HomeUrbanitiesLive stagesΗ πολυμελής μπάντα “Αγία Φανφάρα” έρχεται στο...

Η πολυμελής μπάντα “Αγία Φανφάρα” έρχεται στο Balkan Festival για Βαλκανικούς Ψαλμούς και Τσιγγάνικες Δεήσεις!

Το Φεστιβάλ που σύστησε στο κοινό την Βαλκανική κουλτούρα, ανανεώνει το ραντεβού του με το κοινό της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024. Ένα ταξίδι στη βαλκανική χερσόνησο με ήχους, γεύσεις και εικόνες που αναδεικνύουν τις κοινές ρίζες και παραδόσεις των βαλκανικών χωρών μέσα από τη σύγχρονη ματιά νέων καλλιτεχνών.
Στην 11η διοργάνωση του Balkan Fest το κοινό θα απολαύσει μουσικά σχήματα όπως οι “Κούπες” και οι “Plastic Skankster” από τη Γερμανία που παντρεύουν τον παραδοσιακό ήχο με στοιχεία της ροκ και ska μουσικής σκηνής.
Tο πολυφωνικό συγκρότημα “Κατά Φωνή” θα μας μαγέψει ενισχύοντας τη διονυσιακή ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φωνές τους. Η πολυμελής μπάντα “Αγία Φανφάρα” θα δημιουργήσει ένα σκηνικό βγαλμένο από γλέντι στο δρόμο και μας συστήνονται πριν ανέβουν στη σκηνή του WE.
Το βαλκανικό σκηνικό ολοκληρώνεται στην αυλή, όπου θα στηθεί ένα υπαίθριο γλέντι με φωτιές, μουσική από μπάντες δρόμου και balkan street food.

Πείτε μας λίγα λόγια για το μουσικό σχήμα Αγία Φανφάρα. Συστηθείτε μας. Είμαστε μια αδελφότητα πιστών της Χαλκοδοξίας που το 2016 αποφασίσαμε να διαδώσουμε την πίστη μας στους δρόμους της Αθήνας, δημιουργώντας τη μουσική κολεκτίβα Αγία Φανφάρα. Στην πραγματικότητα η μπάντα δημιουργήθηκε για να καλύψει την ανάγκη μας για το είδος μουσικοχορευτικού διονυσιασμού που μπορούν μόνο τα χάλκινα να προσφέρουν. Επειδή στην Αθήνα εκείνη την εποχή –σε αντίθεση με τη Βόρεια Ελλάδα– δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο με αυτό που φαντασιωνόμασταν, αποφασίσαμε ότι ο μόνος δρόμος ήταν να το δημιουργήσουμε μόνοι μας. Από τότε, με επιμονή, υπομονή και πίστη στην Αγία μας, η ομάδα σιγά σιγά μεγάλωσε, τα όργανα πλήθυναν, κούρδισαν, συντονίστηκαν και φτάσαμε να είμαστε κάπου 25 νοματαίοι. Λειτουργούμε ισότιμα και συλλογικά, ο μαέστρος μας είναι ένα λούτρινο γαϊδουράκι και μοιραζόμαστε εξίσου τις χαρές και τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Και ψοφάμε για γλέντια!

Τι σας ήρθε στο μυαλό όταν πρωτοακούσατε την πρόταση να συμμετέχετε στο Balkan fest; Ενθουσιαστήκαμε φυσικά, καθώς θα έχουμε την ευκαιρία να ξανάρθουμε στη Θεσσαλονίκη και να συναντήσουμε ομόδοξους χαλκολάτρεις για να γιορτάσουμε παρέα. Ανυπομονούμε επίσης να ακούσουμε τις άλλες μπάντες που συμμετέχουν (Κούπες, Plastic Skankster και Κατά Φωνή). Είμαστε σίγουροι ότι θα είναι μια πολύ ωραία συναυλία!

