Φαντάσου να βλέπεις ένα τεράστιο «χαλί» κατακόκκινο, σαν αυτά τα εντυπωσιακά λιβάδια με τις τουλίπες στην Ολλανδία. Μόνο που εδώ δεν έχουμε τουλίπες, αλλά Αλεξανδρινά! Κάπως έτσι μοιάζει το σκηνικό σ’ ένα φυτώριο, 30 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, γεμάτο με γλάστρες από το πιο κλασικό φυτό των Χριστουγέννων.
Eδώ τις μέρες, το «χαλί» αρχίζει να… εξαφανίζεται, γιατί τα φυτά ταξιδεύουν σε σπίτια και μαγαζιά, όχι μόνο στη βόρεια Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Περίπου 100.000 γλάστρες φεύγουν για να φτάσουν έγκαιρα στους προορισμούς τους, ενώ οι ρυθμοί για την οικογένεια που διατηρεί το φυτώριο είναι στο φουλ. Ο Γιώργος Αλμπανίδης, που ανήκει στη δεύτερη γενιά, εξηγεί: «Κάθε χρόνο οι παραγγελίες μεγαλώνουν και το τρέξιμο ξεκινάει από νωρίς. Αυτές τις μέρες δεν χάνουμε λεπτό για να κλείσουμε όλες τις εκκρεμότητες και να αποχαιρετήσουμε τα φυτά μας!»
Όλα ξεκίνησαν το 1990, όταν ο Ανέστης και ο Κώστας Αλμπανίδης έστησαν ένα μικρό φυτώριο με χρυσάνθεμα στην Αγχίαλο. Παρά τα εμπόδια (μια δυνατή καταιγίδα κατέστρεψε το πρώτο τους θερμοκήπιο!), η επιμονή τους απέδωσε. Σήμερα, έχουν φτάσει να καλλιεργούν 50 στρέμματα και 30 θερμοκηπίου, με πρωταγωνιστή το Αλεξανδρινό. Στην επιχείρηση μπήκαν και τα παιδιά τους, που έχουν αναλάβει διαφορετικούς ρόλους.
Η καλλιέργεια κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Ξεκινάει από τον Ιούλιο και απαιτεί καθημερινή φροντίδα. «Αν αρρωστήσει ένα φυτό, κολλάνε και τα υπόλοιπα, οπότε πρέπει να είμαστε πάντα σε επιφυλακή», εξηγεί ο Γιώργος.
Παρόλο που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους Ολλανδούς σε όγκο παραγωγής, τα Αλεξανδρινά τους ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τις τιμές τους. Η μεγαλύτερη ζήτηση φέτος έρχεται από τη Ρουμανία, ενώ στην Ελλάδα προτιμώνται τα κλασικά κόκκινα, σε αντίθεση με την Ευρώπη που λατρεύει και τα πιτσιλωτά, ροζ ή λευκά.
Ανάμεσα στους «πρωταγωνιστές» της επιχείρησης είναι ο Γιώργος, φοιτητής Πληροφορικής και πρωταθλητής στο σκι. «Όταν δεν είμαι στις χιονισμένες κορυφές, βοηθάω στο φυτώριο, κυρίως στο τεχνικό κομμάτι. Στόχος μου είναι η Ολυμπιάδα του 2026, αλλά και να φτάσουν τα φυτά μας στο Μιλάνο», λέει.
Για όσους αποκτήσουν ένα Αλεξανδρινό, χρειάζεται λίγη προσοχή: μακριά από θερμαντικά σώματα, πολύ φως αλλά όχι άμεσο ήλιο και φυσικά πολλή αγάπη! Έτσι, το φυτό μπορεί να ζήσει και να σας συντροφεύει για πολλά χρόνια.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