Μέρες πριν, η πόλη μύριζε παράξενα. Το έλεγαν όλοι στις γειτονιές, στην αγορά και στα λουτρά. Το έλεγαν στους καμαροσκέπαστους, μεγάλους δρόμους και στα στενά. Κανείς δεν ήξερε να πει από πού είχε έρθει εκείνη η μυρωδιά, κανείς δεν έβρισκε τις λέξεις να την περιγράψει. Το μόνο που ήξερε -μα και για εκείνο ακόμη δεν ήταν σίγουρος- ήταν πως τον έκανε να σκέφτεται το αίμα. Γιατί σαν έκανες να πεις τι ήταν εκείνη τη μυρωδιά, ξέχναγες με τι έμοιαζε. Σαν έκανες να τη συζητήσεις με τον διπλανό σου, εκείνη χάνονταν. Σε λίγο ολόκληρη η πόλη συζητούσε για ένα φάντασμα.
Και όπως όλα τα φαντάσματα, η μυρωδιά δεν ήξερε από πόρτες, πέτρινους τοίχους, δεν σταματούσε σε πύλες και μάνταλα. Κι έτσι, γρήγορα τρύπωσε παντού. Κύκλωσε την πόλη, την πήρε αγκαλιά και την έσφιξε στην πένθιμη μέγγενή της. Μέχρι που η πόλη συνήθισε την πνιγηρότητα. Ξέχασε τη μυρωδιά. Σύντομα ξέχασε να μυρίζει. Και τότε ήρθαν από τα τείχη εκείνοι.
Το 904 Σαρακηνοί πειρατές φτάνουν στα τείχη της Θεσσαλονίκης. Είναι υπό την καθοδήγηση του αποστάτη Λέοντα του Τριπολίτη, ο οποίος αποπλέει από τη Συρία με αρχικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη, αλλά στη συνέχεια αλλάζει κατεύθυνση, καθώς αποθαρρύνεται από την ισχυρή άμυνα της πόλης. Η Θεσσαλονίκη, αντίθετα, έχει ελλιπώς συντηρημένα τείχη και απροετοίμαστο ναυτικό, το οποίο αιφνιδιάζεται.
Οι Σαρακηνοί αγκυροβολούν στον Κελλάριο Όρμο (ανατολικά του σημερινού Μεγάρου Μουσικής) στις 29 Ιουλίου και ξεκινούν να προσβάλλουν τα θαλασσινά τείχη. Μετά από 3 ημέρες πολιορκίας η άμυνα υποχωρεί. Ακολουθεί η άλωση της πόλης και ένα δεκαήμερο ανελέητης σφαγής και λεηλασίας. Οι κάτοικοι συνωστίζονται στις δυτικές πύλες αλλά συναντούν τον θάνατο αντί για τη σωτηρία. Όσοι καταφέρνουν να σωθούν, το κάνουν πηδώντας από τα δυτικά θαλάσσια τείχη. Αιχμαλωτίζονται 60 πλοία και 22.000 πολίτες, νέοι στην πλειονότητά τους. Μετά την άλωση, οι πειρατές αποχωρούν μαζί με τους αιχμαλώτους, οι οποίοι μεταφέρονται κάτω από άθλιες συνθήκες. Πολλοί από αυτούς αργότερα ανταλλάσσονται με μουσουλμάνους αιχμαλώτους.
Οι εικόνες από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας