HomeUncategorizedΠτώση στους αέριους ρύπους στη Θεσσαλονίκη

Πτώση στους αέριους ρύπους στη Θεσσαλονίκη

Η λειτουργία της βασικής γραμμής του μετρό και η ένταξη ηλεκτροκίνητων λεωφορείων στον στόλο των ΜΜΜ φαίνεται πως έφεραν θετικό αποτύπωμα στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, μειώνοντας αισθητά τους αέριους ρύπους. Παράλληλα, η εκκίνηση των εργασιών του Flyover δεν δημιούργησε έντονα προβλήματα, ιδιαίτερα μετά την ενίσχυση των μέτρων τροχαίας.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ), τα οποία παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, σε συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής. Τα δεδομένα καλύπτουν την περίοδο Δεκέμβριος 2022 – Φεβρουάριος 2025 και προέρχονται από τους σταθμούς μέτρησης στην Αγίας Σοφίας, την Καλαμαριά και το Κορδελιό.

Όπως εξήγησε ο κ. Γιουτίκας, τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10) προέρχονται κυρίως από καύση στερεών καυσίμων και βιομηχανική δραστηριότητα, ενώ οι υψηλές τιμές διοξειδίου του αζώτου (NO2) σχετίζονται με την κυκλοφορία Ι.Χ. και τις μεταφορές. Τόνισε, μάλιστα, πως τα πρόσφατα έργα, όπως το μετρό και ο εκσυγχρονισμός των ΜΜΜ, συνέβαλαν σημαντικά στη μείωση των ρύπων, χωρίς βέβαια να τους εξαλείψουν εντελώς. «Οι τιμές τον Φεβρουάριο του 2025 είναι αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη», σημείωσε.

Ειδικότερα για τον σταθμό της Αγίας Σοφίας, το Δεκέμβριο του 2022 οι τιμές του διοξειδίου του αζώτου έφταναν τα 48 μικρογραμμάρια/κ.μ. – πάνω από το όριο των 40. Με την έναρξη των έργων του Flyover, το νούμερο εκτοξεύτηκε στα 60mg λόγω αυξημένης κυκλοφοριακής συμφόρησης. Ωστόσο, τους πρώτους μήνες του 2024 και 2025, και χάρη στην αυστηρότερη αστυνόμευση, οι τιμές μειώθηκαν σημαντικά, πλησιάζοντας το επιτρεπτό ετήσιο όριο. Για τα PM10, ο Φεβρουάριος του 2025 κατέγραψε τις λιγότερες υπερβάσεις των 50mg ημερησίως την τελευταία τριετία.

Πτώση στους αέριους ρύπους χάρη σε μετρό, ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και Flyover – Τα στοιχεία της τριετίας

Στην Καλαμαριά, οι τιμές NO2 παρέμειναν σταθερές και κάτω από το όριο, καθώς η περιοχή επηρεάστηκε έμμεσα από τα έργα, κυρίως λόγω αυξημένης ροής οχημάτων προς και από το κέντρο. Σημαντική υποχώρηση των PM10 σημειώθηκε και στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Όσο για το Κορδελιό και τον Εύοσμο, δεν παρατηρήθηκαν έντονες διακυμάνσεις στους ρύπους, αν και υπήρξε αυξημένη χρήση του αστικού ιστού για μετακινήσεις προς τα ανατολικά. Ακόμα κι εκεί, όμως, η πτωτική τάση των σωματιδίων επιβεβαιώνεται.

Ο κ. Γιουτίκας υπενθύμισε πως η κατασκευή του Flyover ξεκίνησε στα μέσα του 2023, ενώ το μετρό τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη Νοεμβρίου 2024. Τόνισε ότι οι μετρήσεις από τους εννέα σύγχρονους σταθμούς αερίων ρύπων θα συνεχιστούν και οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις μέσα από τον ιστότοπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου αναρτώνται ημερήσια δελτία και προγνώσεις για την ποιότητα του αέρα.

Related stories

Τα 3 λάθη στη «Νεράιδα & το Παλικάρι» που ξέφυγαν του σκηνοθέτη

Μπορεί η ταινία να γνώρισε τεράστια επιτυχία και να...

Άστεγοι απομακρύνθηκαν από τον Κήπο των Γλυπτών στη Νέα Παραλία

Σε επιχείρηση απομάκρυνσης πρόχειρων κατασκευών από τον Κήπο των...

Μεγάλη Παρασκευή: Σήμερα μην κλείσεις ούτε λεπτό το ραδιόφωνο

Τη Μεγάλη Παρασκευή συμβαίνει κάτι μαγικό στα ραδιόφωνα. Οι...