Σκαρφαλωμένη σε μια κατάφυτη πλαγιά του Πάικου, η Κούπα, στα 700 μέτρα υψόμετρο, ετοιμάζεται να υποδεχτεί την άνοιξη (όπου είναι και η καλύτερη στιγμή να την επισκεφθείς – μόλις τα δέντρα γεμίσουν πράσινα φύλλα).
Υπολόγισε πως βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από την Αξιούπολη και 6 χιλιόμετρα μετά το Σκρα, ξεπροβάλλει μέσα από ένα τοπίο που έχει μέσα του εικόνες με τα νερά των πηγών και των ρυακιών. Καταρράκτες πέφτουν στις απόκρημνες ρεματιές, σχηματίζοντας λίμνες που αντανακλούν τον ουρανό. Ο τόπος αναδίδει την αύρα του ανεξερεύνητου, με έναν υδροβιότοπο που μαγεύει όποιον θέλει να κάνει τις πρώτες ανοιξιάτικες εξορμήσεις.
Η ιστορία της Κούπας χάνεται στα βάθη των αιώνων, με τα ίχνη της να διαγράφονται σε σημαντικά ευρήματα και αναφορές. Από την περίοδο της Τουρκοκρατίας έως τη σύγχρονη εποχή, το χωριό κρατά ζωντανή τη μνήμη του, με τη ζωή του να είναι άρρηκτα δεμένη με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την καλλιέργεια μεταξοσκωλήκων. Οι κάτοικοί της, Βλάχοι στην καταγωγή, δεν εγκατέλειψαν ποτέ τις ρίζες τους. Τα ήθη, τα έθιμα και η γλώσσα τους αντηχούν ακόμη στα σοκάκια και στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Και φυσικά, οι περίφημοι καταρράκτες ανάμεσα στο Σκρα και την Κούπα αποτελούν έναν παράδεισο για τους λάτρεις της φύσης.
Α και όταν πεινάσεις, πέρνα από την… “Ωραία Κούπα” για μεζέδες!
Όποιος φτάσει ως εδώ, δεν μένει μόνο στο χωριό. Θα πάει ως και τα γειτονικά χωριά, όπως το Σκρα, ο Αρχάγγελος και τα Μεγάλα Λιβάδια, εξερευνά τις παρθένες διαδρομές του Πάικου και αφήνεται στη μαγεία μιας γης που παραμένει αγνή, έτοιμη να αφηγηθεί τις δικές της ιστορίες σε όσους ξέρουν να ακούσουν.