HomeNewsroomΠρώην μαγαζιά-τρύπες γίνονται… κανονικά σπίτια στη Θεσσαλονίκη

Πρώην μαγαζιά-τρύπες γίνονται… κανονικά σπίτια στη Θεσσαλονίκη

Για χρόνια, έμοιαζαν ξεχασμένα και παρατημένα. Μικρά καταστήματα και υπόγεια, είτε σε στενάκια του κέντρου της Θεσσαλονίκης είτε σε παλιές γειτονιές, έμεναν αχρησιμοποίητα, με σκονισμένες βιτρίνες, χαρτιά κολλημένα στα τζάμια και εφημερίδες να κρύβουν το εσωτερικό τους. Τώρα, όμως, για αρκετά από αυτά ξεκινά μια νέα σελίδα, καθώς μετατρέπονται σε κατοικίες.

Μίνι σαλόνι, πατάρι-κρεβατοκάμαρα και είσοδος δίπλα σε παρκαρισμένα ΙΧ

Η τάση αυτή δεν είναι καινούργια – είχε αναδειχθεί και στο παρελθόν – αλλά πλέον οι περιπτώσεις αυξάνονται. Ιδιοκτήτες τέτοιων χώρων είτε τα βγάζουν προς πώληση, με σκοπό οι αγοραστές να τα μετατρέψουν σε διαμερίσματα, είτε προχωρούν οι ίδιοι στην αλλαγή χρήσης ώστε να τα αξιοποιήσουν, για ιδιοκατοίκηση, για πώληση ή για ενοικίαση ως Airbnb.

Σε σημεία όπως το πάρκο Κρήτης ή οι κάθετοι δρόμοι κοντά στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου (πρώην Ανθέων), όλο και περισσότερα πρώην καταστήματα ανακατασκευάζονται και διατίθενται πλέον ως κατοικίες. Η έλλειψη διαμερισμάτων και οι πιο προσιτές τιμές τέτοιων ακινήτων έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον επενδυτών – τόσο Ελλήνων όσο και ξένων – αλλά και μικρότερων κατασκευαστικών εταιρειών.

Φυσικά, η νέα αυτή επιλογή δεν είναι για όλους: δεν υπάρχει μπαλκόνι, ο φυσικός φωτισμός είναι περιορισμένος και, σε κάποιες περιπτώσεις, προκύπτουν ερωτήματα ασφαλείας, καθώς η είσοδος βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στον δρόμο. Από την άλλη, οι χώροι είναι μοντέρνοι, συχνά με εσωτερική διαρρύθμιση σε δύο επίπεδα – σαλοκουζίνα στο ισόγειο, υπνοδωμάτιο στον επάνω όροφο – και αυτή η «loft» αισθητική φαίνεται να έχει το κοινό της, όπως δείχνει η κινητικότητα στην αγορά.

Πολλές κατασκευαστικές εταιρείες, μάλιστα, έχουν εντάξει τέτοια projects στο χαρτοφυλάκιό τους, παρουσιάζοντας τις μετατροπές καταστημάτων σε μικρές κατοικίες με ευρηματικό design: βιομηχανική αισθητική, ανοιχτοί χώροι που διαμορφώνονται δημιουργικά, ακόμα και υπερυψωμένα πατάρια που λειτουργούν ως κρεβατοκάμαρες.

Όπως λένε επαγγελματίες του χώρου, «η ανάγκη για στέγαση, σε συνδυασμό με το κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων, οδηγεί σε αυτή τη μετατροπή – μια λύση πρακτική, οικονομική και αισθητικά ενδιαφέρουσα».

Το προφίλ των ακινήτων είναι συγκεκριμένο: μικρομάγαζα, συνήθως 30-40 τετραγωνικά, συχνά με μεγάλο ύψος ταβανιού που επιτρέπει τη δημιουργία παταριού. Οι τιμές καθορίζονται με βάση την επιφάνεια του ισογείου, οπότε το εάν υπάρχει δυνατότητα δεύτερου επιπέδου δεν αλλάζει το τίμημα.

Πριν το 2018, τέτοια ακίνητα δεν είχαν σχεδόν καμία ζήτηση. Κανείς δεν τα ήθελε, δεν υπήρχε «τιμή πώλησης».

Related stories

Ένα νέο δάσος γεννιέται στην Ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αναδάσωσης στον Δήμο...

Πτώση στους αέριους ρύπους στη Θεσσαλονίκη

Η λειτουργία της βασικής γραμμής του μετρό και η...

Ο Τελευταίος Πειρασμός (1988): Από τον Καζαντζάκη στον Σκορσέζε

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η ταινία Ο Τελευταίος Πειρασμός του...

Πόσο badass είναι ο Tom Hardy στο Mobland, τη νέα σειρά με υπογραφή Guy Ritchie;

Η νέα σειρά "MobLand", με την υπογραφή του Γκάι...