γράφει η Φανή Χατζή
Ενόσω η πόλη προετοιμάζεται για το λογοτεχνικό γεγονός της χρονιάς, την 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, μια απρόσμενη έκπληξη περιμένει τους λάτρεις του βιβλίου αυτή την εβδομάδα. Την Τετάρτη 26/04, ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Jonathan Coe θα παρευρεθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της δράσης «Συγγραφείς του Κόσμου Ταξιδεύουν στο Μέγαρο». Ο Άγγλος συγγραφέας θα συνομιλήσει με την Ελένη Γώδη (Υπεύθυνη Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του American College of Thessaloniki) και τον Δημοσιογράφο Γιάννη Κοτσιφό.
Ο Jonathan Coe καθιερώθηκε στα λογοτεχνικά πράγματα με την πολιτική σάτιρα «Τι ωραίο Πλιάτσικο!» (Πόλις, 2013). Επικριτικός απέναντι στον κηφηνισμό της αστικής τάξης και την θατσεροποίηση, ο Coe έδωσε εξαρχής το δικό του σαρκαστικό, πολιτικό στίγμα στη βρετανική λογοτεχνία. Με την γλυκόπικρη τριλογία The Rotter’s Club (Λέσχη των Τιποτένιων) η οποία περιλαμβάνει τη «Λέσχη των Τιποτένιων» (Πόλις, 2012), τον «Κλειστό Κύκλο» (Πόλις, 2012) και τη «Μέση Αγγλία» (Πόλις, 2019) ο συγγραφέας κινήθηκε σε πιο τρυφερά μονοπάτια, ακολουθώντας τη σταδιακή ενηλικίωση μις παρέας στο εργατικό Μπέρμινχαμ. Μέσω αυτής της τριλογίας τέμνει την σύγχρονη αγγλική ιστορία, εκκινώντας από τα ταραχώδη 70s και τα θατσερικά 80s μέχρι το Brexit και το επιμύθιό του. Ανάλογη είναι και η ιστορική αναδρομή στο πρόσφατο βιβλίο του «Bournville, Το διαιρεμένο Βασίλειο» (Πόλις, 2023, Μετάφραση: Άλκηστις Τριμπέρη), το οποίο εκτείνεται χρονικά από τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ μέχρι και την εποχή της πανδημίας Covid-19.
Παρόλο που ο ίδιος ενίσταται στον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, ο Coe είναι ένας επιδέξιος ανατόμος της Αγγλικότητας. Μέσα από μια εν μέρει βιωματική γραφή, σχολιάζει κρίσιμα γεγονότα που καθόρισαν τη χώρα του όπως ο ίδιος τα έζησε στα τέλη του 20ου αιώνα και στις αρχές του 21ο αιώνα. Ενώ ο συγγραφέας πειραματίζεται με τη φόρμα, την εναλλαγή αφηγητών και τη διακειμενική μεταπήδηση σε έργα τέχνης και κινηματογράφου, τα βιβλία του παραμένουν ευκολοδιάβαστα και προσφιλή στο αναγνωστικό κοινό. Το φλεγματικό χιούμορ και η φιλοτεχνία του συγγραφέα, εξάλλου, είναι διάχυτα στο έργο του. Ο ίδιος εξελίσσεται διαρκώς, εντάσσοντας την επικαιρότητα σε κάθε νέο του πόνημα.
Το όνομα του Άγγλου συγγραφέα είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με τις ελληνικές εκδόσεις Πόλις όσο και με τις εκδόσεις Viking, το λογοτεχνικό «σπίτι» του συγγραφέα στην Αγγλία. Ο ελληνικός εκδοτικός οίκος Πόλις έχει άοκνα εκδώσει από το 2011 μέχρι σήμερα, το σύνολο, σχεδόν, της εργογραφίας του, σε εξαιρετικές μεταφράσεις. Άλλωστε, οι παλιότεροι εξ ημών θυμόμαστε ότι οι εκδόσεις είχαν εξασφαλίσει την άφιξη του συγγραφέα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 10ηςΔιεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, το 2013. Δέκα χρόνια μετά, αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία να ανταμώσουμε ξανά με τον αγαπημένο συγγραφέα!
Στοιχεία Εκδήλωσης
Τετάρτη 26 Απριλίου, 19:00
Φουαγιέ του Μ2
Είσοδος με Δωρεάν Δελτία Εισόδου