HomeCinemaΌταν ο Michael Moore προοικονομούσε τον Τραμπ

Όταν ο Michael Moore προοικονομούσε τον Τραμπ

Από το Γιώργο Καρακασίδη

Το 1995, επτά χρόνια πριν κάνει το παγκόσμιο breakthrough με το ντοκιμαντέρ ‘Bοwling for Columbine’, ο Michael Moore αποδείχθηκε προφητικός όσον αφορά το θέμα προσάρτησης του Καναδά στις Η.Π.Α. Στο ‘Canadian Bacon’ με τον μακαρίτη John Candy, έφτιαξε μια (τελικά όχι τόσο φαντασιακή) σάτιρα, όπου η Αμερική, ελλείψει κομμουνιστικού κινδύνου μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, προσπαθεί να δημιουργήσει επεισόδιο με τον Καναδά. Καθώς τα εργοστάσια της οπλοβιομηχανίας της κλείνουν, η δημοτικότητα των κυβερνώντων καταποντίζεται, οπότε οι τελευταίοι σκαρφίζονται μια πολεμική σύρραξη με τους ανυποψίαστους  γείτονες τους. Χαρακτηριστικά σε μια σκηνή της ταινίας, ο Καναδάς αναφέρεται ως 51η πολιτεία, όπως ακριβώς τον αποκάλεσε πρόσφατα και ο Τραμπ.

Το θέμα ‘αντιπαλότητας’ με τον Καναδά δεν είχε ξεφύγει ούτε από τα σατυρικά πυρά του South Park το 1999 με το τραγούδι ‘Blame Canada’ στο Bigger, Longer & Uncut. Μάλιστα ο ένας εκ των δύο δημιουργών, Matt Stone, εμφανίστηκε στο  ντοκιμαντέρ του Moore για το Columbine, καθώς ζούσε στην πόλη του σχολείου, όπου είχε γίνει το περιβόητο μακελειό. 2.000 χιλιόμετρα ανατολικά του Columbine βρίσκεται το Detroit από το οποίο εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς, στην απέναντι όχθη του ποταμού, το Windsor του Καναδά. Αυτή, όμως, η τόσο μικρή γεωγραφική απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι δυσανάλογη της πολιτισμικής, καθώς στο Detroit η εγκληματικότητα είναι από τις πιο υψηλές στις Η.Π.Α. ενώ στο Windsor οι κάτοικοι μπορεί ακόμα και να ξεχάσουν να κλειδώσουν τις πόρτες των σπιτιών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεώρηση μιας χώρας ως 51ης πολιτείας των Η.Π.Α. είχε γίνει ξανά στο παρελθόν με το τραγούδι ’51st State’ των New Model Army το 1986. Με τη διαφορά ότι οι Post – punkers δεν αναφέρονταν τότε στον Καναδά, αλλά στην πατρίδα τους Βρετανία, καταδεικνύοντας την ειρωνεία ότι η μαμά πατρίδα των πρώτων αποίκων της Αμερικής κατέληξε τελικά να γίνει η ίδια αποικία.

Το ερώτημα τώρα είναι αν ο πλανητάρχης θεωρεί μια γειτονική χώρα (σε πολλά ίσως ανώτερη από τη δική του) δυνητικό μέλος των Η.Π.Α., τότε μήπως ο μέσος πολίτης που τον ψηφίζει βλέπει την ίδια χώρα αποκλειστικά και μόνο ως πηγή προέλευσης ενός συστατικού για το burger του και τίποτε άλλο; Αυτό του Canadian Bacon

Related stories

Γιατί στη Βόρεια Ελλάδα τη Μ. Πέμπτη κρεμάμε κόκκινο πανί στα μπαλκόνια;

Το «κοκκινοπεφτιάτικο» και όλα τα πασχαλινά έθιμα που συνδέονται...

Μόλις 3 νέες ταινίες στις αίθουσες λόγω Πάσχα

Οι ταινίες της εβδομάδας 17-23/04/2025 Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ευτυχώς για...

«Φύγε όπως είσαι»: Η μέρα που ο Φίνος έδιωξε την Αλίκη από το γραφείο του

Άγνωστες ιστορίες και παρασκήνια από τη χρυσή εποχή του...

Η ταινία-φαινόμενο με 3 Όσκαρ που ήρθε στο Ertflix θα σε γεμίσει αισιοδοξία

Πρόκειται για μια ταινία που δεν χωράει εύκολα σε...