HomeΘέματαDid you knowΠώς καθιερώθηκε ο μπακαλιάρος την 25η Μαρτίου

Πώς καθιερώθηκε ο μπακαλιάρος την 25η Μαρτίου

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο-σκορδαλιά κάθε 25η Μαρτίου;

Η ιστορία ξεκινάει από τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, μια περίοδο αυστηρής νηστείας που κρατάει από τον 4ο αιώνα μ.Χ. Εκεί που λες «πάει, θα τη βγάλω με χόρτα και νερό» κάτι αλλάζει! Η Εκκλησία σπάει το νηστίσιμο lockdown μόνο δύο φορές: την Κυριακή των Βαΐων και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Επειδή η δεύτερη είναι γιορτή σημαντική μας επιτρέπεται ψάρι, λάδι και κρασί – όχι που θα το αφήναμε!

Τώρα, γιατί συγκεκριμένα μπακαλιάρο και όχι κάποιο άλλο ψάρι; Πολύ απλό: οι παλιοί δεν είχαν τρόπο κάποιος να τους φέρνει φρέσκο ψαράκι στα χωριά. Ο μπακαλιάρος, όντας παστός, επιβίωνε εκτός ψυγείου και ήταν και φθηνός. Έτσι, έγινε ο σταρ του τραπεζιού και παρέμεινε best seller για αιώνες.

Συμπέρασμα: παράδοση, οικονομία και λίγο κρασί, λίγο θάλασσα (στα λόγια) και το αγόρι μας ο μπακαλιάρος – αυτά μας κρατάνε κάθε 25η Μαρτίου!

Related stories

Γιατί στη Βόρεια Ελλάδα τη Μ. Πέμπτη κρεμάμε κόκκινο πανί στα μπαλκόνια;

Το «κοκκινοπεφτιάτικο» και όλα τα πασχαλινά έθιμα που συνδέονται...

Μόλις 3 νέες ταινίες στις αίθουσες λόγω Πάσχα

Οι ταινίες της εβδομάδας 17-23/04/2025 Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ευτυχώς για...

«Φύγε όπως είσαι»: Η μέρα που ο Φίνος έδιωξε την Αλίκη από το γραφείο του

Άγνωστες ιστορίες και παρασκήνια από τη χρυσή εποχή του...

Η ταινία-φαινόμενο με 3 Όσκαρ που ήρθε στο Ertflix θα σε γεμίσει αισιοδοξία

Πρόκειται για μια ταινία που δεν χωράει εύκολα σε...