Γιατί τρώμε μπακαλιάρο-σκορδαλιά κάθε 25η Μαρτίου;
Η ιστορία ξεκινάει από τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, μια περίοδο αυστηρής νηστείας που κρατάει από τον 4ο αιώνα μ.Χ. Εκεί που λες «πάει, θα τη βγάλω με χόρτα και νερό» κάτι αλλάζει! Η Εκκλησία σπάει το νηστίσιμο lockdown μόνο δύο φορές: την Κυριακή των Βαΐων και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Επειδή η δεύτερη είναι γιορτή σημαντική μας επιτρέπεται ψάρι, λάδι και κρασί – όχι που θα το αφήναμε!
Τώρα, γιατί συγκεκριμένα μπακαλιάρο και όχι κάποιο άλλο ψάρι; Πολύ απλό: οι παλιοί δεν είχαν τρόπο κάποιος να τους φέρνει φρέσκο ψαράκι στα χωριά. Ο μπακαλιάρος, όντας παστός, επιβίωνε εκτός ψυγείου και ήταν και φθηνός. Έτσι, έγινε ο σταρ του τραπεζιού και παρέμεινε best seller για αιώνες.
Συμπέρασμα: παράδοση, οικονομία και λίγο κρασί, λίγο θάλασσα (στα λόγια) και το αγόρι μας ο μπακαλιάρος – αυτά μας κρατάνε κάθε 25η Μαρτίου!