φωτογραφίες: Έπη Παπαπετρίδου
Σε έναν ζεστό και κομψά διαμορφωμένο χώρο στο κέντρο της πόλης, το Koru δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο· είναι μια εμπειρία. Δύο γυναίκες με κοινό όραμα και βαθιά αγάπη για την ελληνική γαστρονομία, δημιούργησαν έναν τόπο που ενώνει την παράδοση με τη σύγχρονη δημιουργικότητα, την αυθεντικότητα με τη φινέτσα, το κρασί με τη μουσική. Μέσα από τη συνέντευξη που ακολουθεί, μας ξεναγούν στην ιστορία και τη φιλοσοφία του Koru, τις προκλήσεις που συνάντησαν, τις μικρές νίκες που τους συγκίνησαν και το όραμά τους για το μέλλον. Ένα ταξίδι γεύσης, μνήμης και έμπνευσης – από γυναίκες που δεν ακολουθούν τη ροή, αλλά τη δημιουργούν.
Ποια ήταν η αρχική σας έμπνευση για να ανοίξετε το Koru;
Η έμπνευση πίσω από το Koru γεννήθηκε από την ανάγκη να εκφράσουμε την αγάπη μας για την ελληνική κουζίνα με έναν σύγχρονο, δημιουργικό τρόπο. Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να δοκιμάζουν γνώριμες γεύσεις με νέα ματιά – πάντα με σεβασμό στην παράδοση και τις πρώτες ύλες. Επίσης, η αγάπη μας και για το κρασί μάς έκανε να θέλουμε να γνωρίσουμε και να φέρουμε στο κοινό μας ποικιλίες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ποικιλίες που ίσως τις δοκίμαζαν για πρώτη φορά. Η επιθυμία μας ήταν και είναι να δώσουμε στους καλεσμένους μας μια συνολική εμπειρία.
Τι θέλετε να μεταφέρετε στους επισκέπτες μέσω της κουζίνας και του χώρου σας;
Μέσα από την κουζίνα και την ατμόσφαιρα του Koru, επιδιώκουμε να μεταφέρουμε μια αίσθηση ζεστής φιλοξενίας, ποιότητας και πολιτισμού. Θέλουμε οι επισκέπτες μας να νιώθουν ότι βρίσκονται σε έναν οικείο χώρο, σαν να ήταν φιλοξενούμενοι στο σπίτι μας, όπου κάθε πιάτο αφηγείται μια ιστορία ελληνικής γεύσης με φρέσκια ματιά.
Πώς περιγράφετε την ατμόσφαιρα του εστιατορίου;
Το Koru έχει την αύρα ενός κομψού αλλά χαλαρού μπιστρό, με επιρροές που παντρεύουν το ελληνικό φως με την αστική κομψότητα. Είναι ένας χώρος φιλικός, εκλεπτυσμένος και μοντέρνος – ιδανικός τόσο για ένα γεύμα με φίλους όσο και για μια ιδιαίτερη έξοδο.
Ποιες είναι οι βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Koru;
Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην ποιότητα, την αυθεντικότητα και την εποχικότητα. Έχουμε θέσει 5 βασικούς πυλώνες που τους τηρούμε ευλαβικά από την πρώτη μέρα που ανοίξαμε. Πρώτο πυλώνας ασφαλώς είναι το φαγητό. Χρησιμοποιούμε πρώτες ύλες από μικρούς Έλληνες παραγωγούς και στοχεύουμε να προσφέρουμε μια ειλικρινή, ουσιαστική γαστρονομική εμπειρία. Τις φρέσκιες πρώτες ύλες τις παντρέυουμε δημιουργικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει ένα γευστικό αποτέλεσμα που μεν ανασύρει μνήμες από το παρελθόν, όμως ταυτόχρονα μας οδηγεί και σε νέα μαγειρικά μονοπάτια. Δεύτερος πυλώνας είναι το κρασί. Οι ετικέτες μας, αγαπημένες αλλά και νέες, επιλέχθηκαν από τους καλύτερους Έλληνες παραγωγούς κρασιών και είναι αποτέλεσμα μιας επιμελημένης διαδικασίας. Η λίστα μας ανανεώνεται συχνά για να συνοδεύει αρμονικά το φαγητό του εστιατορίου. Ο τρίτος πυλώνας μας είναι η εξυπηρέτηση. Ευγενικό και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό που θα σας συμβουλέψει για το καλύτερο συνδυασμό φαγητού και κρασιού. Τέταρτος πυλώνας, που θεωρείται και αυτονόητος, είναι η καθαριότητα του μαγαζιού σε όλους το9υς χώρους του. Τέλος, η μουσική, η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής εμπειρίας που θέλουμε να αποκομίσουν οι επισκέπτες μας. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε διάφορες μουσικές λίστες με επιλογές που ακούγονται ευχάριστα και συνοδεύουν ιδανικά την έξοδο σας.
Ποιες προκλήσεις συναντήσατε και πώς το αντιμετωπίσατε ως ομάδα;
Όπως κάθε νέα επιχείρηση, αντιμετωπίσαμε προκλήσεις – από τη διαχείριση της καθημερινότητας μέχρι την ανάγκη να εκπαιδεύσουμε το κοινό σε μια διαφορετική προσέγγιση της ελληνικής κουζίνας. Το κλειδί ήταν (και παραμένει) η αγάπη μας για το φαγητό και η επιθυμία να προσφέρουμε στον επισκέπτη μας αυτό που θα θέλαμε να εισπράξουμε κι εμείς, αν ήμασταν στη θέση του. Η κοινή πίστη και των δύο μας αλλά και η προσύλωση στο όραμά μας είναι η κινητήρια δύναμη να συνεχίζουμε καθημερινά να προσπαθούμε για να προσφέρουμε στο κοινό μας μια συνολική εμπειρία κατά την έξοδο του. Και φυσικά όλο αυτό δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη σύμπραξη της ομάδας μας, τόσο μέσα στην κουζίνα όσο και έξω από αυτή.
