HomeUrbanitiesΤο Χριστουγεννιάτικο Μενού του Ζύθου είναι ό,τι...

Το Χριστουγεννιάτικο Μενού του Ζύθου είναι ό,τι καλύτερο θα γευτείς αυτές τις γιορτές

φωτογραφίες: Nekti

Από το 1908 το «καφέ Ντορέ»,-το παλαιότερο εν ζωή στέκι της πόλης-, με ιδρυτή τον αυστριακό Αλφρέδο Μορατόρι, λειτουργεί σαν ένας ζωντανός θρύλος, αποτελώντας σημείο συνάντησης του καλλιτεχνικού πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου. Ιστορικές προσωπικότητες που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα όπως ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, η βασιλική οικογένεια και κατά καιρούς διάφορα πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδος ήταν συχνοί επισκέπτες του ιστορικού καφέ.

Το 1993, μετά από παρότρυνση και εμμονή του προηγούμενου ιδιοκτήτη Τάκη Ξεφτέρη (ανιψιού και συνεχιστή του ιδρυτή του Αλφρέδο Μορατόρι), η Δέσποινα Μαυρομμάτη ξεκίνησε την αναβίωσή του «καφέ Ντορέ». Στόχος ήταν η αναβίωση του εσωτερικού χώρου του πρώτου καφέ Ντορέ το οποίο επαναλειτούργησε σαν Ντορέ Ζύθος στις 5 Οκτωβρίου 1995.

Λίγα χρόνια πίσω…όταν δημιουργήθηκε ο Ζύθος

Ο Ζύθος ξεκίνησε σαν ιδέα από τα ταξίδια της Δέσποινας Μαυρομμάτη στη Γερμανία, όπου συνήθως καλεσμένη από τις Αρχές της τοπικής κοινωνίας, επισκεπτόταν τα τοπικά ζυθοποιεία. Τότε συνειδητοποιώντας την σχέση και την ιστορία της μπύρας με την Θεσσαλονίκη, οραματίστηκε την αναβίωση του ζυθεστιατορίου που υπήρχε σε κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης τις δεκαετίες του 50′ και του 60′ και είχε πλέον εκλείψει.

Το 1989 επιλέχθηκε ο κατάλληλος χώρος (ένα από τα παλαιότερα νεοκλασικά κτίρια της Θεσσαλονίκης που χρονολογείται από το 1911), ο οποίος αναπαλαιώθηκε αυθεντικά εσωτερικά για να δώσει την ατμόσφαιρα των κτιρίων των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Οι εργασίες αποκατάστασης κράτησαν πολλούς μήνες και ο Ζύθος άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά στο κοινό στις 29 Μαΐου 1990.

Ήταν η πρώτη μπυραρία στην νεότερη Ελλάδα.

Πέντε χρόνια αργότερα στην οδό Στρατηγού Τσιρογιάννη, δημιουργήθηκε Το Ντορέ Ζύθος. Μάλιστα για την αναβίωση-αναπαλαίωση του χώρου, χρησιμοποιήθηκαν όλα τα παλιά αποθηκευμένα υλικά -παλιά μπιλιάρδα, ψυγεία, έπιπλα, φωτογραφίες, αντικείμενα -.

Όλα τα σκαλιστά στοιχεία του επιβλητικού ξύλινου μπάρ, είναι από τα παλιά μπιλιάρδα που υπήρχαν στο υπόγειο του παλιού Ντορέ. Το ψυγείο που κυριαρχεί στον επάνω χώρο, είναι το πρώτο ψυγείο το οποίο ανακατασκευάστηκε.

Τα χειροποίητα τσιμεντένια πλακάκια είναι το αυθεντικό σχέδιο του πρώτου Ντορέ. Το ντεκόρ συμπληρώθηκε με παλιά αντικείμενα των αρχών του προηγούμενου αιώνα, προκειμένου να δοθεί η αντίστοιχη ατμόσφαιρα.

Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν

Αυτή είναι και η φιλοσοφία των δύο μαγαζιών. Δε λένε αλλά προσφέρουν πολλά και αφουγκράζονται τα «θέλω» του πελάτη. Πρωταρχικός τους σκοπός είναι η δημιουργία μιας μοναδικής παράδοσης στο χώρο της εστίασης, η οποία συνδυάζει τις παραδοσιακές γεύσεις της Μεσογείου, με την φρέσκια μπύρα και το εξαιρετικής ποιότητας κρασί. Μπορείς να το επισκεφτείς για ένα πλήρες γεύμα αλλά ακόμη και για ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα καθώς δεν υπάρχει μίνιμουμ κατανάλωση.

Στηρίζοντας την ελληνική οικονομία

Φροντίζοντας πάντα για εμάς, ο Ζύθος & Ζύθος Ντορέ εκμεταλλεύονται τον εκπληκτικό πλούτο των ελληνικών προϊόντων και μας φέρνουν σε επαφή με της απαράμιλλης νοστιμιάς γεύσεις της ελληνικής γης αναζητώντας και διαλέγοντας τις καλύτερες φρέσκες πρώτες ύλες.


Από το 2009 ο κατάλογός τους είναι 100% ελληνικός.

Η Δέσποινα Μαυρομάτη μας φιλοξένησε στον στολισμένο Ζύθο και γευτήκαμε το Χριστουγεννιάτικο μενού. Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος φρέσκα και νόστιμα πιάτα με μεσογειακές επιρροές περιμένουν να τα δοκιμάσετε!

Μπορείτε να επισκεφτείτε και τους δύο χώρους, από το πρωί στις 10:00 μέχρι μετά τα μεσάνυχτα στις 02:00. Λειτουργούν με τον ίδιο κατάλογο για καφέ, για φαγητό και για ποτό.

Χριστουγεννιάτικο Μενού

Τυροκαυτερή με φέτα και καρπάτσιο καλοκαιρινής μαύρης τρούφας

Βελουτέ σούπα κολοκύθας με φρέσκια κρέμα γάλακτος και σπόρους κολοκύθας

Σαλάτα με πράσινα φύλλα, ξινόμηλο, προσούτο, ξηρούς καρπούς, ρόδι και βινεγκρέτ με παλαιωμένο βαλσάμικο ξύδι

Λαχανοντολμάδες με κιμά μόσχου και κρέμα λεμονιού

Φιλέτο κοτόπουλο μαγειρεμένο σε κενό αέρος “sous vide” με gravy sauce και γέμιση Ιτς Πιλάφ 

Κότσι χοιρινό γάστρας μαριναρισμένο σε καφέ και κόκκινο κρασί με πουρέ γλυκοπατάτας

Cheese Cake μελομακάρονο με crumble σοκολάτας,  speculoos και θυμαρίσιο μέλι 

Κάντε την κράτηση σας και ζήστε την μαγεία των Χριστουγεννιάτικων γεύσεων με την παρέα σας!

ΝΤΟΡΕ Λευκός Πύργος
2310 279 010, 6943 904038

 

Related stories

10 + 1 Λόγοι για να απολαύσεις «από κοντά» τον Μίνω Μάτσα στο PRINCIPAL CLUB THEATER

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου ο Μίνως Μάτσας έρχεται στο...

Casio Vintage – Ρολόγια που δεν Φεύγουν Ποτέ Από τη Μόδα

Τα ρολόγια Casio Vintage αποτελούν διαχρονικό σύμβολο του ρετρό...

«Χάθηκε» μέσα στην ομίχλη το κέντρο της πόλης

Ο Θερμαϊκός κόλπος έχει «χαθεί» μέσα στο πέπλο της...

Συνεχίζονται και σήμερα οι εργασίες για την ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων – Σε ποιες οδούς

Συνεχίζονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του έργου «Αστική...

Τι θα γίνει επιτέλους με την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη;

Χωρίς καμία αντιμετώπιση παραμένει το πρόβλημα στην πόλη Η Θεσσαλονίκη...