HomeΘέματαΗ Ξάνθη έχει να περηφανεύεται: Tο σπίτι...

Η Ξάνθη έχει να περηφανεύεται: Tο σπίτι της Σκιάς είναι ένα πανέμορφο μουσειακό διαμάντι

Πρόκειται για ένα διαφορετικό μουσείο, μοναδικό του είδους στην Ελλάδα!

Στην Ξάνθη υπάρχει ένα μουσείο διαφορετικό από όλα τα άλλα, μοναδικό στην Ελλάδα, που το όνομά του μπορεί αρχικά να σας φανεί μυστηριώδες, αλλά σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει μόλις βρεθείτε στους σκοτεινούς του χώρους.

Το “Σπίτι της Σκιάς”, έργο του καλλιτέχνη Τριαντάφυλλου Βαϊτση, δεν σχετίζεται με φαντάσματα ή το παραδοσιακό Θέατρο Σκιών. Είναι ένας πρωτοποριακός χώρος τέχνης, όπου η σκιά γίνεται η πρωταγωνίστρια, καθώς γλυπτά φτιαγμένα από άχρηστα υλικά και καθημερινά αντικείμενα, φωτίζονται κατάλληλα και μεταμορφώνονται σε εντυπωσιακές εικόνες.

Ο Βαϊτσης θεωρείται κορυφαίος δημιουργός της shadow art, καθώς τα έργα του προκαλούν το μάτι και το μυαλό να δουν πέρα από το προφανές. Τα γλυπτά του, αν και μπορεί να φαίνονται απλά όταν τα κοιτά κανείς στο βάθρο, αποκτούν ζωή στον τοίχο μέσα από τις σκιές τους, σχηματίζοντας γνωστά πρόσωπα όπως ο Δημόκριτος, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Τσε Γκεβάρα, η Μέριλιν Μονρόε και ο Τζον Λένον.

Ωστόσο, ο καλλιτέχνης δεν περιορίζεται μόνο σε προσωπογραφίες. Δημιουργεί ολόκληρες σκηνές με βαθύτερα νοήματα, που προκαλούν σκέψεις, συναισθήματα και προβληματισμό.

Τέσσερις ενότητες, τέσσερις διαφορετικές εμπειρίες
Το μουσείο χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες:

“Αντιθέσεις”, όπου τα γλυπτά δημιουργούν δύο διαφορετικές σκιές ανάλογα με τη γωνία του φωτισμού.
“Πρόσωπα”, μια συλλογή από σκιώδεις προσωπογραφίες.
“Ψυχή”, που αποτυπώνει τη μεταμόρφωση της ψυχής μέσα από τη σκιά.
“Σπήλαια του μυαλού”, εμπνευσμένο από τον μύθο του σπηλαίου του Πλάτωνα, όπου οι σκιές «αφηγούνται» μια βαθύτερη ιστορία.


Από τη σκιά στην κινηματογραφική οθόνη
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα του μουσείου είναι το “Καμπαναριό”, που δημιουργήθηκε για την ταινία “Η Ρόζα της Σμύρνης” του Γιώργου Κορδέλλα. Αναπαριστά το καμπαναριό της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης, το οποίο καταστράφηκε το 1922, και αποτελεί ένα συγκινητικό σύμβολο μνήμης.

Ο ίδιος ο δημιουργός και η σύζυγός του, Ευδοκία, υποδέχονται τους επισκέπτες, τους εξηγούν τη φιλοσοφία πίσω από τα έργα και στη συνέχεια τους αφήνουν να περιπλανηθούν και να βιώσουν τη μαγεία των σκιών.

Επίσκεψη στο Σπίτι της Σκιάς
Το μουσείο βρίσκεται στην παλιά πόλη της Ξάνθης (Ορφέως 33) και αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους επισκέπτες. Το εισιτήριο είναι προαιρετικό (2€ για ενήλικες, 1€ για παιδιά), πληρώνεται στο τέλος και μόνο αν μείνετε ικανοποιημένοι.

Στον χώρο λειτουργεί επίσης πωλητήριο, όπου μπορείτε να βρείτε αναμνηστικά και έργα του καλλιτέχνη, καθώς και το εργαστήριό του, όπου συνεχίζει να δημιουργεί.

Αν βρεθείτε στην Ξάνθη, το “Σπίτι της Σκιάς” είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε!

Με καταγωγή από το Σαραντάπορο Λάρισας, ο Τριαντάφυλλος Βαϊτσης σπούδασε μηχανικός περιβάλλοντος στη Πολυτεχνική σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και στη συνέχεια εργάστηκε ως μηχανικός περιβάλλοντος.

Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με διάφορα είδη τέχνης, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, όπως ζωγραφική, ξυλογλυπτική, κατασκευές με σύρμα, θέατρο και ποίηση. Το 2008 ανακάλυψε την Trash Art (τέχνη από σκουπίδια). Γοητευμένος από αυτήν και αναζητώντας διάφορες τεχνικές προκειμένου να εμβαθύνει, ήρθε αντιμέτωπος μ’ ένα «γλυπτό σκιάς» (Shadow Art).

Το 2013 αποφάσισε να εγκαταλείψει το αντικείμενο του μηχανικού περιβάλλοντος και ν΄ αφοσιωθεί στη τέχνη της σκιάς. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Related stories

Η Μαρίτα δίνει πνοή στην τέχνη των χειροποίητων φωτιστικών

Κείμενο, φωτογραφίες: Άντυ Φατσέας Η τέχνη της κατασκευής χειροποίητων φωτιστικών...

O Ηρακλής Τζαφέτας μιλά για τη νέα παράσταση LEBENSRAUM 3.000

Ποια είναι τα όρια της λογικής και της ηθικής...

Γιατί το Studio Ghibli Θεωρείται η ‘Disney’ της Ιαπωνίας

Studio Ghibli: Το μαγεμένο βασίλειο της Ιαπωνικής κινηματογραφίας Όταν μιλάμε...

«Πες το Ψέματα»: Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις – Τι ανακοίνωσαν οι διοργανωτές

Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις του κωμικού show «Πες το Ψέματα»...