Για τον αγώνα της ισότητας και της εύρεσης φωνής των αναπήρων, παλεύει στην Θεσσαλονίκη η ΚοινΣΕπ ένταξης «LOUD».
«Know me for my abilities, not my disability.»- Robert M. Hensel. Εν δυνάμει όλοι οι άνθρωποι είναι ανάπηροι. Αυτό το γεγονός πρέπει να αποτυπωθεί στο μυαλό. Όπως θα περιμένει κανείς την ίση μεταχείριση και την βοήθεια από τους άλλους, με τις ίδιες αρχές πρέπει να κινείται και ο ίδιος. Ένα άτομο με αναπηρία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ακόμα συμπολίτης. Ο καθένας έχει τις ιδιαιτερότητες του και τις απόψεις του, έτσι και ένα άτομο με αναπηρία έχει τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες, έχοντας πάντα το πιο σημαντικό, τις δυνατότητες του. Ο καλύτερος τρόπος βέβαια για να καταλάβει κανείς τον συνάνθρωπο του είναι να έρθει κοντά του, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει η «LOUD» ΚοινΣΕπ ένταξης.
«LOUD για συμπαράσταση!» «LOUD μέχρι να αλλάξει ο κόσμος!»: αυτό το μήνυμα πρεσβεύει η Κοινωνική Συνεταιρική Επιχείρηση «LOUD» που ιδρύθηκε το 2023, με σκοπό την ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στον χώρο εργασίας καθώς και την δυνατότητα αυτόνομης διαβίωσης. Συγκεκριμένα, οι δράσεις της ομάδας είναι στην πλειοψηφία τους συμπεριληπτικές, ενώνοντας τους «δύο» κόσμους, και εξαλείφοντας το στερεότυπο «ήρωα» ατόμου με αναπηρία και «καλού Σαμαρείτη» βοηθού/εθελοντή.
Η Ελευθερία Καστρινάκη, μέλος της ομάδας «LOUD», είπε πως η LOUD ξεκίνησε ως μία ομάδα ατόμων- με άτομα με αναπηρία και μη- τα οποία συμμετείχαν τα περισσότερα σε κατασκήνωση ατόμων με αναπηρία. Εμπλέκοντας το άθλημα BOCCIA στο πείραμα τους, η Ελευθερία συνεργάστηκε με τον Χρήστο και τον Αντώνη, ως βοηθούς. Ο Χρήστος είχε μη εμφανή αναπηρία ενώ ο Αντώνης είχε κινητική αναπηρία. Και οι δύο δοκίμασαν διάφορες δουλειές που αφορούσαν το άθλημα. Ο,τι δεν μπορούσε να κάνει ο ένας το έκανε ο άλλος. «Στόχος μας ήταν να δούμε πώς μπορούν να συμπεριληφθούν στην εργασία,» είπε η Ελευθερία. «Τα καταφέραμε με επιτυχία.» τόνισε χαρούμενα. Συνεχίζοντας, εξήγησε πως η ιδέα υλοποιήθηκε το 2023 ως ΚοινΣΕπ που οργανώνει project με στόχο την απασχόληση επί πληρωμή των ατόμων με αναπηρία, χωρίς να λείπει η απαιτούμενη υποστήριξη.
Η ομάδα αποτελείται από διάφορα άτομα τα οποία καλούν συνεχώς νέα μέλη για τον εμπλουτισμό της. Τόσο το προσωπικό και το διοικητικό συμβούλιο όσο και οι εθελοντές δεν χρειάζεται να έχουν κάποια συγκεκριμένη εκπαίδευση, ή/και προϋπηρεσία. Η Ελευθερία Καστρινάκη εξηγεί πως ο εθελοντής θα λάβει τις γνώσεις του μέσα από την εμπειρία και την εκπαίδευση, που θα του δοθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. «Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν και τα άτομα με ειδικές ανάγκες να επικοινωνούν τις ανάγκες τους,» είπε η Ελευθερία. Στάθηκε όμως ιδιαίτερα στην σημαντικότητα αυτού του είδους αλληλοεκπαίδευσης: στον τερματισμό ύπαρξης της άποψης «να μην ενοχλήσω, γιατί δεν είναι αποδεκτό.». Αυτό ακριβώς το έργο βάζουν σε δράση τα μέλη της ομάδας τα οποία είναι μέχρι στιγμής: ο Χρήστος Κισσάς, η Ροδούλα Γκουλιαμπέρη, η Ναταλία Ζαχαρτζή, η Μάγδα Τριανταφυλλίδου, η Ιωάννα Αμπατζίδου, η Ελευθερία Καστρινάκη, η Ελευθερία Ζούνη, ο Αντώνης-Δημήτρης Παρισιάδης, και η Αθανασία Καρρά. Από την άλλη, όπως όλοι γίνονται δεκτοί ως μέλη της ομάδας αντιστοίχως και όλοι καλούνται να πάρουν μέρος στις δράσεις. Ανεξάρτητα την αναπηρία και τον βαθμό της, ακόμα και άτομα δίχως αναπηρία μπορούν να πάρουν μέρος σε όποια δραστηριότητα θέλουν. Η Ελευθερία Καστρινάκη χαρακτηρίζει την ομάδα ως μία «ομπρέλα» που σκεπάζει όλες τις δυνατότητες, εξού και τα διάφορα project, τα οποία είναι ορατά στο κοινό κάθε χρόνο σε διάφορα events.
