Από το Σέιχ-Σου και το Μπεστσινάρ μέχρι τους Χορτατζήδες, τον Χατζή Μπαξέ και τα Καραγάτσια, οι οικογένειες έστρωναν τα τραπεζομάντηλα και απολάμβαναν τα παραδοσιακά νηστίσιμα!
Μετά το καρναβάλι, ερχόταν η Καθαρά Δευτέρα, και οι Θεσσαλονικείς ξεχύνονταν στη φύση για να γιορτάσουν την έναρξη της Σαρακοστής. Οι οικογένειες έστρωναν τα τραπεζομάντηλα και απολάμβαναν τα παραδοσιακά νηστίσιμα: λαγάνες, ταραμά, ελιές, σκόρδα, κρεμμύδια και φυσικά το απαραίτητο ρακί.
Οι λατέρνες και οι ρομβίες έδιναν τον ρυθμό στη γιορτή, ενώ τα παιδιά πετούσαν χαρταετούς και οι πατεράδες έβρισκαν την ευκαιρία να παίξουν κι εκείνοι λίγο, ρίχνοντας πού και πού και μια παιχνιδιάρικη ματιά σε κάποια φούστα που σήκωνε το αεράκι. Οι πιο εύποροι νοίκιαζαν καρότσες, παϊτόνια και λαντώ, διασχίζοντας την πόλη για να καταλήξουν στα κέντρα του Καραμπουρνού.
Έτσι περνούσαν οι παλιοί Θεσσαλονικείς την Καθαρά Δευτέρα – με γλέντι, μουσική και αέρα ελευθερίας, σε μια πόλη που ήξερε να γιορτάζει!