη κωμωδία στη Γαλλία και δύο βραβεία Τόνυ.

 

Συγγραφέας: Τζον Μπάκαν

Θεατρική Διασκευή: Πάτρικ Μπάρλοου

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Αννέτα Παπαθανασίου

Ηθοποιοί: Σαράντος Γεωγλερής, Χριστόφορος Μπαρμπαγιάννης, Στυλιανή Κλείδωνα, Στάθης Λαγκάδας

Σκηνικά – Κοστούμια: Ομάδα Ορίζοντας – Δέσποινα Βολίδη

Χορογραφία – Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού

Μουσική επιμέλεια: Μαρία Χριστίνα Κριθαρά, Εύη Γιαννακοπούλου 

Φωτισμοί: Θανάσης Ρουμελιώτης

Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαννακόπουλος, Γιώργος Κρίκος

Κατασκευές: Χρήστος Ξενιτόπουλος – Ολυμπία Μπασκλαβάνη

Παραγωγή: Θεατρική Εταιρία Ορίζοντας 

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ

Δευτέρα 29 Μαϊου 21:00

Τρίτη 30 Μαϊου στις 21:00

Τετάρτη 31 Μαϊου 19:00 & 21:15

Διάρκεια  90’

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 13 ευρώ για φοιτητές, ανέργους, 

https://www.viva.gr/tickets/theater/ta-39-skalopatia

 

Related stories

Ραντεβού στα λουλουδάδικα: Σε αυτή τη γειτονιά, είναι όλα ανθισμένα

γράφει η Έλλη Πελίτη/ Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου "Κρύβομαι μες στο...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Στέφανος Σκαρλακίδης

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Το Challengers αποτελεί την καλύτερη επιλογή στις αίθουσες αυτή την περίοδο που διανύουμε

γράφει ο Γιώργος Δημητρόπουλος CHALLENGERS (2024) του Λούκα Γκουαντανίνο Διάρκεια: 132’ Η...

Αφιερώματα στον Ελληνικό Κινηματογράφο

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Με αφορμή τοπικές προβολές και αφιερώματα,...

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...