Στον εκδοτικό οίκο «Ιστός» και στον αθλητικό σύλλογο του Πέρα, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, οι ήχοι του μπουζουκιού γεμίζουν τον χώρο καθώς το μάθημα ξεκινά. Ο Ανδρέας Σαραντίδης, που κατάγεται από τα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, μυεί Τούρκους και Έλληνες της ομογένειας στα μυστικά του αγαπημένου τους οργάνου.
Οι μαθητές, ανεξαρτήτως ηλικίας, κρατούν με σεβασμό το μπουζούκι στα χέρια και ακολουθούν τη μέθοδο BUZUKIST – ένα εγχειρίδιο εκμάθησης που έγραψε ο ίδιος ο Σαραντίδης και κυκλοφορεί από το 2020 τόσο στα ελληνικά όσο και στα τουρκικά. Θεωρείται ήδη βασικό εργαλείο για όσους θέλουν να μάθουν την τέχνη των διπλοπενιών. «Οι Τούρκοι λατρεύουν το μπουζούκι. Δεν χάνουν μάθημα, είναι πειθαρχημένοι και μουσικά ευαίσθητοι», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σαραντίδης.
«Έχουν ήδη εξοικείωση με παρόμοια όργανα, όπως το σάζι και το ούτι, οπότε δεν δυσκολεύονται να μπουν στο πνεύμα της ελληνικής μουσικής», προσθέτει. Το εγχειρίδιο του Ανδρέα καθοδηγεί βήμα-βήμα τους μαθητές από τα βασικά ως τα πιο σύνθετα κομμάτια, ώστε στο τέλος να μπορούν να παίζουν μέχρι και τον «Ζορμπά». Η σχέση του με το μπουζούκι ξεκίνησε στα 7 του χρόνια, επηρεασμένος από την οικογένειά του – ο πατέρας του έπαιζε κλαρίνο και ο θείος του κιθάρα. Ήταν μάλλον θέμα… DNA. Η πορεία του προς την Κωνσταντινούπολη άρχισε το 2014, όταν του πρότειναν να παίξει μπουζούκι σε πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.
Η εμπειρία αυτή στάθηκε η αρχή μιας νέας ζωής. Το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς πήγε στην Αλικαρνασσό για δουλειά και λίγο μετά, μετακόμισε μόνιμα στην Πόλη, συνεργαζόμενος και με το Café Aman Instanbul του Στέλιου Μπερμπέρη. Το 2016, λόγω της έντασης στην Τουρκία και της γλωσσικής δυσκολίας, επέστρεψε για λίγο στη Θεσσαλονίκη. Όμως δεν έμεινε μακριά για πολύ. Ο έρωτας με την Dilek, με την οποία παντρεύτηκε το 2017 και απέκτησαν πρόσφατα δίδυμα αγόρια, τον κράτησε για τα καλά στην Τουρκία. «Η οικογένειά μου είναι το παν για μένα», λέει με συγκίνηση. Από το 2019, η καριέρα του απογειώθηκε.
Έχει παίξει σε ωδεία, ορχήστρες, θέατρα, ακόμη και στον τουρκικό κινηματογράφο. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες, αλλά και με γνωστούς Τούρκους ηθοποιούς και stand-up κωμικούς. Έπαιξε στο βραβευμένο θεατρικό «Zarifi Apartmani» και στο ντοκιμαντέρ «Searching for Rodaki», το οποίο απέσπασε πέντε βραβεία. Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά στην Τουρκία ήταν το «Friendship», ένα ορχηστρικό κομμάτι με τον βιρτουόζο κλαρινίστα Serkan Hakki. Στον δεύτερο δίσκο του υπογράφει μουσική και στίχους στο τραγούδι «Canım Avuçlarımda», αφιερωμένο στον πατέρα του και σε όλα τα παιδιά που έχουν χάσει γονείς. Από το 2020 εργάζεται και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ σύντομα θα επανακυκλοφορήσει το βιβλίο του σε νέες δίγλωσσες εκδόσεις (αγγλοτουρκικά και ελληνοαγγλικά). Παράλληλα ετοιμάζει τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με δικές του ορχηστρικές συνθέσεις, και προετοιμάζεται για καλοκαιρινές συναυλίες σε Τουρκία και Ελλάδα.