Ένα από τα πρώτα project ήταν το Παραολυμπιακό άθλημα BOCCIA. Η ΚοινΣΕπ «LOUD» συνεργάζεται με το αθλητικό Σωματείο « ΑΣ ΑμεΑ ΑΕΤΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», πραγματοποιώντας συνεχώς επισκέψεις σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια της Βόρειας Ελλάδας. Σκοπός των επισκέψεων είναι η νέα γενιά να μάθει να επικοινωνεί με τους ανθρώπους με αναπηρία ώστε να τους υποστηρίζει, κάνοντας τον κόσμο ισότιμο. Οι υπεύθυνοι του BOCCIA Workshop, Ελευθερία Καστρινάκη (αθλητική βοηθός του παραολυμπιακού αθλήματος BOCCIA) και ο Γιώργος Τοπούζης (αθλητής BOCCIA και χρήστης αμαξιδίου), κάνοντας παρουσιάσεις ενημερώνουν τα παιδιά για τα άτομα με αναπηρία στην χώρα και την καθημερινότητά τους. Έπειτα, διαδραστικά οι μαθητές μετά την υποβολή σχετικών αποριών, έρχονται σε επαφή με το άθλημα στην θέση αθλητή ή/και βοηθού αθλητή, χρησιμοποιώντας τον ειδικό εξοπλισμό.
Από τις απαρχές της ανθρωπότητας οι παραδόσεις και οι ιστορίες καταγράφονταν και μεταβιβάζονταν μέσω του χορού και του θεάτρου. Το σώμα και οι εκφράσεις λένε πολλά περισσότερα για έναν άνθρωπο από ότι οι λέξεις. Για τους λάτρεις λοιπόν της τέχνης και ειδικά του χορού και του θεάτρου υπάρχει η συμπεριληπτική ομάδα «DANCE AND THE MIND». Η χοροθεατρική ομάδα υπό την εποπτεία της Ροδούλα Γκουλιαμπέρη υπάρχει από το 2009. Σκοπός είναι η προώθηση ισοτιμίας και η αποδοχή διαφορετικότητας. Βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρούν όλοι οι συμμετέχοντες είναι: η ειλικρίνεια, η αποδοχή, και η προσβασιμότητα τόσο ως προς τον εαυτό τους όσο και ως προς τους άλλους. Η δράση αυτή βοηθάει τα άτομα να μελετήσουν τον εαυτό τους, το σώμα τους, τον νου τους, ώστε στο τέλος να αναπτύξουν την προσωπική τους τεχνική με εργαλείο την παρατήρηση. Στις παραστάσεις βέβαια συμπεριλαμβάνουν και τους θεατές και τους καλούν να χορέψουν, να κινηθούν, να αγγίξουν, και να ξεφύγουν από τα όρια του κατεστημένου.
Με μπρίο και μπόλικη φαντασία συνεχίζουν την δράση τους τα συμπεριληπτικά εργαστήρια ραπτικής/ξυλογλυπτικής/κοσμημάτων/κατασκευών. Το περιεχόμενο και η δομή τους αλλάζουν με γνώμονα την ομάδα. Όλα τα εργαστήρια προσαρμόζονται στις δυνατότητες και ανάγκες του κάθε μέλους. Ο σκοπός των εργαστηρίων είναι μέσα από τον πειραματισμό να αποκτήσει το κάθε άτομο τις απαιτούμενες δεξιότητες και τα απαραίτητα εφόδια ώστε να ενταχθεί μετέπειτα στον χώρο εργασίας.
Η μουσική έχει γοητεία για να απαλύνει ένα άγριο στήθος. Ο μουσικός κόσμος σε ταξιδεύει σε μία ουτοπία όπου βρίσκονται τα πιο θαμμένα συναισθήματα που ο άνθρωπος δεν μπόρεσε να εκφράσει με λόγια. Προφανώς δεν θα μπορούσε να λείψει από τις δράσεις η μουσική. Το συμπεριληπτικό πρόγραμμα «Κύκλος Κρουστών και Φωνητικού αυτοσχεδιασμού» στοχεύει στην έκφραση, ψυχαγωγία, και μουσική εκπαίδευση. Η διαδικασία είναι η εξής: στον φωνητικό σχεδιασμό υπάρχουν οι ερωταπαντήσεις, δηλαδή ένα άτομο τραγουδώντας μια μουσική φράση καθοδηγεί την ομάδα απαντώντας με δικές της παραλλαγές και αυτοσχεδιασμούς. Από την άλλη υπάρχει η επιλογή των κρουστών- Τζέμπε, καχόν, μπουκάλια ,κουτάλες, σώματα- με τα οποία τα μέλη δημιουργούν ένα μουσικό παράγωγο, με πλήρη αυτονομία και ελευθερία ως προς την επιλογή οργάνων, τον βαθμό και την ποιότητα συμμετοχής στον κύκλο.
