Οι αρτοποιοί του νομού Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται να ζυμώσουν περισσότερους από 500.000 κιλά βασιλόπιτας για την Πρωτοχρονιά, ενώ ήδη έχουν μπει δυναμικά στο κλίμα των εορτών με την παραγωγή εκατοντάδων χιλιάδων κιλών μελομακάρονων και κουραμπιέδων. Όπως δηλώνει η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια, οι καταναλωτές φέτος αγοράζουν περισσότερα σε σύγκριση με πέρυσι.
Αναφορικά με τις τιμές, η κα Κουκουμέρια εξηγεί ότι παραμένουν σταθερές ή αυξάνονται το πολύ κατά ένα ευρώ ανά κιλό σε σχέση με πέρυσι, παρά τις σημαντικές ανατιμήσεις που αντιμετωπίζουν οι αρτοποιοί. Οι πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί έως και 30%, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το βούτυρο που ανέβηκε από 9 σε 12,90 ευρώ/κιλό, η ζάχαρη από 60 λεπτά σε 78 λεπτά/κιλό και η σοκολάτα που διπλασιάστηκε από 6 σε 12 ευρώ/κιλό. Παράλληλα, το κόστος της ενέργειας παραμένει τεράστιο βάρος, με πολλούς αρτοποιούς να βρίσκονται στα όριά τους, ενώ ήδη 40 φούρνοι έχουν κλείσει από την αρχή του 2024.
Οι τιμές για τα εορταστικά γλυκίσματα κυμαίνονται φέτος από 13-16 ευρώ/κιλό για τα μελομακάρονα, 16-19 ευρώ/κιλό για τους κουραμπιέδες και 13-18 ευρώ/κιλό για τη βασιλόπιτα. Η κα Κουκουμέρια υπογραμμίζει ότι οι καταναλωτές δείχνουν κατανόηση στις δικαιολογημένες αυξήσεις, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικροεπιχειρηματίες.
Καλεί τους καταναλωτές να στηρίξουν τους φούρνους της γειτονιάς τους, όπου διασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων, παρά τις προκλήσεις. «Για εμάς, η εορταστική περίοδος είναι μια ευκαιρία να καλύψουμε τα κενά μας και να συνεχίσουμε να υπάρχουμε», σημειώνει χαρακτηριστικά.