voria.gr
Για ακόμη μια χρονιά, οι φτελιές στη Θεσσαλονίκη χτυπήθηκαν από το φυλλοφάγο έντομο Galerucella luteola, με σοβαρές ζημιές να έχουν καταγραφεί σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως στην Τσιμισκή και τη Λεωφόρο Στρατού. Το συγκεκριμένο σκαθάρι προκαλεί απογύμνωση των φύλλων και φθορές στους κορμούς, απειλώντας τη βιωσιμότητα των δέντρων.
Σύμφωνα με το voria, η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου ξεκίνησε από τον Μάρτιο την τοποθέτηση κολλητικών ταινιών γύρω από τους κορμούς για την παγίδευση των εντόμων, ενώ πραγματοποιούνται τακτικοί ψεκασμοί με βιολογικά σκευάσματα – περίπου κάθε 10 με 12 μέρες. «Η κατάσταση είναι δύσκολη, το παλεύουμε κάθε χρόνο, αλλά δεν χρησιμοποιούμε χημικά», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Βασίλης Διαμαντάκης.
Αυτή τη στιγμή, περίπου 800 φτελιές υπάρχουν σε δρόμους όπως η Τσιμισκή, η Σβώλου, η Ανατολικής Θράκης, η Επταλόφου και η Λεωφόρος Στρατού. Υπενθυμίζεται ότι επί δημαρχίας Ζέρβα είχαν κοπεί περίπου 400 άρρωστα δέντρα. «Εμείς δεν σκοπεύουμε να κόψουμε τις φτελιές. Ελπίζουμε τα μέτρα που λαμβάνουμε να έχουν αποτέλεσμα», συμπλήρωσε ο κ. Διαμαντάκης.
Οι φτελιές, που μπορούν να φτάσουν έως και τα 30 μέτρα ύψος, υποφέρουν καθώς οι προνύμφες του εντόμου αποσκελετώνουν τα φύλλα, μειώνοντας την ικανότητά τους για φωτοσύνθεση. Με τον καιρό, το σκαθάρι δημιουργεί εσωτερικές φθορές στον κορμό, κάνοντας τα δέντρα εύθραυστα και εν δυνάμει επικίνδυνα.