Μιλάνε όλοι για τις γαστρονομικές του εκπλήξεις και τα πιάτα που ετοιμάζει για τους διπλωμάτες της πρεσβείας. Πιάτα που μυρίζουν Ελλάδα έχουν την τύχη να γεύονται οι Λονδρέζοι και κατάφερε να συνδυάσει την αγάπη του για τη γαστρονομία με την ανάδειξη της ελληνικής κουλτούρας σε ένα διεθνές περιβάλλον. O Λούης Χρυσοστόμου είναι ο σεφ της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο. Ένας ρόλος που απαιτεί όχι μόνο μαγειρικές ικανότητες υψηλού επιπέδου, αλλά και τη δυνατότητα να δημιουργεί εμπειρίες που ενώνουν πολιτισμούς και ανθρώπους μέσα από το φαγητό.
Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη μαγειρική;
Κατ’ αρχάς δεν ήταν στις σκέψεις μου να ασχοληθώ με τη μαγειρική, μια αλληλουχία γεγονότων εκεί στην Τρίτη λυκείου και κάποια πρόσωπα που εμφανίστηκαν στη ζωή μου μου άναψαν τη σπίθα να δώσω εξαιρέσεις στην τότε ΤΕΣΤΕ στο μαγειρικό τμήμα.
Φυσικά στην επιλογή μου μεγάλη συμβουλή υπήρξε το οικονομικό ποτ την εποχή του 90 έπαιζε μεγάλο ρόλο
Ποια ήταν η πρώτη σας εμπειρία σε επαγγελματική κουζίνα;
Η πρώτη εμπειρία παρεμπιπτόντως ήταν εκτός κουζίνας σε ένα ένα εξαιρετικό μαγαζί που σέρβιρε μεζέδες και χειροποίητο γύρο. Εκεί είδα πως παστώνεται ο γύρος πως μαρινάρεται πως περνιέται στη σούβλα και τα μυστικά του ψησίματος. Μετά από δύο χρόνια έκανα την πρώτη πρακτική στο σούπερ λουξ πεντάστερο ξενοδοχείο της εποχής το eagles palace με μια ομάδα που μου έμαθε πολλά.
Υπάρχει κάποιος σεφ που σας έχει εμπνεύσει στην καριέρα σας;
Αυτός που με γοήτευσε ήταν ο καθηγητής μου κ. Κεραμέας που με εξήρε με τις γνώσεις του αλλά και κ. Θεοδωρέλλης με τον χαρακτήρα του στις κουζίνες και την αγάπη που μου έδειξε. Από ξένους παρά πολλοί, αλλά προτιμώ να σταθώ σ’ αυτούς τους δυο.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό να μαγειρεύετε και γιατί;
Όλα τα παιδιά σου τα αγαπάς το ίδιο. Στο μαγείρεμα υπάρχουν οι καλές και κακές στιγμές. Οπότε δεν μπορώ να ξεχωρίσω, αυτό που μπορώ όμως να πω είναι ότι μου αρέσουν οι αλμυρές, πικρές και καυτερές γεύσεις και από υλικά η μελιτζάνα.
Πώς δημιουργείτε ένα νέο πιάτο; Από πού αντλείτε έμπνευση
Εδώ θέλω να πω ότι και στη μαγειρική δεν υπάρχει παρθενογένεση. Η έμπνευση προέρχεται από τον περίγυρο μου, τους συναδέλφους, φίλους, εικόνες κλπ. Θέλω να πω ότι ακούω πολύ και γεύομαι επίσης πολύ.
Πόσο σημαντική είναι η παρουσίαση ενός πιάτου για εσάς;
Παλιότερα ήμουν αρνητής της φράσης πρώτα χορταίνει το μάτι και μετά το στομάχι. Πλέον πιστεύω ότι μια αστοχία στη γεύση λειαίνεται από μια εξαιρετική παρουσίαση.
Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε αντιμετωπίσει στην κουζίνα;
Θα πρέπει να γράψω τόμους γι αυτό. Κάθε μέρα είναι μία πρόκληση. Για παράδειγμα όταν ήμουν άγνωστος η πρόκληση ήταν να ικανοποιήσω γευστικά τον κόσμο μην έχοντας πολλές γνώσεις, τώρα έρχεται ο κόσμος να φάει περιμένοντας το τέλειο οπότε η πρόκληση άλλαξε και πρέπει να φύγουν απόλυτα ικανοποιημένοι.
Ποια είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά για να είναι επιτυχημένη μια ομάδα κουζίνας;
Ο chef είναι το Α και Ω. Όταν είναι απόλυτα καταρτισμένος στη δουλειά του, όταν είναι γνωστής ψυχολογίας και όταν αποπνέει σεβασμό είναι το ιδανικό. Η ομάδα δουλεύει σαν Ελβετικό ρολόϊ.
Πώς βλέπετε την εξέλιξη της γαστρονομίας τα τελευταία χρόνια;
Η πιο δύσκολη ερώτηση. Όσο αναφορά την Ελλάδα θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω. Ο νοών νοείτω.
Υπάρχουν υλικά ή τεχνικές που αποφεύγετε στη μαγειρική σας;
Φυσικά και υπάρχουν. Αποφεύγω υλικά που δε γνωρίζω την υφή, την γεύση και αυτό αποδίδει μαγειρικά. Τεχνικές μαθαίνω καθημερινά και εξελίσσομαι
Έχετε κάποιο όνειρο ή στόχο που θέλετε να επιτύχετε ως σεφ;
Δίχως να ακουστεί εγωιστικό θέλω να πω ότι έχω καλύψει ένα τεράστιο μέρος της ματαιοδοξίας μου. Αυτό δε σημαίνει ότι δε ψάχνω νέες προκλήσεις στη δουλειά μου όμως επειδή ήρθε και ένα μικρό βατραχάκι στη ζωή μας πρόσφατα σκέφτομαι δίπλα τις επιλογές μου.