Νίκη και Όλγα. Δύο φωνές, δύο ψυχές, ένα αίμα. Κόρες ηθοποιών, μεγαλωμένες στα παρασκήνια και στα φώτα, αλλά με βλέμμα στραμμένο προς τα μέσα. Στην καρδιά της καραντίνας, όταν όλα πάγωσαν, εκείνες άρχισαν να λιώνουν τον πάγο. Να γράφουν, να τραγουδούν, να ποστάρουν και να γιατρεύουν μελωδικά μια γενιά που έμαθε να μην απαντά στα μηνύματα. Η ελληνόφωνη pop τους – αφαιρετική, ωμή, συγκινητική – δεν χαρίζεται, δεν φτιασιδώνεται. Μιλά για τα αδιέξοδα, τις φάσεις, τους κόμπους στον λαιμό. Και όλα αυτά, μέσα από έναν ήχο που χτυπάει νεανικά, αλλά ριζώνει βαθιά.
Φέτος το καλοκαίρι, οι Σκιαδαρέσες ανεβαίνουν στη σκηνή της Μονής Λαζαριστών και υπόσχονται μια βραδιά που θα είναι εξομολόγηση με φώτα, ρεφρέν και κοριτσίστικο θάρρος.
Κάναμε μια μικρή συζήτηση μαζί τους και ανακαλύψαμε πολλά – ότι τους αρέσουν τα μαγειρεία, ότι είναι φανατικές Τουμπιώτισσες και πως ο έρωτας για αυτές είναι τελικά κάτι απλό, σα νεράκι που κυλάει.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι από το ρεπερτόριό σας και ποιο τραγούδι “υποτιμήσατε’ αλλά τελικά έγινε επιτυχία;
Το δικό μου αγαπημένο είναι οι Τρίχες και υποτίμησα τον Βαγγέλη (Όλγα)
Το δικό μου αγαπημένο τραγούδι είναι το Αμφιβάλλω και υποτίμησα την Ισόβια Μουνάρα (Νίκη)
Αν οι Σκιαδαρέσες ήταν περιοχή της Θεσσαλονίκης, θα ήταν Άνω Πόλη με θέα ή Βαλαωρίτου με hangover;
Τούμπα μόνο! (Όλγα)
Τούμπα φορ δε γουίν (Νίκη)
Πόσα μπλουζάκια “Ισόβια Μουνάρα” κυκλοφορούν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Θα μας στείλετε 2 στον Εξώστη να τα φοράμε;
Η αλήθεια είναι ότι εντυπωσιαστήκαμε με την ανταπόκριση! Ελάτε στο λάιβ και θα σας περιμένουν δύο μπλουζάκια εκεί!
Νεράκι.
Έχετε αλλάξει στίχους την τελευταία στιγμή επειδή φοβηθήκατε μην τους ακούσει το πρόσωπο για το οποίο γράφτηκαν;
Όχι καθόλου. Όταν γράφουμε, μοναδικό κριτήριο είναι να αρέσει σε εμάς.
Ποια είναι η πιο αμήχανη ατάκα που σας έχουν πει μετά από live σας;
Εσείς δεν το καταλαβαίνετε τώρα αλλά είναι πολύ ωραίο αυτό που κάνετε. Θα το καταλάβετε κάποια στιγμή.
Η Όλγα ή η Νίκη γράφει τους πιο πικρούς στίχους όταν έχει φάει χυλόπιτα;
Δεν υπάρχει ακριβώς συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο γράφουμε. Πολλές φορές προκύπτουν φράσεις και μετά ακολουθεί μια μελωδία και κάνουμε μετά από καιρό την σύνδεση για να πούμε “α, αυτό έχει συμβεί σε εμένα”. Ή αν κάτι ξεκινήσει με αφορμή την στεναχώρια από κάποια απογοήτευση μπορεί να καταλήξει να μιλάει για κάτι τελείως διαφορετικό.
Ποιο είναι το πιο άκυρο ραντεβού που έχετε βγει;
Δεν έχω βγει και πολλά ραντεβού και σίγουρα δεν θα μπορούσαν να είναι άκυρα γιατί κάπως τα ραντεβού που έχω βγει έτυχε να είναι με ανθρώπους που ήδη γνώριζα και που καταλαβαίναμε και οι δύο ότι υπάρχει κάτι. (Όλγα)
Είχα βγει με έναν φίλο που είχα να τον δω χρόνια. Και δεν είχα καταλάβει ότι έχουμε βγει ραντεβού μέχρι που υπονοήθηκε. Ένιωσα αρκετά αμήχανα για την παρεξήγηση. (Νίκη)
Όταν έρχεστε στη Θεσσαλονίκη, έχετε αποκτήσει κάποια στέκια ή αγαπημένα σημεία για βόλτες;
Όχι κάτι συγκεκριμένο, αλλά η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη πάντα προσπαθούμε να βρούμε χρόνο για ψώνια και για φαγητό γιατί έχει τα καλύτερα! (Όλγα)
Έχουμε κάποια μαγειρεία που ξέρουμε ότι μένουν ανοιχτά την ώρα που τελειώνουμε το μάζεμα και πάμε για πατσά. Κάθε φορά του δίνω ευκαιρία λες και θα μου αρέσει ποτέ. (Νίκη)