Ως προς τις μελλοντικές δράσεις η Ιωάννα Αμπατζίδου θα προσθέσει δύο ακόμα σημαντικές δραστηριότητες. Η Ιωάννα προπονήτρια BOCCIA στους «ΑΣ ΑμεΑ ΑΕΤΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» και personal trainer ατόμων με αναπηρία, γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η καθημερινή σωματική άσκηση. Στο πλαίσιο αυτό θα προστεθούν η YOGA και η ψυχοκινητική. Συγκεκριμένα, η YOGA θα αφορά ενήλικες και θα επικεντρώνεται στην αναπνοή, την κίνηση, και την ενσυναίσθηση. Μέσω της YOGA θα μειωθεί το στρες ηρεμώντας το μυαλό, θα αυξηθεί η ενέργεια, θα βελτιωθεί η ευελιξία, και θα ενισχυθεί το σώμα. Από την άλλη, η ψυχοκινητική θα αφορά μόνο παιδιά ηλικίας τέσσερα έως δεκατέσσερα. Θα επικεντρωθεί στην σωματική δραστηριότητα και ψυχολογική υποστήριξη, έτσι ώστε να αποκτηθούν οι κινητικές δεξιότητες, η ισορροπία, η συνεργασία με άλλους καθώς και η αυτοπεποίθηση και η αίσθηση επιτυχίας. «Δυστυχώς όμως αυτές οι δράσεις βρίσκονται σε αναμονή λόγω έλλειψης χώρου.» εξηγεί η Ελευθερία Καστρινάκη.
Μία ακόμα αρμοδιότητα της ομάδας, και μάλιστα η κυριότερη είναι η παροχή αναγκών υποστήριξης. Αρμόδια της συμβουλευτικής είναι η κοινωνική λειτουργός Ναταλία Ζαχαρτζή. Ενημερώνει τους γονείς αναφορικά με τον γονεϊκό τους ρόλο, τα ΑμεΑ για θέματα επιδομάτων και δικαιωμάτων σε κρατικές παροχές, και ως προς την διαχείριση καθημερινότητας, ή/και άλλων θεμάτων που τους απασχολούν. Η Ελευθερία Καστρινάκη τονίζει την χρησιμότητα της Συμβουλευτικής. «Το κράτος μας, με 30 χρόνια απόκλιση από τις λοιπές χώρες της Ευρώπης, επιτέλους πληρώνει δικό του προσωπικό βοηθό για το κάθε άτομο με ειδικές ανάγκες,» είπε η Ελευθερία Καστρινάκη. Συνέχισε λέγοντας πως με βάση την νέα αλλαγή υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τις οικογένειες, ζητώντας να πληρωθούν αυτές αφού τόσα χρόνια έμαθαν να προσέχουν οι ίδιοι τα άτομα τους. «Για αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειάζεται η συμβουλευτική.» τόνισε η Ελευθερία.
Μέσα σε αυτόν τον έναν χρόνο λειτουργίας, η ομάδα έκανε αισθητή την παρουσία της συμμετέχοντας σε διάφορα events αλλά κυρίως κατόρθωσε να πραγματοποιήσει τον σκοπό της, την ανεξαρτησία και πλήρη ικανότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στον χώρο της εργασίας. Μερικές από τις πιο πρόσφατες δράσεις τους ήταν η συμμετοχή τους στην Δ.Ε.Θ.. Στις 9 Σεπτεμβρίου παραβρέθηκαν στον περίπτερο Δύο με σκοπό να δείξουν στον κόσμο το άθλημα BOCCIA. Με υπεύθυνους την Ελευθερία Καστρινάκη και τον Γιώργο Τοπούζη, και σε συνεργασία με τους «ΑΣ ΑμεΑ ΑΕΤΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», εξήγησαν τί είναι το άθλημα BOCCIA και έπαιξαν μαζί με το κοινό. Ακόμα πιο πρόσφατα-από τις 19 έως τις 22 Σεπτεμβρίου-βρέθηκαν στην Οικογιορτή στο πάρκο της Νέας Ελβετίας. Στον χρωματιστό τους πάγκο «άπλωσαν» τα περίφημα προς πώληση προϊόντα τους. Από τσάντες μέχρι και μπλουζάκια όλα φτιαγμένα στο χέρι και άριστης ποιότητας, μπορεί ο καθένας να επιλέξει αυτό που του αρέσει, και φυσικά τα έσοδα θα πάνε σε καλό σκοπό, συγκεκριμένα στην δημιουργία χώρου για μελλοντικές δράσεις, όπως YOGA και ψυχοκινητική.