Στο Δημοτικό Σχολείο του Στομίου, η ιστορία του 1821 πήρε σάρκα και οστά μέσα από ένα θεατρικό έργο που ανέβασαν οι μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης. Το έργο, με τίτλο «Το Μουσείο των Αγωνιστών του 1821», συνδύασε την τέχνη, την εκπαίδευση και το θέατρο, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία για τα παιδιά και το κοινό.
Η σκηνογραφία που ζωντάνεψε την ιστορία
Ο εικαστικός Philippe de La Ferrière, καθηγητής εικαστικών στο σχολείο, επιμελήθηκε τη σκηνογραφία του έργου, δημιουργώντας δώδεκα προτομές ηρώων και ηρωίδων της Ελληνικής Επανάστασης. Το στοιχείο που κάνει το έργο του ξεχωριστό είναι ότι χρησιμοποίησε ανακυκλώσιμα υλικά και χαρτόκουτες, δίνοντας μια σύγχρονη και βιώσιμη προσέγγιση στην αναπαράσταση της ιστορίας.
«Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, γιατί δεν είχαν ξαναδεί κάτι τέτοιο», αναφέρει ο δημιουργός. «Ήξεραν τις γνωστές φωτοτυπίες που χρωμάτιζαν, αλλά το να δουν μεγάλα πορτρέτα σαν γλυπτά, που ζωγράφισα, τους έδωσε τη διάθεση να τα χρωματίσουν και οι ίδιοι. Έτσι, τα έφεραν πιο κοντά τους και ταυτίστηκαν με κάποιον ήρωα ή ηρωίδα».
Ένα μουσείο… στη σκηνή
Η σκηνογραφία δημιουργούσε την αίσθηση ενός μουσειακού χώρου, όπου οι μαθητές ζωντάνευαν τις προσωπικότητες των αγωνιστών, αναπαριστώντας τα λόγια και τη μνήμη τους στο σήμερα. Μια από τις φιγούρες που ξεχώρισαν ήταν η Μεσολογγίτισσα, ένας χαρακτήρας εμπνευσμένος από τον δημιουργό, που συγκίνησε ιδιαίτερα τα κορίτσια της τάξης.
Το θεατρικό έργο αποτέλεσε μια πρωτότυπη συνάντηση της ιστορίας με την τέχνη, ενισχύοντας τη βιωματική μάθηση και κάνοντας τους μαθητές να δουν το 1821 με μια νέα ματιά. Μέσα από αυτή την προσέγγιση, οι μικροί ηθοποιοί έγιναν φορείς της ιστορικής μνήμης, φέρνοντας στο παρόν τις αξίες και τον ηρωισμό των ανθρώπων που πάλεψαν για την ελευθερία.