Η υπόθεση της ανάπλασης της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη παραμένει ένα ζήτημα που διχάζει.
Από τη μία πλευρά, η ΔΕΘ-Helexpo και οι υποστηρικτές του σχεδίου επιμένουν ότι η παραμονή της έκθεσης στο κέντρο της πόλης αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση, κυρίως λόγω του κόστους της μετεγκατάστασης και της ανάγκης για ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο. Το επικαιροποιημένο σχέδιο προβλέπει τρία νέα περίπτερα, ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο και πάρκινγκ, με μείωση της συνολικής δόμησης και αύξηση του πρασίνου.
Η χρηματοδότηση προβλέπεται να γίνει μέσω ΣΔΙΤ, με συμμετοχή ιδιωτών που θα εκμεταλλεύονται για δεκαετίες τμήματα του έργου, όπως το ξενοδοχείο και οι θέσεις στάθμευσης.
Από την άλλη πλευρά, πολίτες, αρχιτέκτονες και συλλογικότητες ζητούν τη δημιουργία ενός πραγματικού Μητροπολιτικού Πάρκου, χωρίς νέα κτίρια, με τη μεταφορά των οχλουσών εκθέσεων στη Σίνδο. Εκφράζουν έντονες αμφιβολίες για τον χαρακτήρα του έργου, το οποίο θεωρούν real estate project.Επίσης, τονίζουν ότι το πράσινο δεν θα είναι συνεχές, αλλά κατακερματισμένο, και ο χώρος θα εξακολουθήσει να μην είναι πλήρως κοινόχρηστος.
Η αντιπαράθεση για το μέλλον της ΔΕΘ συμπυκνώνει τον προβληματισμό για το τι είδους πόλη θέλουμε. Μια πόλη με καρδιά που χτυπά δυνατά στο κέντρο της ή έναν πράσινο πνεύμονα που θα γεμίσει τη ζωή μας οξυγόνο και ηρεμία; Η απάντηση, τελικά, δεν βρίσκεται μόνο στα σχέδια αλλά και στις φωνές των πολιτών που ζητούν να ακουστούν.