Έχετε παίξει στο παρελθόν στη Θεσσαλονίκη; Έχουμε έρθει άλλες δύο φορές, έχουμε παίξει σε ένα γάμο, στη συναυλία αλληλεγγύης για τους απεργούς της Μαλαματίνα πέρσι στο Καυτατζόγλειο και φυσικά στο δρόμο.

Τι σημαίνει για εσάς Βαλκάνια και βαλκανικός πολιτισμός; Ήχους από χάλκινα στις 5 το πρωί, Rakija, Κεμπάπ, αδελφοσύνη και σουρεαλιστικές στιγμές βγαλμένες από ταινίες του Κουστουρίτσα!

Τι έχουμε να περιμένουμε από εσάς στο live του Balkan Festival; 22+ άτομα με πνευστά και κρουστά όργανα θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό παίζοντας παραδοσιακούς Ύμνους, Βαλκανικούς Ψαλμούς και Τσιγγάνικες Δεήσεις! Θεωρούμε πολύ σημαντικό το ότι υπάρχουν μουσικά φεστιβάλ στην Ελλάδα όπως το Balkan festival που ασχολούνται με την βαλκανική μουσική και ανυπομονούμε να ζήσουμε ένα αξέχαστο γλέντι!

Μπορεί ένα μουσικό φεστιβάλ να φέρει κοντά λαούς και διαφορετικούς πολιτισμούς; Με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται; (μοιραστείτε τυχόν εμπειρίες σας από άλλα φεστιβάλ) Η μουσική είναι η κοινή μας γλώσσα. Ειδικά οι άνθρωποι που ζούμε στα Βαλκάνια, ανεξάρτητα από πού ερχόμαστε και τι αναγράφεται στην ταυτότητά μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά κοινά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα μοιραζόμαστε και πολλές κοινές πολιτισμικές αναφορές. Όποτε έχει τύχει να παίξουμε στα ίδια μέρη ή και να τζαμάρουμε με άλλες μπάντες από τα Βαλκάνια –όπως, για παράδειγμα, στα Ραγκουτσάρια– βλέπουμε ότι δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να καταλάβουμε ο ένας την άλλη. Βάζει κάποιος το ρυθμό, άλλη παίζει μια φράση, άλλος τραγουδάει, σουφρώνουμε τα χείλη μας με τον ίδιο τρόπο όταν πρήζονται από το φύσημα. Συνεννοούμαστε μέσω της κοινής εμπειρίας και αυτό είναι κάτι υπέροχο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας επαγγελματικά σχέδια;

Μόλις ολοκληρωθεί η μίνι καρναβαλική περιοδεία μας θα αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για το Festival des Fanfares, που θα πραγματοποιηθεί στο Μονπελιέ της Γαλλίας στο τέλος του Μάη. Πρόκειται για ένα σπουδαίο φεστιβάλ που γίνεται από το 1996 και στο οποίο συμμετέχουν κάπου 25 φανφάρες από διάφορες χώρες, ανάμεσα τους φέτος και εμείς! Ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε αναζήτηση για το νέο μας Ναό στην Αθήνα, όπου φιλοδοξούμε να χωρέσουμε όλα τα όνειρά μας, και στην πραγματικότητα να στήσουμε ΤΕΡΑΣΤΙΑ γλέντια.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από τη μουσική σας; ΠΑΙΧΤΕ ΧΑΛΚ και αγαπάτε

Βalkan Fest 2024 | Παρασκευή 15 Μαρτίου | Πολυχώρος WE
Προπώληση 10€ σε WE & ticketmaster ( https://t.ly/dji_C )

Related stories

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Μέσω ανάρτησης στα social media ο Σταμάτης Κραουνάκης γνωστοποίησε...

Οι ταινίες της εβδομάδας 02.05-08.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Άνοιξαν την πόρτα οι θεατές επιτέλους...

Ημέρα Ελευθεροτυπίας και Σινεμά

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου γιορτάζουμε...

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...