Μια παρέα 6 μαθητών κατάφερε να ξεγελάσει το ελληνικό κράτος
14 Σεπτεμβρίου 1948 και τα εξώφυλλα που κρέμονται στα περίπτερα της Ελλαδος, έχουν για πρωτοσέλιδο μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της χώρας μας είδηση.
Αεροπλάνο με προορισμό την Θεσσαλονίκη, και πόλη αναχώρησης την Αθήνα αναγκάσθηκε να προσγειωθεί στη Γιουγκοσλαβία.
Εκείνη τη περιόδο στην Ελλάδα είχαμε ακόμα τη μάστιγα του εμφυλίου. Στο αεροπλάνο επιβάτες ήταν και 6 μαθητές Γυμνασίου από την Θεσσαλονίκη, όλοι παιδιά πλουσίων αστικών οικογενειών.
Οι Αλέξανδρος και Χαράλαμπος Κουφουδάκης, ο Αχιλλέας Κελτεμίδης, ο Αντώνης Βογιάζος, ο Γεώργιος Κέλλας και ο Σπύρος Χελμιάδης, κατέβηκαν στην Αθήνα και εκεί οργάνωσαν το σχέδιο τους. Αφού ξεκίνησε η πτήση πάνω από τη Θεσσαλονίκη, μπαίνουν στο πιλοτήριο και με ένα μαχαίρι και με ένα μπουκάλι που δήθεν περίειχε εύφλεκτο υλικό αναγκάζουν τον πιλότο να οδηγήσει το αεροπλάνο στον εναέριο χώρο της Γιουγκοσλαβίας. Οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν δίνουν άδεια να προσγειωθεί στο Βελιγράδι και ο πιλότος προσγειώνει το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο των Σκοπίων.
Οι αεροπειρατές το σκάνε και το αεροπλάνο σηκώνεται για να προσγειωθεί λίγη ώρα αργότερα στη Θεσσαλονίκη. Η τότε κυβέρνηση δικάζει ερήμην τους δράστες και τους καταδικάζει σε θάνατον. Οι οικογένειες του , φυλακίζονται ανακρίνονται αλλά δεν καταφέρουν να φτάσουν στη σύλληψη των νεαρών. Αυτή η αεροπειρατεία ήταν η αφορμή για να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα αεροδρόμια, και να αυξηθεί η παρουσία της αστυνομίας σε αυτά.
Την ιστορία της πρώτης ελληνικής αεροπειρατείας θα κάνει ταινία ο Κώστας Κουτσομύτης με τον τίτλο «Κλοιός» το 1987 . H ταινία θα κερδίσει το βραβείο σεναρίου και ηχοληψίας στο Φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και ηχοληψίας στα βραβεία ποιότητας του υπουργείου πολιτισμού.