HomeUrbanitiesMπουζούκια μπορεί, σουβλάκια σίγουρα ναι: H παράδοση...

Mπουζούκια μπορεί, σουβλάκια σίγουρα ναι: H παράδοση του Ζυγού που μας ενώνει

της Αγγελικής Παρασχά/Φωτογραφίες Μαρία Ευσταθιάδου

Στην δυτική Θεσσαλονίκη οι άνθρωποι μοιράζονται μυστικά. Όχι τίποτα δακρύβρεχτες ιστορίες, απλά υπάρχει ένας κοινός κώδικας. Ξέρουν.

Η ιστορία είναι γνωστή. Μπουζουξίδικο, ή σκυλάδικο όπως τα αποκαλούσαν τότε, στην προέκταση της οδού Λαγκαδά. Ένα μαγαζί τόσο αυθεντικό που ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης επέλεξε να γυρίσει σκηνές από την ταινία ‘Όλα είναι δρόμος’ εκεί.

Ηλία ρίχ’το! Πέρασαν τα χρόνια, ο δρόμος μπροστά στο μαγαζί άνοιξε και φωτίστηκε. Δεν ήταν πια underground, ήρθε και η κρίση και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Το μαγαζί εκτός των άλλων ήταν γνωστό γιατί σέρβιρε σουβλάκια.

Ουίσκι, σουβλάκια, λουλούδια. Ακούγεται τέλειο. Ο κ. Παύλος ,ο άνθρωπος που έψηνε και σέρβιρε τα σουβλάκια σε αυτό το ιστορικό μαγαζί πήγε λίγο παρακάτω. Κράτησε το όνομα, σήμα κατατεθέν, σε ένα χώρο μικρό που τα πρώτα χρόνια λειτουργούσε μόνο νύχτα σερβίροντας σουβλάκια μέχρι τις πρωινές ώρες. Τώρα πια έχει κανονικό ωράριο.

Το μεσημέρι θα δεις ανθρώπους με ρούχα από την οικοδομή, παιδιά με σχολικές τσάντες αλλά και ανθρώπους που έρχονται από την άλλη μεριά της πόλης να περιμένουν στην ουρά για ένα σουβλάκι. Πάντα υπάρχει ουρά. Τίποτα δεν σε ξενίζει μέσα στο χώρο. Όλα είναι όπως πρέπει να είναι. Ακόμη και η λαϊκή μουσική που παίζει δυνατά μερικές φορές. Οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί. Με ζεστό χαμόγελο. Μια τεράστια σχάρα γεμάτη συνεχώς πέρα ως πέρα, φρέσκια ντομάτα και κρεμμύδι στα μπολ τους. Σουβλάκι, παντσέτα, σουτζουκάκι. Φρέσκο ψωμί και πίτα. Αλοιφές και μπούκοβο. Αληθινό comfort food.

 

 

 

Σουβλάκια Ζυγός. Λαγκαδά, Σταυρούπολη τηλ. 231060736

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...