Ποια είναι η διαδικασία πίσω από την επιλογή των πιάτων του μενού;
Κάθε πιάτο προκύπτει μέσα από δοκιμές, συζητήσεις και έμπνευση από την εποχή και τα υλικά που μας προσφέρει. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην αρμονία των γεύσεων, αλλά και στον τρόπο που παρουσιάζουμε το φαγητό – χωρίς υπερβολές, με σεβασμό στο υλικό.
Ποιες είναι οι επιρροές που καθοδηγούν τη μαγειρική σας φιλοσοφία στο Koru;
Μας εμπνέουν η ελληνική παράδοση, οι τοπικές κουζίνες από κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και στοιχεία από άλλες Μεσογειακές κουλτούρες. Όλα αυτά φιλτράρονται μέσα από ένα σύγχρονο βλέμμα που σέβεται την απλότητα.
Ποιες είναι οι πιο αγαπημένες σας συνταγές και γιατί;
Είναι όλες οι συνταγές που δημιουργήσαμε με αγάπη και αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα, όλες οι συνταγές στις οποίες γεύεσαι την Ελλάδα. Αγαπημένα μας πιάτα είναι, μεταξύ άλλων, το μυλοκόπι φρικασέ με χόρτα εποχής, καθώς και το κατσικάκι στο χαρτί, με την παραδοσιακή συνταγή της οικογένειάς μας.
Ιδιαίτερη αδυναμία έχουμε και στα πιάτα των τυριών μας , όπως η γωνιανή, ένα μαλακό πρόβειο τυρί που τυροκομείται με τρούφα ή το καρίκι από την Τήνο, ένα έντονο τυρί που ωριμάζει σε κολοκύθα. Είναι πιάτα που αφηγούνται ιστορίες τόπων και παράδοσης.
Ποιες αντιδράσεις από τους πελάτες σας σας έχουν συγκινήσει περισσότερο;
Οι στιγμές που κάποιος μάς λέει ότι «δοκίμασα κάτι που δεν ήξερα καν ότι μου αρέσει» ή «νιώθω ότι ξαναθυμήθηκα τις γεύσεις της παιδικής μου ηλικίας» είναι πολύτιμες. Είναι επιβεβαίωση ότι ο στόχος μας επιτυγχάνεται.
Ποιες είναι οι πιο ευχάριστες στιγμές που θυμάστε από τη λειτουργία του Koru;
Κάθε φορά που βλέπουμε τον χώρο μας γεμάτο ζωή, με ανθρώπους που γελούν, δοκιμάζουν και μοιράζονται πιάτα, είναι μια ξεχωριστή στιγμή. Η συμμετοχή του κοινού στα θεματικά μας events και οι συζητήσεις μετά το φαγητό είναι από τις πιο όμορφες αναμνήσεις.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον του Koru;
Θέλουμε να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε, να ενισχύσουμε τη σχέση μας με Έλληνες παραγωγούς, να αναδείξουμε ακόμη περισσότερα τοπικά προϊόντα και – γιατί όχι – να επεκτείνουμε το Koru σε νέες μορφές φιλοξενίας ή γαστρονομικών εμπειριών.
Ποιες είναι οι πιο σημαντικές συμβουλές που θα δίνατε σε άλλες γυναίκες που θέλουν να μπουν στον κόσμο της γαστρονομίας και της επιχειρηματικότητας;
Να πιστεύουν στη φωνή τους, να μη φοβούνται να ξεχωρίσουν και να δημιουργούν με πάθος. Ο κόσμος της εστίασης είναι απαιτητικός, αλλά και βαθιά δημιουργικός – ειδικά όταν οδηγείσαι από όραμα και αγάπη.
Ποιες είναι οι προσωπικές σας φιλοδοξίες, τόσο για την επιχείρηση όσο και για εσάς τις ίδιες ως γυναίκες επιχειρηματίες;
Θέλουμε το Koru να αποτελεί πρότυπο για το πώς η παράδοση μπορεί να παντρευτεί με τον μοντέρνο χαρακτήρα μιας σύγχρονης πόλης. Ως γυναίκες επιχειρηματίες, φιλοδοξούμε να είμαστε παρούσες στον δημόσιο διάλογο για την αλλαγή στον χώρο της γαστρονομίας – με ισότητα, δημιουργικότητα και σεβασμό.
KORU INSPIRED CUISINE – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Εστιατόριο με ελληνική δημιουργική κουζίνα με comfort πιάτα βασισμένα σε φρέσκα εποχιακά υλικά. Συνδυάσουμε τις υπέροχες ελληνικές πρώτες ύλες με μια σύγχρονη δημιουργική ματιά φέρνοντας ένα γευστικό γαστρονομικό αποτέλεσμα που μυρίζει παράδοση. Πλούσια και ενημερωμένη λίστα κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα.
A restaurant featuring Greek creative cuisine with comfort dishes based on fresh, seasonal ingredients. We blend exceptional Greek produce with a modern, imaginative approach, creating flavorful gastronomic experiences that are rooted in tradition. Our rich and carefully curated wine list showcases the best of the Greek vineyard.
ΟΛΥΜΠΟΥ 15 [OLYMPOY] ΚΕΝΤΡΟ [CENTER] T. +30 2317 009 600