γράφει η Δέσποινα Πολυχρονίδου
Θεσσαλονίκη, καλοκαίρι 2025. Δεν προλαβαίνεις να πεις «πάμε μια βόλτα;» και πέφτεις πάνω σε ένα food festival. Πριν δύο εβδομάδες, το κλασικό Street Food Festival, στην Τριανδρία τα φορτηγάκια με τα bao buns και τις τεκίλες, στην Τούμπα μαζεύται κόσμος να δοκιμάσει smash burgers και φρέσκο ramen, στον Εύοσμο παίζει live και pulled pork, και στο κέντρο κάθε Σαββατοκύριακο έχει κάτι νέο — από vegan τάκος μέχρι κορεάτικο corn dog με 3 σως και glitter.
Τι έγινε, ρε παιδιά; Γεμίσαμε food festivals;
Ναι. Και πολύ καλά κάναμε.
Γιατί αν γύριζες τον χρόνο πίσω μια δεκαετία, αυτά δεν υπήρχαν ούτε σαν ιδέα. Ένα πανηγύρι με γύρο, καλαμπόκι, λουκουμάδες και κάνα face painting ήταν το «event» της χρονιάς. Αν ήθελες κάτι πιο “ψαγμένο”, έπρεπε να πας στο εξωτερικό. Τώρα; Από την Τούμπα μέχρι τον Εύοσμο, και από την Τριανδρία μέχρι την παραλία, η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα γευστικό πεδίο δοκιμών.
Φυσικά, υπάρχει και η γκρίνια. «Όλα ίδια είναι», «βαρέθηκα τα bao buns», «όλα για το Instagram». Οκ, αλλά κάτσε λίγο να το δούμε και αλλιώς. Μιλάμε για μια πόλη που τώρα βγαίνει στις πλατείες, γελάει, δοκιμάζει, χορεύει, φωτογραφίζεται. Δεν είναι μόνο το φαγητό. Είναι το ότι μαζευόμαστε πάλι. Είναι το ότι η Τριανδρία έχει λόγο να ανάψει φώτα και μουσικές, ότι η Τούμπα γίνεται πιο εξωστρεφής, ότι ο Εύοσμος έχει δικό του event και δεν περιμένει πια να “κατέβει στο κέντρο”.
Και ναι, μπορεί να μη βρίσκεις πάντα κάτι καινούργιο. Μπορεί το πιο viral food να είναι το ίδιο εδώ και 4 χρόνια (βλέπε bao). Αλλά είναι ωραίο που μπορείς να πας με την παρέα σου, να δοκιμάσεις 5 πράγματα σε μία βραδιά, να ακούσεις έναν local DJ και να συναντήσεις γνωστούς που είχες να δεις μήνες.
Οπότε ναι, γεμίσαμε food festivals. Και αν αυτό σημαίνει πιο ζωντανές γειτονιές, περισσότερη ζωή έξω απ’ το σπίτι και φαγητό που δεν το φανταζόμασταν ούτε στα όνειρά μας όταν ήμασταν παιδιά, τότε ας συνεχίσουμε να γεμίζουμε. Αρκεί στο επόμενο να έχει και κάνα κανονικό λουκάνικο — για τους παλιούς.
By the way
Aυτό το Σαββατοκύριακο, Food Art Festival στον Ξαρχάκο (κάτω από τη ΧΑΝΘ) από Παρασκευή 20 έως Κυριακή 22 Ιουνίου, με δεκάδες καντίνες & food trucks που σερβίρουν bao buns, tacos, noodles, churros, ελληνικό και διεθνές street food, cocktails και craft μπύρες, συνοδευόμενο από live γκρουπ και DJ sets, αλλά και δραστηριότητες για παιδιά.
Επίσης, από την Πέμπτη 19/6 το γήπεδο της Τούμπας για 4 μέρες θα αποτελέσει σημείο γαστρονομικής συνάντησης φιλοξενώντας το Food Truck Festival. Πρόκειται για μια διοργάνωση που συγκεντρώνει μερικά από τα πιο δημοφιλή food trucks της χώρας και δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να δοκιμάσει από τσιγγάνικη κουζίνα, μέχρι μεξικάνικες προτάσεις, κορεάτικο street food, hot dog και corn dog καθώς επίσης καμινάδες, το σουβλιστό γλυκό του Δούναβη. Η είσοδος είναι ελεύθερη με ώρες λειτουργίας την Πέμπτη και την Παρασκευή από τις 5 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα και το Σαββατοκύριακο από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα, ενώ το φεστιβάλ θα πλαισιώνεται από DJ sets.
Το ίδιο τετραήμερο, στο Φράγμα της Θέρμης θα πραγματοποιηθεί φεστιβάλ πολιτισμού, μουσικής και γαστρονομίας, με την υποστήριξη του Σωματείου Street Foods In Greece, φιλοδοξώντας να ενώσει παραδόσεις, ήχους και γεύσεις από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια με καθημερινές συναυλίες, γλέντια και δράσεις.
Την Πέμπτη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει βαλκανική μουσική γιορτή, την Παρασκευή λαϊκοποντιακό γλέντι, το Σάββατο αφιέρωμα στον Βασίλη Καρρά και την Κυριακή συναυλία με τον Λευτέρη Ζωιδάκη. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Θέρμης, με ώρα έναρξης καθημερινά από τις 8 το βράδυ.