HomeUrbanitiesΤο φαγητό όπως και η ζωή θέλει...

Το φαγητό όπως και η ζωή θέλει υπομονή: Μαγειρεύοντας στον ξυλόφουρνο, στο Κορδελιό

Ρεπορτάζ/Φωτογραφίες: Mαριανίνα Καλαμπουρίδου

Στις αρχές του Κορδελιού, το μαγειρείο “Ο Σάκης” κρατά ζωντανή μια γευστική ιστορία που ξεκινά από το 1956 και συνεχίζεται μέσα από τη σκληρή δουλειά και την αγάπη για τη μαγειρική, και παραμένει ζωντανή χάρη στην αφοσίωση του ιδιοκτήτη του, Σάκη. Με τη ζεστασιά του ξυλόφουρνου και τις γεύσεις που κουβαλούν αναμνήσεις, αυτό το μαγειρείο αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Ο Σάκης ξεκίνησε το ταξίδι του στη μαγειρική το 1966, εργαζόμενος σε ένα κοντινό εστιατόριο. Εκεί, ανακάλυψε την αγάπη του για τη μαγειρική, μέσα από την παρατήρηση και τον πειραματισμό. «Δε μου δείχνανε, από μόνος μου έφτιαχνα και μάθαινα», λέει χαρακτηριστικά. Το δικό του μαγειρείο είναι η φυσική συνέχεια εκείνης της επιχείρησης, φέρνοντας μαζί του εμπειρίες και μαθήματα μιας ζωής.

Ο ξυλόφουρνος, σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, δεν είναι απλώς ένα εργαλείο. Είναι η ψυχή της κουζίνας του Σάκη. «Το φαγητό θέλει την ώρα του για να γίνει. Στα γρήγορα μαγειρεύουμε στα σπίτια», επισημαίνει. Με τη βοήθεια του ξυλόφουρνου, καταφέρνει να εξοικονομεί ενέργεια, να προσφέρει φαγητό με αυθεντική γεύση και να αντέχει ακόμα και στις δύσκολες περιόδους της οικονομικής κρίσης.

Η καθημερινότητα του μαγειρείου έχει αλλάξει πολύ από τότε που η περιοχή ήταν βιομηχανική ζώνη. «Κάποτε η πελατεία μου ήταν οι εργάτες, οι μηχανουργοί, οι “μουτζούρηδες”. Σήμερα βλέπεις μοναχικούς ανθρώπους, φοιτητές, άτομα που αναζητούν σπιτικό φαγητό», παρατηρεί. Παρά τις αλλαγές, ο Σάκης επιμένει να κρατά υψηλά την ποιότητα και να διατηρεί τη σύνδεση με τους πελάτες του.

Η φασολάδα του είναι από τα πιάτα που ξεχωρίζουν. «Δεν υπάρχει μυστικό, παίζει ρόλο πώς το μαγειρεύεις», εξηγεί. Οι δικές του δοσολογίες, η προσοχή στη διαδικασία και το μεράκι είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Άλλωστε, οι μαγειρικές του γνώσεις δοκιμάστηκαν και επεκτάθηκαν στο εμπορικό ναυτικό, όπου είχε την ευκαιρία να πειραματιστεί χωρίς περιορισμούς.

Με τον ξυλόφουρνο ως σύμμαχο και την οικογένειά του δίπλα του, ο Σάκης συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία, μια ιστορία γεμάτη γεύση και ζεστασιά.

Διεύθυνση: Ανδρέα Παπανδρέου 3

Related stories

10 + 1 Λόγοι για να απολαύσεις «από κοντά» τον Μίνω Μάτσα στο PRINCIPAL CLUB THEATER

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου ο Μίνως Μάτσας έρχεται στο...

Casio Vintage – Ρολόγια που δεν Φεύγουν Ποτέ Από τη Μόδα

Τα ρολόγια Casio Vintage αποτελούν διαχρονικό σύμβολο του ρετρό...

«Χάθηκε» μέσα στην ομίχλη το κέντρο της πόλης

Ο Θερμαϊκός κόλπος έχει «χαθεί» μέσα στο πέπλο της...

Συνεχίζονται και σήμερα οι εργασίες για την ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων – Σε ποιες οδούς

Συνεχίζονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του έργου «Αστική...

Τι θα γίνει επιτέλους με την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη;

Χωρίς καμία αντιμετώπιση παραμένει το πρόβλημα στην πόλη Η Θεσσαλονίκη...