H ιστορία του παλαιότερου καταστήματος στη Μαγνησία, ενός χώρου με σπουδαία πολιτιστική και ιστορική αξία, που αξίζει να επισκεφθείτε
Ο παραδοσιακός καφενές του Λαύκου, λειτουργεί αδιάκοπα από το 1785, περνώντας από γενιά σε γενιά επί επτά ολόκληρες γενιές. Σήμερα, τη διαχείρισή του έχει αναλάβει ο κ. Μανόλης Φορλίδας, ο οποίος, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του (άνω των 80 ετών), διατηρεί ζωντανή αυτή την πολύτιμη κληρονομιά. Η μόνη περίοδος κατά την οποία το κατάστημα αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά τη λειτουργία του ήταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο συγκεκριμένος χώρος δεν υπήρξε μόνο καφενείο, αλλά ταυτόχρονα λειτουργούσε και ως χασάπικο και κουρείο. Επιπλέον, στον όροφο του κτιρίου βρισκόταν χάνι, το οποίο φιλοξενούσε ταξιδιώτες από τις Βόρειες Σποράδες (Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο) που μετέβαιναν στον Βόλο, έως και τη δεκαετία του 1960. Την εποχή εκείνη, η μετακίνηση προς τον Βόλο γινόταν αρχικά οδικώς μέχρι τη Μηλίνα και από εκεί με καΐκια.
Ο καφενές αυτός υπήρξε σημείο αναφοράς για σπουδαίες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών. Ανάμεσά τους, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο οποίος από τη Σκιάθο ταξίδευε μέχρι τον Πλατανιά ή τον Κατηγιώργη και στη συνέχεια έφτανε πεζός στο Λαύκο, ο Κώστας Βάρναλης κατά τη θητεία του ως σχολάρχης στην Αργαλαστή, ο Αλέξανδρος Δελμούζος, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Ζήσιμος Λορεντζάτος, ακόμη και ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο.
Πρόκειται για έναν χώρο με αδιάλειπτη παρουσία στον χρόνο, που διατηρεί ζωντανές τις μνήμες και τις ιστορίες δύο αιώνων. Μια επίσκεψη σε αυτόν τον ιστορικό καφενέ αποτελεί μοναδική εμπειρία, που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο και να αφουγκραστούμε την αύρα μιας άλλης εποχής.